Δημοσίευσαν ρεπορτάζ για συνέντευξη που δεν έγινε!

Ανακάλυψαν τον Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλεί με τον Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός ήταν στη χώρα του και μιλούσε σε κομματική συγκέντρωση!

Και το ρεζιλίκι ήταν ότι στο… ρεπορτάζ τους ανέφεραν πόση ώρα κράτησε η συνάντηση, είδαν παγωμένα χαμόγελα, άλλοι μιλούσαν για θερμό παρασκήνιο, για τα θέματα που… κάλυψε η συνάντηση, ποιοι υπουργοί συνόδεψαν τον Ερντογάν (!) και ότι είχαν… προγραμματίσει να μην κάνουν οι δύο πρωθυπουργοί δηλώσεις!

Πλήρης διασυρμός δηλαδή, Βατερλώ κυριολεκτικά, που δείχνει πώς κατασκευάζονται οι ειδήσεις!

Και η κατασκευή είναι ολοφάνερη γιατί και το δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Βήματος» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» αλλά και των άλλων είχαν τις ίδιες λέξεις και φράσεις. Όπως ποιους υπουργούς είχε μαζί του ο τούρκος πρωθυπουργός, ότι δεν είχαν προγραμματιστεί δηλώσεις, αλλά και ποια θέματα… συζήτησαν!

Τι σημαίνουν αυτές οι ομοιότητες των κατά φαντασίαν ρεπορτάζ; Ότι λειτουργεί το τραστ στο διπλωματικό ρεπορτάζ. Όταν πλέον ο Ερντογάν τούς… πρόδωσε και δεν ήρθε, έτρεχαν να μαζέψουν τα φύλλα που ήδη είχαν φθάσει στην επαρχία αλλά και σε περίπτερα της Αθήνας.

Το «Βήμα» πρόλαβε τη ζημιά στην Αθήνα. Είχαν σταλεί μόνο στην επαρχία.

Κανένας πάντως δεν είχε το θάρρος να βγει και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για την παραπλανητική ειδησεογραφία του. Άφησαν να εννοηθεί ότι για όλα… έφταιγε ο Ερντογάν, επειδή ματαίωσε το ταξίδι του. Ο μόνος που έδωσε κάποιες διευκρινίσεις ήταν ο κ. Ψυχάρης, που προσπάθησε με μια δήλωσή του να τα μπαλώσει, λέγοντας ότι για την γκάφα φταίει το… ότι τα κυριακάτικα φύλλα τυπώνονται το πρωί του Σαββάτου και ότι είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για τις εκατέρωθεν θέσεις που θα υποστήριζαν οι δύο πρωθυπουργοί. Όμως, κύριε Ψυχάρη μου, άλλο να γράφεις τι θα συζητούσαν και άλλο να βλέπει ο διπλωματικός συντάκτης σας παγωμένα χαμόγελα και να διαπιστώνει ότι η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα.

Στο «Βήμα» έγινε χαμός. Προσπαθούσαν να τα φορτώσουν ο ένας στον άλλον και όλοι να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω. Αρχικά την ευθύνη ανέλαβε ο αρχισυντάκτης Γιάννης Καρτάλης. Μετά όμως πήγε να μεταθέσει την ευθύνη στον Νίκο Χασαπόπουλο, επειδή στο δισέλιδο όπου ήταν το πλαστό ρεπορτάζ για την… κατά φαντασίαν συνάντηση, τη μιάμιση σελίδα κάλυπτε ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του Μουσείου που υπέγραφε ο Χασαπόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρεπορτάζ για τον… ερχομό του Ερντογάν και τα… χαμόγελα που δεν έκρυβαν την ψυχρότητα, έγραψε ο διπλωματικός συντάκτης Άγγελος Αθανασόπουλος, ο οποίος μάλιστα έχει σταλεί στην Κέρκυρα για να καλύψει τη σύνοδο του ΟΑΣΕ (ας ελπίσουμε να μη δούμε γραμμένο σήμερα ότι παραβρέθηκε και η Χίλαρι…).

Σημειώνουμε τη σιωπή της ΕΣΗΕΑ γι’ αυτό το δημοσιογραφικό φιάσκο…

Ένα φιάσκο ανάλογο με αυτό του 1981, όταν είχε προαναγγελθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Παπανδρέου, Δευτέρα πρωί.

Βγήκαν λοιπόν τη Δευτέρα όλες σχεδόν οι εφημερίδες («ΝΕΑ», «Έθνος», «Ελευθεροτυπία» κ.ά.) με… λεπτομέρειες από τη συνάντηση!

Μόνο που η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε!

Οργισμένος ο Γ. Ράλλης, όταν διάβασε τις εφημερίδες τηλεφώνησε στον Ανδρέα και συμφώνησαν να μη συναντηθούν…

Αλλά φαίνεται ότι για τις περισσότερες εφημερίδες μας κανένα φιάσκο δεν γίνεται μάθημα!

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ως φάρσα…


Σχολιάστε εδώ