Γενική ανατροπή

Βουλευτές μιλούν για ένα «κύμα που φουσκώνει» και που αν δεν αναληφθούν αμέσως «δραματικές πρωτοβουλίες» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τότε το κύμα αυτό είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε τσουνάμι!

Η αγωνία είναι διάχυτη στις τάξεις των στελεχών, η ανασφάλεια ενισχύεται και όλο και περισσότεροι σημειώνουν ότι αν δεν γίνει κάτι εδώ και τώρα, θα παγιωθεί η κατάσταση, θα εκμηδενισθούν οι πιθανότητες αναστροφής του κλίματος και ο κ. Καραμανλής από «ισχυρό χαρτί» θα εξελιχθεί σε «βαρίδι» για τη Ν. Δημοκρατία. Ορισμένοι από αυτούς καταφεύγουν στους δημοσιογράφους αναζητώντας πληροφορίες για τα σχέδια του πρωθυπουργού, διατυπώνοντας το αγωνιώδες ερώτημα: «Τελικά θα κάνει κάτι ή θα σερνόμαστε έτσι για μήνες;»

Τι ακριβώς ζητούν βουλευτές και κομματικά στελέχη από τον Κ. Καραμανλή; Ανατροπή, γενική ανατροπή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα. Όσον αφορά στην κυβέρνηση, οι βουλευτές δεν αρκούνται στις αλλαγές ορισμένων υπουργών η υφυπουργών, ζητούν σαρωτικό ανασχηματισμό και βάζουν στο στόχαστρο τους λεγόμενους «μόνιμους υπουργούς». Ήτοι Γ. Σουφλιά, Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλο, Π. Παυλόπουλο κ.ά., ενώ αρκετοί γκρινιάζουν για τον ενισχυμένο ρόλο που έχει αποκτήσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, λειτουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις «αντʼ αυτού». Παράλληλα οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δείχνει να κινείται χωρίς πυξίδα και ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, ενώ η ανακυκλούμενη φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού έχει «παγώσει» κάθε δραστηριότητα καθώς όλοι περιμένουν τις αλλαγές που δεν… έρχονται. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια και προσδιορίζουν χρονικά τις αλλαγές για μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά από το Μαξίμου κάνουν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας και επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποφασίζει εν θερμώ.

Χωρίς αυτές οι διαβεβαιώσεις να σημαίνουν κάτι, αφού ως γνωστόν κανένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και πάντα ο εκάστοτε πρωθυπουργός τον χρησιμοποιεί ως κίνηση αιφνιδιασμού ή για να αλλάξει το κλίμα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ είναι γνωστή η… απέχθειά του στις συχνές κυβερνητικές αλλαγές. Στη βάση αυτή οι περισσότεροι υπουργοί δεν περιμένουν καμιά κίνηση του πρωθυπουργού νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, ενώ ορισμένοι που επέμεναν για αλλαγές προσώπων «εδώ και τώρα», έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα του φθινοπώρου.

Τα μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι πρέπει η κυβέρνηση να αποκτήσει εκ νέου «κοινωνικό προφίλ», που το έχασε λόγω της οικονομικής πολιτικής και των σκληρών μέτρων που λαμβάνονται για την αύξηση των εσόδων. «Οι πολίτες στριμώχνονται όλο και περισσότερο, θεωρούν ότι τα μέτρα είναι άδικα και πλήττουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα» παρατηρούν. Ενδεικτικό της… χαλαρότητας που επικρατεί στη Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι και το ότι οι υπουργοί μιλούν στη Βουλή και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας απουσιάζει ή, ακόμη χειρότερα, βρίσκεται στο καφενείο της Βουλής. Σε κάθε ευκαιρία επανέρχεται και το ζήτημα αλλαγής του γραμματέα Γ. Τραγάκη, τον οποίο θεωρούν «λίγο» για τον ρόλο που έχει αναλάβει, πόσω μάλλον όταν έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για τη ΝΔ στο Κοινοβούλιο. Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσει κανείς και την αγωνία ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών, καθώς γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση ήττας στις εκλογές, 70 με 80 εξ αυτών δεν θα επανεκλεγεί.

Το αίτημα για «γενική ανατροπή» αφορά και το κόμμα, όπου οι βουλευτές ζητούν ριζική αναδιοργάνωση, αλλαγές προσώπων και οργάνωση της ΝΔ σε καινούργιες βάσεις.

Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτή η αναδιοργάνωση όταν σχεδόν όλα τα κομματικά στελέχη με πείρα και ικανότητες έχουν διορισθεί στο Δημόσιο και η Ρηγίλλης έχει σχεδόν ερημώσει. Στο μεταξύ έρχονται και επανέρχονται οι φήμες για αντικατάσταση του Λ. Ζαγορίτη, αλλά δεν επιβεβαιώνονται από Μαξίμου μεριά.

Η εκλογή γραμματέα γίνεται από την Κεντρική Επιτροπή που σημαίνει ότι θα πρέπει να ορισθεί συνεδρίαση όπου αναγκαστικά θα πρέπει να συζητηθεί η πολιτική κατάσταση σε σχέση και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάτι που δεν επιθυμεί προς το παρόν ο κ. Καραμανλής. Επιπλέον το πρόσωπο που θα υποδειχθεί για αντικαταστάτης του κ. Ζαγορίτη πρέπει να συγκεντρώνει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών, σε διαφορετική περίπτωση ίσως στη σχετική ψηφοφορία να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις που θα πυροδοτήσουν κλίμα εσωστρέφειας. Κάτι που αυτή τη στιγμή θα έπληττε την εικόνα του κόμματος και της κυβέρνησης.

Το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ενισχύεται από το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές δεν έχει συγκληθεί κανένα από τα κομματικά όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή, Κοινοβουλευτική Ομάδα) προκειμένου να κάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Να δοθεί η ευκαιρία στα στελέχη να καταθέσουν τις απόψεις τους, να ασκήσουν κριτική σε επιλογές προσώπων και πολιτικής. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται ορατό αυτή τη στιγμή και από τη Ρηγίλλης επισημαίνουν σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή της Κεντρικής Επιτροπής θα ακούγονταν πολλά και θα δημιουργείτο κλίμα εσωστρέφειας.

Την ίδια στιγμή πάντως πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για μια «μεγάλη κίνηση» του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση αυτή και πως ο τελευταίος δεν είναι αρνητικός στην ιδέα διεξαγωγής ενός συνεδρίου μέσα στον Ιούλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται στα σκαριά και αλλαγές στις ηγεσίες των Νομαρχιακών Οργανώσεων, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού που αποδεδειγμένα στις ευρωεκλογές υπολειτούργησε.


Σχολιάστε εδώ