Βιάζεται να εκμεταλλευτεί ο Αρχιεπίσκοπος την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία!

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πέσει στο τραπέζι λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Τον τελευταίο καιρό το σενάριο έχει αναθερμανθεί και, όπως λέγεται, αποτελεί έμπνευση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου και του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας Α. Ζαμπέλη. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είναι σύμφωνος με το εξαιρετικά τεχνοκρατικό αυτό σενάριο. Με πρόσφατες άλλωστε δηλώσεις του έχει ρίξει όλο το βάρος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς θεωρεί ότι οι συνεργάτες του αδυνατούν να ανοίξουν και πάλι τη στρόφιγγα των κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων για να συνεχίσει η Εκκλησία το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο.

Μονόδρομος, επομένως, θεωρείται και από τον Αρχιεπίσκοπο η αξιοποίηση της τεράστιας και μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτης περιουσίας της Εκκλησίας, κάτι που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα εκκλησιαστικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη συνέντευξή του κάλεσε την Πολιτεία σε διάλογο για την αξιοποίησή της καθώς, όπως είπε, «το μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται εν αιχμαλωσία και ομηρεία», ενώ, όπως λέγεται, δεν έχει αντίρρηση να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία.

Μητροπολίτες αντιδρούν
Στον τέταρτο όροφο του συνοδικού κτιρίου στο Κολωνάκι οι τεχνοκράτες συνεργάτες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και του κ. Ζαμπέλη μελετούν τους τρόπους που μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η εταιρεία, αφού ξεπεραστούν (με την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου) οι αντιρρήσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν αρκετοί Μητροπολίτες. Τα νέα στελέχη της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών που ήρθαν (και συνεχίζουν να έρχονται) με μεγάλες «τεχνοκρατικές» περγαμηνές και υψηλότατους, για τα δεδομένα της Εκκλησίας, μισθούς προέρχονται τα περισσότερα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate. Άλλωστε εκεί δραστηριοποιούνταν και ο νυν διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας Α. Ζαμπέλης. Όπως μάλιστα φημολογείται, η ιδιωτική τράπεζα που τον απασχολούσε πριν «διατεθεί» στην Εκκλησία συνεχίζει ακόμη να τον αμείβει πλουσιοπάροχα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Σύνοδο, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα και ψιθύρους στο συνοδικό κτίριο… Πάντως, οι αλλαγές στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών στα πρότυπα… πολυεθνικής εταιρείας έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. «Λειτουργούν με κρυψίνοια και οι μισθοί που λαμβάνουν είναι υψηλότατοι για τα δεδομένα της Εκκλησίας. Έχει ακουστεί ότι ο μισθός της γραμματέως αγγίζει και τα 3.000 ευρώ, ενώ οι νέοι σύμβουλοι φτάνουν και τις 5.000 τον μήνα», λέει πρώην στέλεχος της ΕΚΥΟ.

290 εκατ. ευρώ οι μετοχές και τα χρεόγραφα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εταιρεία της Εκκλησίας, που θα έχει τη μορφή ΑΕ, θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που μέχρι σήμερα ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ή διαχειρίζεται από αυτήν. Το μέγεθος της εταιρείας που θα δημιουργηθεί προβλέπεται να είναι τεράστιο, καθώς η ΕΚΥΟ σήμερα διαχειρίζεται την περιουσία της Κεντρικής Οικονομικής Διοίκησης της Εκκλησίας και τη ρευστοποιημένη περιουσία των μονών. Συγκεκριμένα, διαχειρίζεται μετοχές της Εθνικής Τράπεζας αξίας 77 εκατ. ευρώ, χρεόγραφα αξίας 203 εκατ. ευρώ που διαθέτουν οι Μονές, μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς αξίας 10 εκατ. ευρώ και φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Οι εμπνευστές της πρότασης εκτιμούν ότι με τη σύσταση της νέας εταιρείας η διαχείριση θα γίνει περισσότερο ευέλικτη και θα ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που εμφανίζουν μέχρι σήμερα οι οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου. Λέγεται ότι η σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας γίνεται για να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί από τον (υποχρεωτικό μέχρι σήμερα) συνοδικό έλεγχο που κωλυσιεργεί στο έργο τους.

«Για μια ανώνυμη εταιρεία είναι πιο εύκολο και μπορεί να βρει περισσότερους τρόπους να αξιοποιήσει τα κονδύλια και την περιουσία χωρίς να λειτουργεί με ρυθμούς Δημοσίου και να την καθυστερούν οι έλεγχοι των ιεραρχών. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί και ανεξέλεγκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επισημαίνει κληρικός της Συνόδου. Μέχρι στιγμής το μεγάλο πρόβλημα που έχει καθυστερήσει τη δημιουργία της εταιρείας, όπως λέγεται, είναι οι αρχιερείς, καθώς πολλοί εξ αυτών αναμένεται να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις στην προοπτική να κάνει «κουμάντο» στην περιουσία της Εκκλησίας μια ομάδα τεχνοκρατών και εκείνοι να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους…


Σχολιάστε εδώ