Βγάζουν την κουκούλα…

Κι αυτό με την προσδοκία ότι, μετά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, θα αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας στην κοινωνία, κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής, και θα βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης. Καθώς, κατά κοινή ομολογία, τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου και η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας κόστισαν στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και «συνέβαλαν» στη σημαντική άνοδο της δύναμης του ΛΑΟΣ. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας έφερε στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την ποινικοποίηση της χρήσης κουκούλας από άτομα που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Η ρύθμιση ψηφίσθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του ΛΑΟΣ, αλλά συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σύρεται» πίσω από τον Γ. Καρατζαφέρη, το ΚΚΕ έκανε λόγο για τρομοκρατική ρύθμιση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρσή της. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φέρει στη Βουλή ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων: Την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, τη δημιουργία Τράπεζας DNA για τους συλληφθέντες και την ενεργοποίηση των καμερών στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης ξεκίνησε τον διάλογο με τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ που δεν μετέχει) για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και με στόχο να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο, όμως, έχουν άλλες αγωνίες. Προσπαθούν να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία με την αύξηση των εσόδων μέσα από την επιβολή φόρων.

Αναταράξεις

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η απόφαση του Θ. Αγγελόπουλου να προχωρήσει στο κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και του ραδιοφωνικού σταθμού City, γεγονός που προσλαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή της η ιδιοκτησία των Μέσων σημειώνει ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, θέτοντας την εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η ΕΣΗΕΑ οργάνωσε 24ωρη απεργία, ενώ ο προσανατολισμός είναι για νέα 48ωρη, αυτήν τη φορά προς το τέλος της εβδομάδας. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της δημιούργησε κλίμα αδιαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των 350 και πλέον απολυμένων. Ταυτόχρονα άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη δραστηριοποίηση επιχειρηματιών που δεν έχουν σχέση με τον χώρο.

Είπε-ξείπε…

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να ανακαλέσει την παραίτησή του, ενώ στο παρασκήνιο είχε ξεκινήσει η «κούρσα διαδοχής». Ο κ. Αλαβάνος επικαλέσθηκε τις πιέσεις (εκκλήσεις) στελεχών και ψηφοφόρων που του ζητούσαν να παραμείνει – οργανώθηκε μάλιστα και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία όπου συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία. Ταυτόχρονα, πρότεινε τη «συγχώνευση» ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ υπό τη μορφή ενός κόμματος, πρόταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του σε μια τέτοια προοπτική, ενώ η πλευρά των Ανανεωτικών απειλεί με αποχώρηση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, με τον κίνδυνο της διάσπασης να αιωρείται…

ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ εμφανίζεται τώρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Γενεύη με τους εκπροσώπους των δύο χωρών επισήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα. Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και στη συνέχεια την Αθήνα, πιθανότατα 8 με 9 Ιουλίου. Θα προηγηθεί βεβαίως η συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον σκοπιανό ΥΠΕΞ Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ. Πιέσεις για την εξεύρεση λύσης αναμένεται να ασκηθούν και από την πλευρά της Σουηδίας, η οποία από 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά πάντων

ΑΠΕΙΛΕΣ κατά πάντων (πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά.) διατυπώνει η τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών στην προκήρυξή της, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτέλεση του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα. «Θα χτυπάμε χωρίς έλεος», σημειώνουν και κάνουν λόγο για «μακρά λίστα» πιθανών στόχων. Η Οργάνωση εκτοξεύει απειλές και εναντίον αυτοπτών μαρτύρων, σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει ώστε να μην καταθέτουν στην Αστυνομία.

ΤΡΕΧΟΥΝ και οι… υποθέσεις σκανδάλων. Ο Θ. Τσουκάτος εμφανίσθηκε στον ανακριτή που διερευνά το σκάνδαλο με τις μίζες της Ζήμενς, αλλά πήρε προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να απολογηθεί για το 1 εκατ. μάρκα. Θα επιμείνει στη θεωρία του ότι τα χρήματα τα έβαλε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα από το κόμμα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσουκάτος θα ζητήσει κατʼ αντιπαράστασιν εξέταση με τους τότε ταμίες του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αύριο ξεκινά στο γραφείο του εφέτη-ανακριτή η «παρέλαση» των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των ομολόγων.

Ωστόσο, η είδηση των ημερών ήταν η σύλληψη από τις γερμανικές αρχές του φυγόδικου Μιχ. Χριστοφοράκου, άλλοτε ισχυρού άνδρα της Ζήμενς. Παρʼ όλα αυτά παραμένει άγνωστο αν αυτός θα εκδοθεί στη χώρα μας όπως έχει ζητήσει η ελληνική Δικαιοσύνη ή επικαλούμενος τη γερμανική υπηκοότητα θα δικαστεί στη Γερμανία.


Σχολιάστε εδώ