ΑΤΟΛΜΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ 66,8%

Αυτό που ζητά η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 66,8%, είναι να γίνει ο πρωθυπουργός πιο τολμηρός στην άσκηση των καθηκόντων του, καταλογίζοντάς του ακριβώς την ατολμία. Είναι πράγματι ένα ηχηρό μήνυμα αυτό, δεδομένου ότι έρχεται μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, σε μια εν δυνάμει πορεία προς τις εθνικές εκλογές και ενώ παρ’ όλα αυτά ο Κ. Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Και αυτό προκύπτει και απ’ το γεγονός ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Καραμανλής συνεχίζει να υπερέχει του Γ. Παπανδρέου και μάλιστα με διαφορά διευρυμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της RASS.
Προφανώς οι απαντήσεις επηρεάζονται και απ’ το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές και παρά το αρνητικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα, η εικόνα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός είναι αυτή της ατολμίας και απραξίας.
Αξιοσημείωτα επίσης στοιχεία που προκύπτουν απ’ τη δημοσκόπηση είναι και τα εξής:
Στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στη σκανδαλολογία και στην αρνητική συμπεριφορά κυβερνητικών στελεχών αποδίδεται η ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Το 55,3% ζητά απ’ τον Κ. Καραμανλή να εξαντλήσει την τετραετία έναντι του 41,1% που ζητά πρόωρες εκλογές.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (48,5%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επιτυχία του Γ. Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές, ενώ θετικά βλέπει αυτήν την επιτυχία το 38%.
Το 57,5% τάσσεται κατά της πρότασης Μανώλη για συνένωση της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, ενώ το 29,1% τη στηρίζει.
Αναλυτικά:
Ο Κ. Καραμανλής (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) θεωρείται άτολμος στην άσκηση των καθηκόντων του απ’ το 66,8% των ερωτηθέντων, έναντι του 28,7% που τον θεωρεί τολμηρό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άτολμο τον θεωρεί και το 44,4% των οπαδών της ΝΔ.
Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να υπερέχει του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και μάλιστα με διευρυμένη διαφορά κατά 2 μονάδες. Ο Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος απ’ το 45,4% των ερωτηθέντων (έναντι του 41,5% της προηγούμενης έρευνας) και ο Γ. Παπανδρέου απ’ το 36,4% (έναντι 34,4%), ενώ «κανένας» απαντά το 16,6%.

Σκάνδαλα, αναποτελεσματικότητα
και προκλητική συμπεριφορά έφεραν την ήττα
Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) για το τι ευθύνεται για την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, οι ερωτηθέντες την απέδωσαν:
Στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, το 33,2%.
Στη σκανδαλολογία, το 29,8%.
Στη συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης, το 26,4%.
Μόνο το 7,7% επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) το 55,3% ζητά απ’ τον Καραμανλή να εξαντλήσει την τετραετία, έναντι του 41,1% που θέλει πρόωρες εκλογές.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται και το 27,4% των οπαδών του
ΠΑΣΟΚ.
Επίσης σε άλλη ερώτηση το 36,6% ζητάει πιο αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων από πρωθυπουργό και κυβέρνηση και το 20,2% αλλαγές προσώπων στην ηγετική ομάδα του κόμματος.
Ακόμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το 20,7% θέλει να προκύψει απ’ τις επόμενες εκλογές μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ και το 18,4% μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το 55,1% θέλει μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) το 34% εκτιμά ότι τα πράγματα με μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου θα ήσαν καλύτερα, το 31,3% εκτιμά πως θα ήσαν χειρότερα και το 27,4% λέει ότι δεν θα ήταν ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα.

Όχι στη συνένωση ΝΔ – ΛΑΟΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις οι σχετιζόμενες με την επιτυχία του ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές, καθώς και με την πρόταση του Γ. Μανώλη να συνενωθεί η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ.
Το 48,5% (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επιτυχία του Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές, έναντι του 38% που τη θεωρεί θετική εξέλιξη.
Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11) το 57,5% εκτιμά ότι η συνένωση ΝΔ και ΛΑΟΣ σε ένα νέο κόμμα μάλλον ή σίγουρα θα βλάψει τη ΝΔ Ενώ το 29,1% πιστεύει ότι μάλλον ή σίγουρα θα την ωφελήσει.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 33,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλαδή ο ένας στους τρεις, πιστεύει πως η ΝΔ θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη.
Ακόμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) το 67,2% αποδίδει τη μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές στην έκφραση δυσαρέσκειας για το πολιτικό σύστημα. Το 20,2% την αποδίδει σε έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές και το 11,5% τη βλέπει σαν συγκυριακό φαινόμενο.


Σχολιάστε εδώ