Αιφνιδίασε πάλι ο Βγενόπουλος

Επιπλέον, προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν στο Δημόσιο, μέσω της ελεγχόμενης από τη MIG εταιρείας πληροφορικής SingularLogic, ένα σύστημα ελέγχου και καταγραφής όλων των φαρμακευτικών δαπανών, που θα επιτρέψει τον περιορισμό της σπατάλης.

Παρότι οι ανακοινώσεις του είχαν έντονο πολιτικό «χρώμα», ο κ. Βγενόπουλος διέψευσε για άλλη μια φορά ότι τρέφει οποιαδήποτε φιλοδοξία καθόδου στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως διέψευσε και ότι φιλοδοξεί να αναμειχθεί στο παιχνίδι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναλαμβάνοντας ενδεχομένως και πρωτοβουλία για τη διάσωση του «Ελεύθερου Τύπου», που μόλις είχε γίνει γνωστό ότι οδηγείται στο κλείσιμο από την οικογένεια Αγγελοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πρωτοβουλίες του κ. Βγενόπουλου δείχνουν ότι επιδιώκει με κάθε τρόπο να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του: Από τη συμμετοχή του στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό και την εξαγορά-διάσωση της Ολυμπιακής, μέχρι τους πολέμους τιμών στα γαλακτοκομικά, στο όνομα της προσφοράς στον καταναλωτή.

Με την παρουσίαση του συστήματος «ΦΩΣ», ο κ. Βγενόπουλος προτείνει λύσεις για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών πόρων, που καταλήγουν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των πολλών.

Το μήνυμα πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι σαφές: «Το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και δεν θέλει να δώσει λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν από έναν ικανό και αδιάφθορο επιχειρηματία».

Δεν ξεχνά τις μπίζνες…

Ο κ. Βγενόπουλος πρότεινε, εξάλλου, να εγκαταστήσει η εταιρεία του δωρεάν στο Δημόσιο ένα σύστημα για τον έλεγχο της κρατικής δαπάνης για φάρμακα, την ανάπτυξη του οποίου (κατά σύμπτωση;) εξήγγειλε λίγο αργότερα, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

«Προχωρούμε», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, «με άμεσες αλλά διαφανείς διαδικασίες στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, για τον έλεγχο στον χώρο των φαρμάκων και των υλικών υγείας. Το σύστημα αυτό θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υλικών. Η λύση που επιλέγουμε έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την εύκολη καταχώριση της συνταγής στο φαρμακείο με χρήση barcode και την άμεση ενημέρωση του κεντρικού συστήματος· την αυτόματη εκκαθάριση οφειλών ασφαλιστικών ταμείων και τον τεκμηριωμένο υπολογισμό του ποσού επιστροφής από τις φαρμακοβιομηχανίες, που θυμίζω ότι η δική μας κυβέρνηση θέσπισε· την παραγωγή στοιχείων διοικητικής πληροφόρησης και τον εντοπισμό αποκλινουσών συμπεριφορών και ακραίων τιμών».

Θετικός ο Αβραμόπουλος…

Είναι άκρως εντυπωσιακό ότι ο κ. Βγενόπουλος είχε περιγράψει ήδη από τη Δευτέρα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, το σύστημα που η εταιρεία του θέλει να εγκαταστήσει δωρεάν στο Δημόσιο. Και δημιουργεί πλέον ένα παράξενο δίλημμα στην κυβέρνηση: Θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση του συστήματος επί πληρωμή, ή θα το εγκαταστήσει δωρεάν η SingularLogic; Αυτό παραμένει προς το παρόν ασαφές, αλλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συναρμόδιος υπουργός για το θέμα, έχει ήδη σπεύσει να δηλώσει (στην ενημερωτική ιστοσελίδα iatronet.gr) ότι «πρόκειται για ένα πολύ ακριβό λογισμικό, το οποίο μελετούμε. Το σπουδαίο είναι ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μάς το διαθέτει δωρεάν και δεν βάζει όρους για τη διαχείρισή του».

Στο εύλογο ερώτημα τι μπορεί να κερδίζει ο κ. Βγενόπουλος από μια δωρεάν παραχώρηση ενός ακριβού συστήματος πληροφορικής, στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι, πριν δοθούν απαντήσεις, θα πρέπει να εξηγηθεί αν η δωρεά καλύπτει όλα τα τμήματα του συστήματος, από τον εξοπλισμό και το λογισμικό μέχρι τις εργασίες για την ολοκλήρωσή του και την τεχνική του υποστήριξη στο μέλλον. Γιατί, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εγκαταστήσει κάποιος δωρεάν ένα σύστημα και να κερδίσει πολλά στο μέλλον, μέσα από ακριβές συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, ανανέωσης αδειών λογισμικού κ.ά.


Σχολιάστε εδώ