Άσχετοι οι Χριστόφιας – Ταλάτ!

Την ΕXουν στημένη στον κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια οι Βρετανοί. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι καθόλου δεν τον σέβονται, ούτε αυτόν ούτε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Γιατί γράφονται αυτά; Διότι, κάποιοι διπλωμάτες στη Λευκωσία διοχέτευσαν προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ ότι οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ, στο πλαίσιο των συνομιλιών, δεν κατανοούν το περιεχόμενο των νομικών κειμένων, ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν λόγω κακών αγγλικών, αλλά και διαφωνιών. Πολλές φορές ακούγονται οι λογομαχίες τους στους διαδρόμους.
Οι αιχμές
Οι διαρροές αυτές αναδημοσιεύθηκαν στις κυπριακές εφημερίδες, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, θεωρώντας ότι αποτελούν ντροπή γιατί μειώνουν το κύριος του ιδίου και κατʼ επέκτασιν της Κύπρου. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας αιχμές προς τους προκατόχους του. Είπε χαρακτηριστικά: «Εάν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί οι προηγούμενοι που ήταν νομικοί δεν έλυσαν το πρόβλημα;». Αντί, όμως, ο κύπριος Πρόεδρος να τα έχει με τα ΜΜΕ, λογικότερο θα ήταν να τα έχει με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ην. Εθνών στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς και με τον βρετανό ύπατο αρμοστή στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.
Οι ύποπτοι
Ο κ. Ντάουνερ είναι ο πρώτος ύποπτος των διαρροών και δεύτερος ο βρετανός πρέσβης. Αυτά τα οποία γράφτηκαν στον Τύπο κυκλοφορούν σε όλη την Κύπρο, καθότι στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που διοργανώνουν Ντάουνερ και Μίλετ ισχυρίζονται ότι ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ, λόγω κακών αγγλικών και έλλειψης νομικής παιδείας, δεν κατανοούν τι ακριβώς γράφουν τα κείμενα τα οποία βρίσκονται ενώπιόν τους. Ταυτοχρόνως, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο μεν Χριστόφιας επιχειρεί να «καλοκρατεί» τον κ. Ταλάτ και να του θυμίζει τις αριστερές καταβολές τους, γεγονός που εκνευρίζει τον τουρκοκύπριο ηγέτη. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι ο Γιώργος Ιακώβου εμφανίζεται αδρανής, ενώ κουμάντο στην όλη διαδικασία φαίνεται να κάνει ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί. Οι Βρετανοί μαθαίνουν με το «νι» και με το «σίγμα» τι συμβαίνει στις συνομιλίες από έναν δικό τους άνθρωπο, Άγγλο, ο οποίος είναι μεταξύ των εκπροσώπων Τύπου. Μαθαίνουν, πάντως, και από τις ενημερώσεις που κάνει ο κ. Ντάουνερ. Άλλωστε, οι Βρετανοί κατευθύνουν τη διαδικασία από το παρασκήνιο.
Εκβιασμός
Η προσπάθεια διασυρμού των δύο ηγετών εκτιμάται ότι πρόκειται για μήνυμα και προς τους δύο: Ότι έχουν μεν τη στήριξη των Βρετανών και των Αμερικανών, όμως, αν δεν είναι υπάκουοι, θα τιμωρηθούν. Ότι οι Βρετανοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσύρουν τη στήριξη που τους παρέχουν και στο εσωτερικό και διεθνώς. Ανάλογη ήταν και η στάση των Αμερικανών μετά το δημοψήφισμα ως προς τους υποστηρικτές του «ναι». Για να τους κρατούν δεμένους είχαν προειδοποιήσει ότι κάποιοι, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι, είχαν πάρει χρήματα. Οι Αμερικανοί είπαν τότε ότι έχουν αποδείξεις! Η όλη διαδικασία εμφανίστηκε για να μπορούν και στη συνέχεια οι Αμερικανοί να έχουν στο χέρι όσους είχαν συνεργαστεί μαζί τους στο Σχέδιο Ανάν.


Σχολιάστε εδώ