XΡΗΜΑτιστήριο

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η νευρικότητα που επικράτησε στη Wall Street, με τους κλάδους των εμπορευμάτων και της τεχνολογίας να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σε συνδυασμό με το κύμα ρευστοποιήσεων που διαμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, λόγω των ανησυχιών για τα υπερκέρδη που είχαν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι Δείκτες, οδήγησαν μεγάλο αριθμό εγχώριων τίτλων σε αρνητικό πρόσημο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.390,47 μονάδες με απώλειες 0,46% και τζίρο μόλις στα 176 εκατ. ευρώ. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές σημαντικά κέρδη για Ταχ.Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα για Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, θετικό πρόσημο για Ελλάκτωρα, Πειραιώς, Motor Oil, ενώ αντίθετα στο κόκκινο βρέθηκαν οι Βιοχάλκο ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Αγροτική, Κύπρου, Intralot, MIG, Τιτάνας και Εθνική. Την επομένη, η πτώση-ρεκόρ που σημείωσε η απασχόληση στην Ευρωζώνη, οι ανησυχίες των αμερικανών επενδυτών ότι οι μετοχές είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τις προοπτικές των κερδών τους και η απρόσμενη ανακοίνωση της Εθνικής για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ με σημαντικό discount, είχαν αποτέλεσμα τις μαζικές πωλήσεις κυρίως στις τράπεζες και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 2.279,96 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 4,62%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 322,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 αφορούσαν πακέτα. Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,21%, ο μεσαίας κοκκίνισε κατά 4,28%, ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 3,15%, ενώ οι απώλειες για την ETE άγγιξαν το 10,69%, στα 18,30 ευρώ με όγκο 6,078 εκατ. τεμαχίων. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι απώλειες που σημειώθηκαν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ελέω της έκθεσης της Mοrgan Stanley που υποδεικνύει ότι το ράλι των αμερικανικών μετοχών έχει τελειώσει, τα μεικτά πρόσημα που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λόγω της πτώσης του τραπεζικού κλάδου, ο προβληματισμός των όρων αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, πίεσε σημαντικά τις μετοχές του κλάδου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.162,34 μονάδες, με πτώση της τάξης του 5,16% και αξία συναλλαγών στα 278,8 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς Δείκτες, που κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι Τεχνολογίας, Τροφίμων-Ποτών, Υγείας, Πρώτων Υλών και Ασφαλειών. Την επομένη, τα νέα μέτρα του αμερικανού Προέδρου που εντείνουν την τραπεζική εποπτεία, η υποβάθμιση της σύστασης των 22 πιστωτικών ιδρυμάτων από τη Standard &Poor’s, η αποπληρωμή των κεφαλαίων TARP από τις Morgan Stanley -U.S. Bancorp, η πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Μεγάλη Βρετανία και η αναζωπύρωση της ανησυχίας των επενδυτών για την οικονομική κρίση, οδήγησε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει σε θετικό έδαφος, με χαμηλό τζίρο και στήριξη από τις τράπεζες.

>Άλλες διοικήσεις κρατικά εποπτευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να αποφύγουν την κριτική για τα κακώς κείμενά τους, προχωρούν σε σωρεία διαφημιστικών καταχωρίσεων, ραδιοτηλεοπτικών σποτ, χορηγιών σε εκπομπές, σάιτ και σταθμούς, και άλλες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, στηρίζουν πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τη φτώχεια, τον ρατσισμό και τις εξαρτήσεις.

>Στον απόηχο των ευρωεκλογών! Σημάδια κόπωσης των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, προσωρινό «φρένο» στο χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων και στροφή της επενδυτικής προσοχής στα οικονομοτεχνικά εταιρικά στοιχεία, διαβλέπουν πλέον οι αναλυτές.

>Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους του αποπληθωρισμού, αρκεί να επισημάνουμε πως αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της βαθιάς ύφεσης στην πραγματική οικονομία, απειλεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων και οδηγεί σε χρεοκοπία όσους παραγωγούς αγαθών και υπηρεσιών δεν μπορούν να αντέξουν την υποχώρηση των τιμών.

>Η διορισμένη διοίκηση Αράπογλου έκανε και πάλι το θαύμα της! Δεν της έφτανε η πίεση που δέχθηκε ο τίτλος της Εθνικής από την επαναφορά του short selling, είπε να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή διάθεσης πολύ κάτω της χρηματιστηριακής, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ρευστοποιήσουν μαζικά τη μετοχή, να πάρουν πτωτική θέση στα ΣΜΕ και να υλοποιήσουν κινήσεις αρμπιτράζ, συμπαρασύροντας έτσι στα Τάρταρα τον τραπεζικό κλάδο και κατακρημνίζοντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών. Και ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συρρικνώσει τον εθνικό χαρακτήρα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, πετώντας έξω από το μετοχικό της κεφάλαιο τα Ασφαλιστικά Ταμεία και αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε δημόσιο έλεγχο, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΧΑ, κάποιοι ξένοι οίκοι και δημοσιογράφοι, στήριξαν το εγχείρημα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης και επικρότησαν την εκμετάλλευση των ευκαιριών έναντι του ανταγωνισμού της. Το ταμπλό πάντως της Σοφοκλέους, που αποτελεί ίσως τον πλέον «αδέκαστο κριτή», αποτυπώνοντας με σαφήνεια τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης, ψήφισε αρνητικά.

>Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί για να «χτυπήσει» τις τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ που μονοπωλούν διαχρονικά τους χρηματιστηριακούς τζίρους! Ο λόγος για το επιχειρηματικό deal μεταξύ των Praxis International και Fortius Finance Χρηματιστηριακή με πελατολόγιο άνω των 20.000 και χαρτοφυλάκια άνω των 350 εκατ. ευρώ.

>Για αυτό και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής! Με αφορμή τα συνεχιζόμενα «gala» κατ’ εμάς, roadshows κατά τους διοργανωτές, του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στις ΗΠΑ, αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά τους, μετουσιώνοντας σε πράξη το φιλολογικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.

>Έχουν βγεί μαχαίρια! Με αφορμή το αλαλούμ που επικρατεί με τη διάλυση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και την ενοποίησή της με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αναρωτιόμαστε ποια από τις ιδιωτικές – τραπεζικές εταιρείες real estate, θα αναλάβει τελικά τη διαχείριση -αξιοποίηση της περιουσίας τους;

>Γιατί οι αποχωρήσεις των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών στις εισηγμένες επιχειρήσεις συνοδεύονται «όλως τυχαίως» και με αντικαταστάσεις των εσωτερικών τους ελεγκτών; Μήπως επειδή στη χώρα μας οι πρώτοι «μπαίνουν στα χωράφια» των δεύτερων και αντίστροφα; Πρόσφατο παράδειγμα ο όμιλος Σάνυο.

>«Ας είναι καλά» οι ιώσεις, οι αρρώστιες και οι πανδημίες! Ισχυρές αντοχές επέδειξε ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά το 2008, όντας ένας από τους ελάχιστους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας.

>Νέες μεταρρυθμίσεις φορολογίας επενδύσεων και κεφαλαίου; Για ποιον άλλον λόγο θα ξεκινούσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών προεργασία, σχετικά με την υποβολή αποτελεσματικού πλαισίου κινήτρων, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα ελληνικά χρήματα που λιμνάζουν στο εξωτερικό;

> Άλλα λέει το ΤΕΕ και άλλα η ΕΣΥΕ, σχετικά με την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα. Κι αυτό γιατί η διαδικασία της έκδοσης των οικοδομικών αδειών που παρακολουθεί το πρώτο, δεν αποτελεί ασφαλές τεκμήριο για την έναρξη κατασκευής, που προσμετρά η δεύτερη, δεδομένου ότι οι εργασίες μπορεί να γίνουν σε μια τετραετία.

>Ας μην παίρνουν όρκο, γιατί μπορεί να εκτεθούν! Παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις των αρμόδιων υπουργείων, κάτι μας λέει πως οι ρυθμίσεις των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν φορολογία, οφειλές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ληξιπρόθεσμα χρέη, θα παραταθούν και πέρα τις 30 Ιουνίου.

>Φοβούνται τις αντιδράσεις! Τι και αν η κυβέρνηση επιζητεί τα project, τι και αν το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει τις αποκρατικοποιήσεις, τι και αν η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει έτοιμη από καιρό, οι υποψήφιοι γαμπροί έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και οι βασικοί μέτοχοι φαίνεται ότι δεν θέλουν να πάρουν ρίσκο. Περί βιοκαυσίμων και ΕΒΖ ο λόγος.

>Ψήφισμα για έκδοση μετοχών έως 10% του κεφαλαίου, υπέρ στρατηγικού ή θεσμικών επενδυτών, καλείται να λάβει η επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Sea Star! To come back των μεγάλων ελλήνων εφοπλιστών, η επαναδραστηριοποίηση των ναυτικών τζακιών της ποντοπόρου Ναυτιλίας και η ενεργοποίηση σημαντικών παραγόντων του χώρου της ακτοπλοΐας, αποτελεί το νέο στοίχημα, με τον μεγαλομέτοχο της κυπριακής επιχείρησης Γ. Βαρδινογιάννη να παίζει καθοριστικό ρόλο και σε αυτό το εγχείρημα.

>Άλλο λένε τα business plan του 2009 και άλλα προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών. Κι αυτό γιατί η αύξηση των νέων προβλέψεων για επισφάλειες στα δάνεια δεν μπορούν να εκτιμηθούν ούτε κατά προσέγγιση, με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους υπό αυτές τις συνθήκες να μεταφέρεται για δύο με τρία χρόνια αργότερα.

>Πάλι με χρόνια με καιρούς! Από τις 1.170 που ήταν το «σωτήριο» χρηματιστηριακό έτος 1999, φτάσαμε στις 500 το 2002 και από εκεί μετα βίας αγγίζουν τις 150 σήμερα. Ο λόγος για τις πάλαι ποτέ κραταιές εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών που λειτουργούν κυρίως ως συνδεδεμένοι αντιπρόσωποι χρηματιστηριακών επιχειρήσεων.

>Με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα! Από τότε που η κυβέρνηση έβαλε πωλητήριο στα δημόσια φιλέτα, σε συνθήκες ασφυκτικής λεηλασίας βρίσκονται οι περισσότερες ημικρατικές επιχειρήσεις, οι μεταφορές, τα λιμάνια, οι τηλεπικοινωνίες και οι εταιρείες ενέργειας, αποτελώντας στόχους αλλοδαπών.

>Πόσο θεμιτό μπορεί να είναι; Η Εuroxx Χρηματιστηριακή έχει διπλή ιδιότητα, αφού από την μια ανήκει στις εισηγμένες επιχειρήσεις της Εναλλακτικής Αγοράς και από την άλλη έχει λάβει άδεια προκειμένου να ασκεί ρόλο συμβούλου για την προετοιμασία εισαγωγής μιας άλλης εταιρείας στην εν λόγω αγορά.

>Με αφορμή τα παράπονα που κατατέθηκαν στον Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών, σχετικά με τον τρόπο όχλησης των συναλλασσομένων από τις εισπρακτικές εταιρείες, ρωτάμε πού πήγαν χαμένα «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης;

>Και να φανταστεί κανείς ότι η κατασκευή καλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους! Στο βαθύ κόκκινο τα οικονομικά αποτελέσματα της Τραμ ΑΕ για το 2008, με ζημίες ύψους 26,67 εκατ. ευρώ, μείωση του κύκλου εργασιών, συνολικές υποχρεώσεις 109 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 122 εκατ. ευρώ.

>Αγνοήθηκαν εντελώς τα δικαιώματα των 112.000 φυσικών και νομικών προσώπων! Αν και συμφωνούμε με την ουσία της καταγγελίας που έκανε ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά της συμφωνίας ΟΤΕ – Deutsche Telekom που δεν προέβλεπε δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του οργανισμού, εντούτοις διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το timing και τη σκοπιμότητα. Κι αυτό γιατί το premium της προκαθόρισμένης τιμής (27,5 ευρώ), σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή (περίπου 12 ) είναι πολύ υψηλό και αναμένεται να ενισχύσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά 674 εκατ. ευρώ.

>Μεγαλύτεροι των αναμενομένων! Μετά την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου στην εισηγμένη Πετρόπουλος, προέκυψαν φόροι ύψους 462.689 ευρώ και επειδή η εταιρεία είχε προβεί σε πρόβλεψη 315.044, τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης θα επιβαρυνθούν με 147.645 ευρώ.

>Βαφτίζουν το ψάρι… κρέας! Μέχρι και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν καθίζηση των τουριστικών εισπράξεων κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, αμφισβήτησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να υποστηρίξει την υπεραισιόδοξη θέση της κυβέρνησης για μικρότερη πτώση των εσόδων στο ίδιο διάστημα.

>Από τη μια κυνηγούν τους χαμηλόμισθους για φορολογικά χρέη λίγων ευρώ και από την άλλη αφήνουν στο απυρόβλητο τους δικηγόρους, οι οποίοι κόβουν στους πελάτες αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών! Για να δούμε αν η Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών και η ΥΠΕΕ πράξουν τελικά τα δέοντα, επαναφέροντας στην έννομο τάξη, νομικό με ειδικότητα στα χρηματιστηριακά. Ο οποίος, αν και εισέπραξε από τους πελάτες του ποσό ύψους 48.000 ευρώ, αν και καταδικάστηκε από το πειθαρχικό του συλλόγου του το οποίο μάλιστα του αφαίρεσε την υπόθεση, εντούτοις αρνείται κατηγορηματικά να παραδώσει τις σχετικές αποδείξεις.

>Διευρυμένες εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας, που αναλαμβάνει τον έλεγχο των οίκων με βαρύτητα στο σύστημα, υπαγωγή των συμβούλων hedge funds στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημιουργία εποπτικού συμβουλίου που θα συντονίζει την κυκλοφορία των οικονομικών ειδήσεων και δεδομένων, είναι μόνον κάποια από τα μέτρα Ομπάμα για την τραπεζική εποπτεία.

> Αποχωρούν με ελαφρά πηδηματάκια! Λίγο πριν το πλοίο βουλιάξει, ένα προς ένα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Citibank αποχωρούν, αναζητώντας τις τύχες τους σε άλλα μέρη. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, ο λόγος για τη γενική διευθύντρια Επενδυτικών Προϊόντων και Δικτύου Πωλήσεων κ. Λαμπροπούλου.

> Έτσι όπως πάνε, πιθανόν να μην προλάβουν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη! Η αναφορά μας στη «νέα» διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που από την ανάληψη των καθηκόντως της μέχρι και σήμερα, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να πραγματοποιήσει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τους εμπλεκόμενους φορείς της ελληνικής χρηματαγοράς.

> Τα καλά και συμφέροντα; Την άρση του φορολογικού απορρήτου για τις ιδιωτικές εταιρείες που είναι στελεχωμένες από δικηγόρους και ορκωτούς ελεγκτές και στις οποίες θα ανατεθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

> Πολύς λόγος για το τίποτε, καθώς το μόνο που απέμεινε είναι η σημαντική άνοδος στην τιμή της μετοχής κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων! Τέλος στις διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονταν για την εξαγορά της Forthnet έβαλαν οι βασικοί της μέτοχοι, θεωρώντας ότι το τίμημα ήταν πολύ χαμηλό.

δ Μεταχρονολογημένη καμπάνα! Έπρεπε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να τελεσιδικήσει το χρηματιστηριακό πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον κ. Μπατατούδη, για αγοραπωλησίες μετοχικών πακέτων ΟΙΝΕΡΓΑ και ΕΡΓΑΣ, μέσω της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ, σε τιμές που διέφεραν σημαντικά από αυτές που είχαν γίνει γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

δΜπορεί τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που προσφέρουν αυτήν την περίοδο οι τράπεζες στους υποψήφιους δανειολήπτες, να παρέχουν ελκυστικά επιτόκια, κρύβουν όμως και μεγάλο ρίσκο, καθώς οι μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ικανές να εκτοξεύσουν τη μηνιαία δόση στα ύψη.

δΜήπως η καταβαράθρωση των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, θα έπρεπε να συνοδευτεί και με αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού τους συμβολαίου; Πιθανόν, καθώς η κατακόρυφη πτώση της αγοραίας αξίας τους επανακαθορίζει και το ποσόν που είναι ασφαλισμένα, έτσι δεν είναι;

δΤιμήθηκε από τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, για την κοινωνική της ευθύνη! Σε αντίθεση με κάποιες άλλες τράπεζες που στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στα λόγια, η Πειραιώς έχει περάσει ήδη σε πράξεις, διοργανώνοντας ημερίδες για τη στήριξη μικρομεσαίων και επαγγελματιών.

δΠολλές, μα πάρα πολλές, είναι τελικά οι εισηγμένες που δεν θα διανείμουν μέρισμα! Εκτός των τραπεζών που έκαναν χρήση της κρατικής ενίσχυσης, Lavifarm, Sprider, Μύλοι Λούλη, Ευρωπαϊκή Πίστη, Σφακιανάκης, ΕΛΒΑΛ, είναι μόνον κάποιες εξ αυτών που θα «δυσαρεστήσουν» τους μετόχους τους. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως υπενθύμισε την υποχρέωση των ημεδαπών επιχειρήσεων να παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10% όταν διανέμουν κέρδη με τη μορφή μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.


Σχολιάστε εδώ