Χωρίς αυτοπεποίθηση, αξιοπρέπεια, όραμα. Ως πότε;

Η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να προσγειωθεί στην Κέρκυρα ο ξιπασμένος σκοπιανός ομόλογός της με αεροσκάφος περιβεβλημένο όλα τα κλοπιμαία σύμβολα και τίτλους, προκαλεί τα αισθήματα της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Αποδεικνύει την ολοκληρωτική υποχώρησή μας στις σχιζοφρενικές αξιώσεις των Σκοπίων και άνευ όρων παράδοσή μας στις υπερφίαλες επιθυμίες των Αμερικανών.

Δεν έχει απομείνει ίχνος εντροπής σ’ αυτόν τον τόπο;

Υπάρχει και η περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία καίτοι ετεροβαρής υπέρ των άλλων, καλύπτει μια πρακτική που ακολουθήθηκε ως τώρα, να απαγορεύουμε δηλαδή την προσγείωση αεροσκαφών με τους ψευδώνυμους τίτλους.

Το νέο ολίσθημα της εξωτερικής μας πολιτικής διαμηνύει προς πάντας το αυτονόητο: Είμαστε μια χώρα χωρίς αυτοπεποίθηση, με μειωμένο αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας και ανύπαρκτο εθνικό όραμα. Και εδώ δεν μιλώ για την Τουρκία η οποία διαθέτει τα παραπάνω στη νιοστή δύναμη, αλλά για τα μηδαμινά Σκόπια, τα οποία μας έχουν πάρει φαλάγγι και μας χορεύουν στο ταψί. Αυτά όλα είναι δείγματα προϊούσας αποσύνθεσης του πολιτικοκοινωνικού μας ιστού και η τραγωδία είναι ότι ουδείς ανησυχεί. Εάν είσαι Νίμιτς ή Χίλαρι Κλίντον το μήνυμα της Ντόρας είναι ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες. Όλα όσα σχεδιάζεις τους τα φορείς άνευ αντιστάσεως. Του λόγου το ασφαλές θα το επαληθεύσουμε μετ’ ου πολύ. Κυριακή κοντή γιορτή!

Το ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασε την ενέργεια της Μπακογιάννη. Σωστά, αλλά, όχι αξιόπιστα. Αφού εξακολουθεί να εμμένει στην επικίνδυνη πρόταση της σύνθετης ονομασίας. Επιμένει δηλαδή, να χαρίζει το όνομα της Μακεδονίας στον αντίπαλο και ψάχνεται για ένα ψευτοφυλλαράκι συκής (γεωγραφικός προσδιορισμός) για όλες λένε τις χρήσεις. Στην πραγματικότητα για εφήμερη ή κατά κυριολεξίαν, στιγμιαία χρήση. Αυτό το ξέρουν όλοι και το ομολογούν κατ’ ιδίαν, αλλά όλοι επείγονται να «κλείσουν» την υπόθεση διότι οι καημένοι κουράσθηκαν. Εννοείται, να υποχωρούν! Πάντως ό,τι λέει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτεπίστροφον. Ίδια δυστυχώς πολιτική των μεν και των δε.

Προχθές πήραμε και μιαν ακόμη ψυχρολουσία για το άλλο μας ζήτημα. Ο γνωστός μας κ. Φερχόιγκεν, συνεντευξιαζόμενος στη Λευκωσία μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο ξεστόμισε τα εξής «άρρητ’ αθέμιτα»: «Για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη τουρκικός στρατός ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι» (αλλοπαρμένος είσαι άθλιε, οι Ελληνοκύπριοι κάλεσαν τον Αττίλα να τους υποδουλώσει, πώς τα λες αυτά και δη στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας;) «και το “όχι” που είπαν στο δημοψήφισμα». (Ευτυχώς που είπαν το «όχι» και υφίσταται ακόμη ως υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου η Κυπριακή Δημοκρατία για να υπενθυμίζει στους επίορκους και τους ανικάνους της διεθνούς κοινότητας το χρέος τους).

Ο αυτός Φερχόιγκεν εγκωμίασε την τουρκική κυβέρνηση διότι λέει στήριξε το 2004 το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ. Και κατέληξε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούμε να ενοχοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία ή τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Χίλια μπράβο στον ευρωπαίο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, να αγιάσει το στόμα του! Μεγαλύτερη διακόρευση της αλήθειας και αηδέστερος εξυπνακισμός από αυτήν τη βλακεία δεν θα μπορούσε να λεχθεί. Αλλά ο λαλών είναι ανώτατος αξιωματούχος, θεσμικό όργανο και έχει λόγο που περνάει. Περνάει όσο δεν συναντά καμιάν αντίσταση. Και δεν συνάντησε ούτε από Λευκωσία ούτε από Αθήνα.

Εμείς πού είμαστε για να ενημερώνουμε τους κυρίους αυτούς και να τους επαναφέρουμε στην τάξη; Δεν αγοράζουμε όπλα, αεροπλάνα κ.λπ. από τις χώρες τους; Δεν ξαναψηφίζουμε Μπαρόζο; Όλα τα δίνουμε αφελώς χωρίς αντάλλαγμα.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει ξεσαλώσει στο Αιγαίο. Αφού χωρίς ελληνική αντίσταση τη φέραμε στο Στρατηγείο της Λάρισας με εναλλασσόμενο δικό της διοικητή μηχανεύεται τρόπους αξιοποίησης του επιτεύγματός της και πολλαπλασιασμού των ευχερειών που της παρέχει. Οι «ημέτεροι» εν τη αφελεία (;) τους έχουν συμφωνήσει -λένε οι πηγές- για διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ρύθμιση για το ποια πλευρά θα ελέγχει τι. Αυτό θα δημιουργήσει στην πράξη τέτοιες τριβές οι οποίες θα οδηγήσουν ή σε σύγκρουση ή όπερ και πιθανότερο σε άνευ όρων παράδοση. Από αυτήν ξέρουμε.

Την ώρα μάλιστα που εμείς αθροίζουμε 350.000 μουσουλμάνους που μας ήρθαν τα δύο τελευταία χρόνια μέσω Τουρκίας και με πλήρη διαχείριση της «εισβολής» από την Άγκυρα έχουμε τα προχθεσινά επεισόδια παρενόχλησης από 8 τουρκικά μαχητικά του πλοίου της FRONTEX που στέλνει η ΕΕ για να εντοπίσει λαθρομετανάστες. Η Τουρκία θέλει να ελέγχει τα σημεία που είναι δίαυλοι λαθρομεταναστών και τις διεθνείς συχνότητες κινδύνου διότι έτσι εξυπηρετεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, πιέζει την ΕΕ. Η Τουρκία ξέρει τη δουλειά της. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν ξέρουν τη δική τους δουλειά γι’ αυτό και δεν την κάνουν. Οι Ευρωπαίοι χαϊδεύουν την Τουρκία. Το ίδιο κι εμείς. Καιρός να εφαρμόσουμε άλλη στρατηγική.


Σχολιάστε εδώ