Το 2008 ο Παπούλιας δεν δέχθηκε επίσκεψη του Προέδρου των Σκοπίων
Θυμό και οργή προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη να δώσει εντολή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποδεχτούν «κατ’ εξαίρεσιν» τα διακριτικά του ψευδεπίγραφου τίτλου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο κρατικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων στην Κέρκυρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στις 27-28 Ιουνίου. Με την κίνηση της αυτή η κ. Μπακογιάννη τίναξε στον αέρα την όποια υποτιθέμενη γραμμή πλεύσης και διαπραγματευτική τακτική είχε η ελληνική πλευρά και ταυτόχρονα «νόθευσε» το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι.΅
Τελικά έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα στο όνομα των δημοσίων σχέσεων, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται με την πολυδιαφημισμένη Σύνοδο της Κέρκυρας, αφού και η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ είναι άτυπη και ουδέποτε οι όποιες συζητήσεις ή αποφάσεις σε αυτό το επίπεδο έχουν απήχηση ή αφορούν τη διεθνή κοινότητα.
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις για την ενέργεια αυτή της κ. Μπακογιάννη, που πλήττει τη διαπραγματευτική αξιοπιστία της χώρας και εκδηλώνεται τις παραμονές της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων από τον Μάθιου Νίμιτς.
Τα πράγματα είναι και δύσκολα και δυσάρεστα για την Ελλάδα και τη στάση της στη διαπραγμάτευση, αλλά και για την υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό. Το αεροσκάφος δεν θα φέρει απλώς το έμβλημα και τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα λάβει παράλληλα άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με έγγραφα (Flight Plan) που θα αναφέρονται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα υποβάλλονται (χωρίς να υπάρξει διαγραφή της σχετικής ονομασίας) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της «Δημοκρατίας των Σκοπίων».
Προβληματικό είναι επίσης και έγγραφο «General Declaration», το οποίο είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν στις αρχές της ΥΠΑ στην Κέρκυρα οι πιλότοι του αεροσκάφους και με το οποίο γνωστοποιείται, εκτός των άλλων, η ταυτότητα και η ιδιότητα των επιβατών.
Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στις 13 Ιουνίου 2008, όταν δεν είχε δεχθεί την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Ελλάδα του τότε Προέδρου των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, λόγω της πρόθεσής του να χρησιμοποιήσει για το ταξίδι του στην Αθήνα το κρατικό αεροσκάφος της χώρα του, που έφερε τα σύμβολα και το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων.
Κι όλα αυτά όταν μέσα στο κατακαλόκαιρο ανοίγει και πάλι το Σκοπιανό, καθώς ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επιχειρεί νέο γύρο διαβουλεύσεων σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο σε Ελλάδα και Σκόπια, έχοντας πάντα στο τραπέζι την προβληματική φόρμουλα της διπλής ονομασίας, υπό τον μανδύα της σύνθετης ονομασίας, που έχει αποκρυσταλλωθεί στο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Παράλληλα, το «πακέτο Νίμιτς» που θα «ξαναζεσταθεί» στη Γενεύη από αύριο Δευτέρα 22 Ιουνίου, στη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, περιλαμβάνει και τα γνωστά ανιστόρητα επιχειρήματα περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας».