Τουρκικές απειλές στα ανοικτά της Κύπρου

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον δικό τους αμανέ απειλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργώντας κλίμα έντασης στα ανοικτά της μεγαλονήσου, προκειμένου να αμφισβητήσουν την κυπριακή κυριαρχία ειδικώς στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται τα πετρέλαια. Οι τουρκικές προκλήσεις στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου εκδηλώθηκαν ενόσω ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο νησί, αθωώνοντας στην ουσία την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να είναι κατοχική δύναμη.
Ασκήσεις
Την περασμένη Τρίτη και ως την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά της Κύπρου άσκηση έρευνας και διάσωσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ σε μια προκλητική για άλλη μια φορά ενέργειά τους οι Τούρκοι απαίτησαν να επέμβουν και στον θαλάσσιο χώρο που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ακάμα, πλησίον της Πάφου, με πρόσχημα τη διάσωση ρώσου πλοίαρχου, μαλτέζικου πλοίου, που βρισκόταν σε κίνδυνο. Τελικώς ο πλοίαρχος βρέθηκε στη Μερσίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η Τουρκία με την άσκηση έρευνας και διάσωσης παραβιάζει την εναέρια και θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου και ότι έχουν γίνει
ήδη σχετικά διαβήματα καταγγελίας προς τον ΟΗΕ. Ταυτοχρόνως τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά τέθηκε σε επιφυλακή.
Έλεγχος
Οι τουρκικές ασκήσεις σκοπό έχουν να στείλουν το μήνυμα αφενός ότι γεωστρατηγικά έχουν τον έλεγχο της περιοχής, αφετέρου ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον νότο, και ειδικότερα την αποκλειστική οικονομική ζώνη, στον βυθό της οποίας υπάρχουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κάλυψη από Μάικλ Λι
Απαράδεκτες για το θέμα αυτό ήταν την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο οι δηλώσεις του βρετανού διευθυντή του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, Μάικλ Λι. Ο βρετανός τεχνοκράτης υποστήριξε ότι το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με διαιτησία! Αντί δηλαδή να μείνει επί θεμάτων αρχής, τήρησε μια στάση που κάθε άλλο παρά θέτει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Πάντως οι ίδιοι οι Τούρκοι είναι σαφείς: Είναι ευκολότερο, δήλωσαν την περασμένη βδομάδα, να επιστρέψουν τη Σμύρνη παρά την Καρπασία! Αυτή ήταν η τουρκική απάντηση στις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, ζήτησε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την επιστροφή της Καρπασίας.
Οι Τούρκοι δεν επιστρέφουν την Καρπασία για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την πιθανή ύπαρξη πετρελαίων ή φυσικού αερίου και στα βόρεια της Κύπρου. Ο δεύτερος τους τουρκικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς, που χαρακτηρίζουν την Καρπασία αναπόσπαστο τμήμα των σχεδιασμών τους, που στόχο έχουν τη διατήρηση της περιοχής από τη Μαρμαρίδα ως την Αλεξανδρέττα ως τουρκικής λίμνης.


Σχολιάστε εδώ