Τι συμβαίνει στην Τουρκία;
Μια ιδανική εικόνα σταθερότητας φιλοτεχνεί εντέχνως η διοίκηση της Εθνικής για την Τουρκία, η οποία όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα:
– Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Finansbank, που προβάλλονται σε κάθε ευκαιρία ως απόδειξη επιτυχημένων επιλογών, ενσωματώνουν ένα μεγάλο ποσό κεφαλαιακών κερδών που προήλθαν από την πώληση της θυγατρικής της τουρκικής τράπεζας στη Μάλτα, σε άλλη εταιρεία του ομίλου της Εθνικής. Αυτή η μεταφορά κερδών από μια ελληνική τσέπη σε μια… τουρκική, πάντα εντός του ευρύτερου ομίλου της ΕΤΕ, συσκοτίζει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα της Finansbank, που δεν θα ήταν εξίσου καλά, χωρίς αυτή την ενίσχυση από τη μητρική τράπεζα.
– Τα «φέσια» στην Τουρκία από πιστωτικές κάρτες έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο (875.000 κάρτες υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε καθυστέρηση) και το πρόβλημα έλαβε τόσο σοβαρές διαστάσεις, που υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να καταθέσει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των χρεών. Η Finansbank, ως γνωστόν, είναι από τους πρωταγωνιστές στην αγορά πιστωτικών καρτών της Τουρκίας και είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι μένει «άθικτη» από το πρόβλημα.
– Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να κλείσει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση με πολύτιμο συνάλλαγμα, επειδή δεν θέλει για πολιτικούς λόγους να περικόψει τις δαπάνες της. Όμως, οι διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά, τον Αύγουστο λήγουν τεράστια ποσά υφιστάμενων κρατικών δανείων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση για την εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας, η λίρα θα βρεθεί σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων. Κατά συνέπεια, είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πεισθεί κανείς από τις θριαμβολογίες του κ. Αράπογλου, που ίσως αποδειχθούν εξίσου παραπλανητικές με τις διαβεβαιώσεις για την «κορυφαία στην Ευρώπη» κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής.
– Επιπλέον, όπως έχει τονίσει το «Π», επειδή ο κ. Αράπογλου εξαγόρασε τη Finansbank με τίμημα υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τη λογιστική της αξία, η Εθνική έχει επιβαρυνθεί με «αέρα» (υπεραξία) 2,4 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, αν θελήσει κανείς να υπολογίσει με αυστηρότητα την πραγματική κεφαλαιακή βάση της Εθνικής, θα έπρεπε να το αφαιρέσει από το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος του – στην Κύπρο, για παράδειγμα, οι υπεραξίες αφαιρούνται στο σύνολό τους, πριν υπολογισθεί από την Κεντρική Τράπεζα η κεφαλαιακή επάρκεια κάθε τραπεζικού ιδρύματος. Ας μη σπεύδει, λοιπόν, ο κ. Αράπογλου να παρουσιάζει σε πανηγυρικούς τόνους τα –υποτιθέμενα– επιτεύγματά του από την τουρκική περιπέτεια…