Τα κρυμμένα «τοξικά»…
δ Πολλοί μεριδιούχοι αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, που θεωρούνται τραπεζικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος με -σχεδόν…- εγγυημένο κεφάλαιο, ίσως δεν θα πρέπει να κοιμούνται πολύ ήσυχα. Μαθαίνουμε ότι αρκετές τράπεζες «έκρυβαν» στα χαρτοφυλάκια αυτών των αμοιβαίων και ορισμένα σύνθετα προϊόντα (τα γνωστά δομημένα…), που δεν έχουν και τις καλύτερες αποδόσεις, και τη νύφη κινδυνεύουν να πληρώσουν οι μεριδιούχοι, που συνήθως δεν έχουν καν αντιληφθεί πού ακριβώς επένδυσαν τα κεφάλαιά τους.
δ Προς το παρόν, οι μεριδιούχοι έχουν αποφύγει τα… φέσια, με διάφορες παρεμβάσεις και «χειρισμούς» από τις ίδιες της τράπεζες, που φοβούνται ότι αν κάτι πάει στραβά θα έχουν την τύχη της Citibank, η οποία ακόμη ταλαιπωρείται (όχι άδικα…) με τα δομημένα της Lehman που είχε πουλήσει σε ανυποψίαστους αποταμιευτές. Καλό είναι, πάντως, ακόμη και όταν μια τράπεζα μας πλασάρει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων, εμφανίζοντάς το ως εναλλακτική λύση αντί της απλής προθεσμιακής κατάθεσης, να έχουμε κατά νου τη γνωστή προειδοποίηση: Τα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές…
δ Δεν πήγε άσχημα το ραντεβού της Δευτέρας, ανάμεσα στους δύο -πλέον- απεργούς πείνας της οδού Πατησίων, Θ. Τενέζο και Γ. Κοσμόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπ. Ζησιμόπουλο. Σε πρώτη φάση φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ότι θα ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής, με την οποία απορρίπτονται οι καταγγελίες Τενέζου, και να ληφθεί νέα απόφαση, αφού αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Αυτή φαίνεται να είναι η βούληση του υφυπουργού Ανάπτυξης, θα πρέπει όμως να το αποφασίσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και επειδή η εμπιστοσύνη είναι σπάνιο πράγμα στις μέρες μας, οι δύο απεργοί πείνας -όχι και δίψας πλέον- παραμένουν στο πεζοδρόμιο μέχρι να δικαιωθούν οριστικά…
δ Ήταν αμφιλεγόμενη ούτως
ή άλλως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που μπήκε στην τελική ευθεία λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά ήλθε και μια αποκάλυψη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τάραξε περισσότερο τα νερά: το γραφείο του Αλ. Λυκουρέζου, ο οποίος «φωτογραφίζεται» ευκρινέστατα, αν και δεν κατονομάζεται από τους βουλευτές, ανέλαβε το νομικό σκέλος της ιδιωτικοποίησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο γνωστός δικηγόρος, που ακόμη αντιμετωπίζει αρκετές ποινικές εκκρεμότητες με την υπόθεση της Αιξωνής, πήρε με απευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση μια δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σκανδαλίζει η απόφαση, όπως και αν το δει κανείς…
δ Το θέμα ασφάλειας είναι σοβαρό, αλλά για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υπάρχει και ένα σοβαρό οικονομικό θέμα με την απαγόρευση πώλησης καρτοκινητών σε μετανάστες χωρίς άδεια διαμονής: Υπολογίζεται ότι είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας, άρα και τα έσοδα που θα χαθούν δεν είναι αμελητέα, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης και στασιμότητας της αγοράς. Να δούμε, λοιπόν, αν οι πιέσεις των εταιρειών θα αλλάξουν κάτι στα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών…