Στο σφυρί κρατικά ακίνητα για να βρεθούν έσοδα!
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κατατάσσει την Ελλάδα στην ομάδα των έξι πιο βεβαρημένων, από χρέη, χωρών στον κόσμο!
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο που θα προβλέπει:
– Τη δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη μέθοδο της λειτουργικής χρηματοδοτικής μίσθωσης (operating leasing), που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να μεταβιβάζει ακίνητα, να χρησιμοποιεί το τίμημα που θα εισπράττει για τη μείωση του χρέους (αυτό επιτρέπεται από τους κανόνες της Eurostat) και στη συνέχεια να τα εκμισθώνει εκ νέου. Στη λήξη της πολυετούς σύμβασης και με την καταβολή πρόσθετου τιμήματος τα ακίνητα θα επανέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Ήδη, σε συνεργασία με τράπεζες προετοιμάζονται οι πρώτες τέτοιες συμβάσεις αξιοποίησης ακινήτων, τα οποία αποτελούν, μετά τις ουκ ολίγες αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων ετών, τα τελευταία «ασημικά» που έχουν μείνει στο κράτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Μάλιστα, μετά την προώθηση της συγχώνευσης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, που ελέγχει το χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων του κράτους και έκλεισε την περασμένη χρήση, ατυχώς, με ζημίες που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ενιαίος φορέας με αχανές χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση νέων εργαλείων, όπως το operating leasing. Σημειώνεται, πάντως, ότι το εργαλείο αυτό δεν προσφέρεται δωρεάν, αλλά με υψηλά επιτόκια, που θα ενσωματωθούν στα μηνιαία μισθώματα των ακινήτων.
– Την αντιμετώπιση των τεχνασμάτων φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιούν υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις αγαθών που διακινούνται εντός του ομίλου τους, για να μεταφέρουν κέρδη σε Τρίτες χώρες, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Στο εξής, η εφορία θα μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις αυτές να δικαιολογούν τις τιμολογήσεις με βάση τις σχετικές οδηγίες του ΟΟΣΑ.
Επιπλέον, στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να περιορισθεί και η χρήση ενός άλλου τεχνάσματος των πολυεθνικών για τη μεταφορά κερδών χωρίς να φορολογούνται: Σε πολλές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι μητρικές εταιρείες δανείζουν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά σε θυγατρικές τους και εισπράττουν δυσανάλογα υψηλούς τόκους, μεταφέροντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό κέρδη «κάτω από τη μύτη» των φορολογικών αρχών. Στο εξής, θα ισχύουν κανόνες με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται τα ποσά δανεισμού που δικαιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών, ώστε να δοθεί τέλος σε αυτές τις πρακτικές φοροαποφυγής.
Στο ίδιο νομοσχέδιο-σκούπα θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο, που θα καλύπτει κατά 25% τα ποσά στεγαστικών δανείων, ώστε να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες κατά 100% η αγορά ακινήτων, αλλά και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, μειώνεται από 1% σε 0,25% η προμήθεια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.
«Το χρέος σας απειλεί»
Τεράστια βάρη στο ελληνικό Δημόσιο αφήνει η παγκόσμια οικονομική κρίση και θα απαιτηθεί μακρόχρονη λιτότητα για να περιορισθούν τα χρέη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ».
Στην Έκθεση του ΔΝΤ, με τον τίτλο «Δημοσιονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2009 και προβλήθηκε στο πρωτοσέλιδο του «Economist», τονίζεται ότι τα κράτη θα σωρεύσουν τεράστια χρέη λόγω της κρίσης για να υποστηρίξουν τα πιστωτικά συστήματα και την οικονομική δραστηριότητα και θα απαιτηθεί σκληρή και μακρόχρονη προσπάθεια για τη μείωση των χρεών, με κρατική λιτότητα μακράς διαρκείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ, το καθαρό χρέος της χώρας (δηλαδή μετά την αφαίρεση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου) θα έφθανε φέτος το 75% του ΑΕΠ. Οι νεώτερες προβλέψεις, όπου λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της κρίσης, ανεβάζουν δραματικά το ποσοστό στο 104,3%. Δηλαδή, το συνολικό κόστος της κρίσης για τη χώρα μας φθάνει στο 30% του ΑΕΠ, ή στο συγκλονιστικό ποσό των 72 δισ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι για να καταφέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις να μειώσουν το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, που είναι και το όριο βάσει των κοινοτικών επιταγών, θα πρέπει να εμφανίζουν από το 2014 και για τα επόμενα 15 χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα των προϋπολογισμών τους ίσο με 4,2% του ΑΕΠ, ετησίως. Δηλαδή, πριν υπολογισθούν οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων, θα πρέπει το πλεόνασμα να φθάνει σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ, που με τα δεδομένα όλων των τελευταίων ετών μοιάζει άπιαστο όνειρο: Φέτος, για παράδειγμα, θα έπρεπε να εμφανίσει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα 10 δισ. ευρώ!
Η Ελλάδα κατατάσσεται από την Έκθεση του ΔΝΤ στη «ζώνη υψηλού κινδύνου», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες που, κατά τη γνωστή έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου, θα πρέπει να εξαφανίσουν τα χρέη τους, αλλιώς θα κινδυνεύσουν να… εξαφανισθούν λόγω των χρεών, τα οποία διογκώνονται με την κρίση.
Στην ομάδα αυτή εντάσσει το ΔΝΤ, εκτός από τη χώρα μας, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, αλλά και τις ΗΠΑ (!), δηλαδή χώρες που θα εμφανίζουν το 2014 δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους. Για τις χώρες αυτές, τονίζει το ΔΝΤ, η μεγάλη αύξηση του χρέους δεν θα απορροφηθεί μόνο με την υπέρβαση της κρίσης και την επιστροφή σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θα χρειασθεί και έντονη δημοσιονομική προσπάθεια.