Στον αέρα ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
O Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλεχος του ΣΥΝ και του «Αριστερού Ρεύματος», που έχει την πλειοψηφία, φαίνεται πως είναι αποδεκτός και απ’ τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια στιγμή «έπαιξε» και το όνομα του Γ. Δραγασάκη, αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί μια τέτοια θέση, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Στο μεταξύ τα κομμάτια τους προσπαθούν να μαζέψουν στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ που υπέστησαν τα στελέχη του με την ξαφνική απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να αποχωρήσει από επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και να παραιτηθεί και από βουλευτής.
Οι εξελίξεις της εβδομάδας ήταν καταιγιστικές και ξεπέρασαν ακόμα και την εκτίμηση που έκανε το «ΠΑΡΟΝ» ανήμερα των εκλογών ότι, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, κάποιοι «περιμένουν τα χειρότερα και όταν εννοούν τα χειρότερα εννοούν τα χειρότερα».
Η υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις Αλαβάνου-Τσίπρα οδήγησε τον πρώτο στην «έξοδο» και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω τόσο η τύχη της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το μέλλον του ίδιου του ΣΥΝ, με τους απλούς ψηφοφόρους της Αριστεράς να παρακολουθούν εμβρόντητοι τις εξελίξεις και να αναρωτιούνται εάν ο Αλέκος Αλαβάνος είναι «ο Κρόνος που τρώει τα παιδιά του» ή εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι «πατροκτόνος».
Τα έμπειρα στελέχη του ΣΥΝ, που έχουν στο παρελθόν χειριστεί περιόδους κρίσης και διάσπασης τόσο στο ΚΚΕ όσο και στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ξέρουν πολύ καλά ότι τέτοιες διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν στο περιθώριο το κόμμα και έτσι κινούνται στο παρασκήνιο για να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».
Με την παραίτηση του Αλαβάνου (επέμεινε σε αυτήν τόσο σε συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΣΥΝ καθώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα) ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ακέφαλος στη Βουλή και ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έφταναν όλα όσα τραβάνε την τελευταία εβδομάδα, αλλά έχουν και το πρόβλημα ποιο όργανο θα εκλέξει τον διάδοχο του Αλέκου Αλαβάνου στην κορυφή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Θα ψηφίσουν μεταξύ τους οι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής– ή θα κληθούν να επικυρώσουν εκ των υστέρων και τυπικά απόφαση που θα λάβει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Τη θέση του Αλαβάνου στη Βουλή θα πάρει η Ν. Βαλαβάνη, πρώτη επιλαχούσα βουλευτής στο Ηράκλειο και ιστορικό στέλεχος της ΚΝΕ με πλούσια αντιδικτατορική δράση.
Πώς έφτασε όμως στην παραίτηση ο Αλέκος Αλαβάνος:
Η απόσταση που χώριζε τον Αλαβάνο από τον Τσίπρα και τους «μουτζαχεντίν» νεολαίους συνεργάτες του μεγάλωνε μέρα με την ημέρα, αφού τα πέριξ του Τσίπρα στελέχη, μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία του ΣΥΝ, έδειχναν σταδιακά μια επιθετική συμπεριφορά αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις τα ιστορικά στελέχη του κόμματος αλλά και τον ίδιο τον Αλαβάνο. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν τα νεαρά αυτά στελέχη συνεχώς επαναλάμβαναν ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικαλούμενα σχετική απόφαση για την ίδρυση του συμμαχικού σχήματος. Η συνεχώς επαναλαμβανόμενη αυτή θέση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Αλαβάνου, ο οποίος με την εμπειρία που διαθέτει διέγνωσε προσπάθεια παραγκωνισμού του. Έτσι έθεσε το θέμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα, ζητώντας να μην τον πιέζουν να δηλώσει τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές αφού η στάση του θα εξαρτιόταν από την τότε συγκυρία, η οποία θα μπορούσε να επιβάλει τη συνέχιση της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλαβάνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλαβάνος όταν του ζητούσαν να δηλώσει τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές και ποιος θα είναι ο ρόλος του απέφευγε να απαντήσει και δεν έκανε καμία αναφορά σε συμφωνία ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ.
Τα σύννεφα στις σχέσεις Αλαβάνου με τον ηγετικό πυρήνα της πλειοψηφίας του ΣΥΝ συσσωρεύονταν, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε υπομονή μη θέλοντας να διαταράξει την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη συνοχή του σχήματος. Είχε εκφράσει διαφωνία ακόμα και για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και τον εξοστρακισμό του μέχρι τώρα –και κατά κοινήν ομολογία πετυχημένου– ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην τρίτη και μη εκλόγιμη, σε καμία περίπτωση, θέση.
Τη διαφωνία αυτήν την κράτησε κρυφή και την ανακοίνωσε πριν από τέσσερις μέρες στη συνάντηση που είχε με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, όπου και ανακοίνωσε την απόφαση της παραίτησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στα στελέχη του ΣΥΝ ότι «κόψαμε το κεφάλι του καλύτερου ευρωβουλευτή και δείξαμε στην κοινωνία μια εικόνα στελεχών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαμάχη για τις καρέκλες».
Ενστάσεις –παρά τις κατηγορίες που δέχθηκε από όλο το πολιτικό σκηνικό– είχε ο Αλέκος Αλαβάνος και για τη στάση του κόμματος στα γεγονότα του Δεκέμβρη, αφού ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι «σωστά εκτιμήσαμε ότι υπήρξε εξέγερση των νέων, δεν αντιληφθήκαμε ότι ηγεμόνευσε ο αντιεξουσιαστικός χώρος».
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική μονομαχία των πολιτικών αρχηγών πριν από τις ευρωεκλογές, για την οποία όπως λέει ο ίδιος «άκουσα τα μύρια όσα από μέλη του γραφείου του προέδρου του ΣΥΝ». Ο Αλέκος Αλαβάνος υποστηρίζει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησαν να πάει αυτός και όχι ο Τσίπρας, ενώ από το περιβάλλον του τελευταίου αναφέρεται ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε προτρέψει τον Α. Αλαβάνο να πάει αυτός στην τηλεοπτική μονομαχία.
Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε με στελέχη ότι μπορεί να παραιτείται από επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θα είναι παρών στην πολιτική και την Αριστερά.
Δεν λείπουν μάλιστα οι εκτιμήσεις ότι τίθεται οικειοθελώς σε περίοδο «αγρανάπαυσης», προκειμένου το επόμενο διάστημα, εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον χώρο –κάτι που είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο– να επανεμφανιστεί ως σωτήρας και ως ο μόνος που μπορεί να «οδηγήσει το καράβι».
Το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ, που αποτελεί την πλειοψηφία του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας, έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την απόφαση Αλαβάνου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΝ αρκέστηκε να πει απλώς ότι υπήρχαν κάποιες μικρές διαφωνίες με τον Αλαβάνο, τον οποίο κάλεσε να μην εμμείνει στην απόφασή του για παραίτηση.
Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, που απειλούν συνολικά την οργανωτική υπόσταση του χώρου, παρακολουθούνται με προσοχή από τα αντιπολιτευόμενα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» (διοργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση την Τρίτη στην Αθήνα) τα οποία είδαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ότι τους χωρίζει «άβυσσος» από τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος. Η χαρακτηριστική αποστροφή του Φώτη Κουβέλη ότι υπάρχει πρόβλημα «συνεννόησης» στις Τάσεις του κόμματος δείχνει τον προβληματισμό που υπάρχει στα συγκεκριμένα στελέχη σχετικά με τη συμβίωσή τους με την πλειοψηφία μέσα στον ΣΥΝ. Ήδη στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» –όχι η ηγεσία της– αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την περίπτωση αποχώρησης από το κόμμα και τη διερεύνηση της πιθανότητας κριτικής συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενο που θα τινάξει στον αέρα όλο τον χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς και θα καταστήσει επισφαλή την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση θα κριθούν πολλά, σχεδόν τα πάντα, στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.
Τότε, όπως τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», θα φανεί αν η πλειοψηφούσα τάση καθώς κι ο Αλ. Τσίπρας θα δείξουν διάθεση συνεννόησης και σύνθεσης ή θα επιμείνουν σε μια πορεία αδιέξοδη, κατά τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».
Αν, κατά τα στελέχη αυτά, διαπιστωθεί ότι οι επιλογές της ηγεσίας και της πλειοψηφούσας τάσης τους σπρώχνουν αντικειμενικά προς την έξοδο, τότε «οι εξελίξεις είναι ανοιχτές». «Αν μας δείξουν ότι η παρουσία μας είναι ασύμβατη με τις επιδιώξεις τους, δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση»…
Όπως είναι φυσικό οι παραπάνω δραματικές εξελίξεις δημιουργούν προβληματισμό και στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) της οποίας στέλεχος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει όλο το βάρος του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος στον ΣΥΝ και αμφισβητεί ότι υπάρχει στην ιδρυτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψη ότι επικεφαλής της συμμαχίας θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ.
Όπως είναι φανερό, τα όργανα μόλις άρχισαν.