Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Για να μην ξεχνιόμαστε! Μείον 10%, περίπου, μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις! Επίδοση που κάλλιστα μπορεί να τρομάξει και να αποθαρρύνει όσους σκέφτονταν να ενεργοποιηθούν άμεσα στο ΧΑ. Επίδοση που καλό θα ήταν να τη θυμόμαστε και κατόπιν, όταν τα νέα θα είναι και πάλι θετικά, όταν θα μιλάμε και πάλι για πορείες ανοδικές και βραχυπρόθεσμες τάσεις.
δ Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ΔΕΝ έχει – δυστυχώς – αποτινάξει τις παλιές της συνήθειες, συνεχίζει να έχει την υπερβολή «στο αίμα της» και καλό είναι να διατηρούμε όλοι τις επιφυλάξεις μας, ιδίως από τη στιγμή που η εικόνα διεθνώς δεν έχει ξεκαθαρίσει. Σύμφωνοι, η συγκυρία είναι τέτοια που δύσκολα θα μας δώσει αφορμές για εφησυχασμό, αλλά οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Έτσι, τα στατιστικά στοιχεία του Αποθετηρίου για τον περασμένοι μήνα, που έδειξαν πως μέσα σε 20 ημέρες ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 16. 000 κωδικοί σε μια αγορά που μετά βίας «μετρά» 80.000 ενεργούς κωδικούς, καταδεικνύει το μέγεθος της υπερβολής. Ακόμα και στον τρόπο που αποφασίζουμε να ενεργοποιηθούμε -ή αντιστρόφως να αποστασιοποιηθούμε- είμαστε υπερβολικοί!
δ Ένα άλλο ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με την… ανθρωπογεωγραφία του ΧΑ τον τελευταίο μήνα: Αίφνης ήταν οι Έλληνες εκείνοι που «κίνησαν τα νήματα» της αγοράς (σε ποσοστό 58,3% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, έναντι ποσοστού 40,9% των ξένων). Και, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αυξημένη συνολική αξία των συναλλαγών ( 5,2 δισ. ευρώ τον Μάιο, αυξημένη κατά 41,7% σε σχέση με τον Απρίλιο).
δ Όσον αφορά τώρα στις προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του ΧΑ, εδώ τα πράγματα αρχίζουν να διαφέρουν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και την αισιοδοξία που καταγραφόταν, τότε!
δ Τώρα οι περισσότεροι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση, ίσως, και να έχει αλλάξει! Αρκετοί κάνουν πλέον λόγο για «πτωτικό κανάλι» και θεωρούν πως το μείζον πρόβλημα της Αγοράς είναι η πιθανότητα -για πολλούς βεβαιότητα!- να «στεγνώσει» από ρευστό με ακόμα μία ή δύο κινήσεις τύπου Εθνικής. Μάλιστα, λένε πως τελικά αποδεικνύεται ότι η Αγορά (δηλαδή οι επενδυτές και οι μεγάλοι παίκτες) αναζητούσαν αφορμή για διόρθωση εδώ και καιρό και τη… βρήκαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας! Ίδωμεν…
ΥΓ.: Οι εισηγμένες, που έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ζητάνε ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 14 δισ. ευρώ από την Αγορά. Αυτό δεν θα είναι «στέγνωμα» της Αγοράς, αλλά «ερημοποίηση»…


Σχολιάστε εδώ