Στην κόψη του ξυραφιού με τα DVD οι εφημερίδες

Σε σημαντικό αδιέξοδο βρίσκονται οι μεγάλες εφημερίδες της Κυριακής. Μόλις το 25% των πωλήσεων είναι οι απλές εκδόσεις, συνεπώς αν κοπούν τα DVD θα υποστούν δεινή ήττα, χάνοντας μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους. Την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός τούς αναγκάζει να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για την απόκτηση δικαιωμάτων, λειτουργώντας σε ένα θολό τοπίο. Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση της πατέντας του DVD όσο και με το γεγονός πως η ταινία της θεωρείται ενημερωτικό υλικό και φορολογείται με ΦΠΑ 4,5%. Είναι δύο σημεία για τα οποία θα γίνει πολλή συζήτηση στο μέλλον.

Και αν θεωρείται απαγορευτική η απόσυρση των προσφορών, εξίσου επιζήμια θεωρείται η πολιτική της τιμής και ο ανταγωνισμός των δύο συγκροτημάτων, ΔΟΛ και Πήγασου, για ταινίες. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, η τιμή των 4,25 ευρώ και των 4 ευρώ θεωρείται υπερβολική. Στον πόλεμο των ταινιών μετέχουν το «Θέμα», το «Βήμα», η «Real», το «Έθνος της Κυριακής», ενώ η «Καθημερινή» παίζει περισσότερο με τα ντοκιμαντέρ, εξαιτίας των συμφωνιών της με το BBC.

Εκτιμάται πως κατά μέσον όρο οι μεγάλες εφημερίδες πληρώνουν 100.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον για μια ταινία, χρήματα που αν δίνονταν σε μισθούς και σε δημοσιογραφικές έρευνες, ο Τύπος θα ήταν πιο αξιόπιστος.

Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα προώθησης, όπως για παράδειγμα η υπαίθρια διαφήμιση στις εμπορικές ταινίες, η τοποθέτηση διαφήμισης λίγο πριν από τα δελτία ειδήσεων, την οποία τα κανάλια πληρώνονται στο σύνολό της, χωρίς εκπτώσεις.

Η χώρα βέβαια είναι ο καλύτερος πελάτης των στούντιο αφού διαπραγματεύονται συμφωνίες πακέτο κάθε φορά με 15-20 ταινίες, ενώ είναι σε θέση να θέτουν και όρους για την εκτύπωση των προϊόντων τους σε συγκεκριμένα εργοστάσια.

Στο κόστος προστίθενται και τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών. Το τελικό κόστος είναι άγνωστο, αν και στη συνέλευση του ΔΟΛ ειπώθηκε πως ο ανταγωνισμός των προσφορών ανέβασε το κόστος του «Βήματος» για τις ταινίες από τα 15 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο αντίλογος βέβαια είναι ισχυρός και γι’ αυτό, όσο κι αν παραπονιούνται οι εκδότες, δεν βγαίνουν από το παιχνίδι. Το πλεονέκτημα των εφημερίδων βρίσκεται στο ρευστό. Κάθε βδομάδα οι εφημερίδες έχουν συνολικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προσφορών.


Σχολιάστε εδώ