Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης…

// Πας μη Έλλην βάρβαρος;
– Καθόλου. Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία γνώρισε τη μετανάστευση και από τις δύο πλευρές. Και τώρα ακόμα, είναι η χώρα που συμπεριφέρεται στους μετανάστες πολύ περισσότερο ανθρώπινα και κοινωνικώς δίκαια από άλλες χώρες. Αναζητήστε λοιπόν το «πας μη Έλλην βάρβαρος» σε άλλες χώρες.
// Τελικά οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές;
– Κάθε άλλο. Μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία καταδικάστηκαν. Οι Έλληνες όχι μόνον δεν είναι ρατσιστές, αλλά είναι εκείνοι οι οποίοι δίδαξαν και διδάσκουν ότι αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο ως Άνθρωπο και σεβόμαστε την αξία του. Και κάτι άλλο κυρία Κοντράρου, για το οποίο μη μου καταλογίσετε ότι μιλάω ως νομικός. Σε άλλα Συντάγματα υπάρχει μόνο αναφορά στην αξιοπρέπεια του Ανθρώπου. Στο Ελληνικό Σύνταγμα μιλάμε για την Αξία του Ανθρώπου. Και η Αξία του Ανθρώπου είναι πολύ ευρύτερη από την αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει πολλά. Και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο.
// Κέντρο υποδοχής, σαν να λέμε στρατόπεδο συγκέντρωσης;
– Το τόνισα και πριν. Κάθε άλλο. Δεν έχετε παρά να δείτε τον Κυπρίνο, τη Σάμο, τη Σπάρτη την Αμυγδαλέζα και όλα εκείνα τα κέντρα στα οποία υπάρχει φιλοξενία με στοιχειώδη αστυνομική φύλαξη. Ας αναζητήσει κανείς αλλού στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και γιατί η κυβέρνηση έχει εντελώς αντίθετη νοοτροπία και γιατί ο ελληνικός πολιτισμός αποκλείει κάτι τέτοιο.
Με άριστα το δέκα τι βαθμό θα βάζατε στα μέτρα πρόληψης της λαθρομετανάστευσης;
Ο υπουργός που βαθμολογεί τον εαυτό του είναι αλαζών και έχει ήδη αποτύχει. Δεν ανήκει ούτε στον χαρακτήρα μου ως ανθρώπου, ούτε στο θεσμικό ρόλο τον οποίο έχω αναλάβει.
Λαθρομετανάστης:
Σύγχρονος Οδυσσέας;
Σίγουρα. Η μη νόμιμη μετανάστευση είναι μια σύγχρονη μορφή Οδύσσειας. Ας όψονται εκείνοι ο οποίοι έχουν οδηγήσει στην εκμετάλλευση τους ανθρώπους εκείνους που ψάχνουν μια καλύτερη μοίρα. Και μιλάω ευθέως ιδίως για την Τουρκία, η οποία αν δεν αντιληφθεί ότι αυτό το οποίο κάνει, όχι μόνον βλάπτει την ίδια, αλλά υπονομεύει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να έχει καμία προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βέτο της Ελλάδας σε μια τέτοια εξέλιξη είναι δεδομένο.


Σχολιάστε εδώ