Σίριαλ θερινής νυκτός…

Η αναστάτωση που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην πολυκατοικία της… ευρύτερης Δεξιάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Κινήσεις, υπαινιγμοί και δηλώσεις τροφοδοτούν φήμες, πυροδοτούν σενάρια και συντηρούν το κλίμα εσωστρέφειας στην κυβερνητική παράταξη. Την ίδια στιγμή το Μαξίμου διαμηνύει ότι όποιος βουλευτής διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να υποβάλλει την παραίτησή του ή να αποσύρει την εμπιστοσύνη του και να αναλάβει τις ευθύνες για τις συνέπειες της πράξης του. Τελεσίγραφο, το οποίο προκάλεσε ζωηρές εντυπώσεις και επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, κι αφού η κυβέρνηση θα έχει χάσει την ούτως ή άλλως εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.
«Πρωταγωνιστής» των ημερών ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Μανώλης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με τη συμμετοχή και στελεχών του ΛΑΟΣ. Δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις, σχόλια και τη δυσφορία της Ρηγίλλης και… υποχρέωσαν τον βουλευτή να στείλει διευκρινιστική επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία ωστόσο επιμένει στα περί… επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. «Μπαράζ» δημοσιευμάτων που τον έφεραν να μετακομίζει στο… αυθαίρετο του Γ. Καρατζαφέρη, ανάγκασαν τον βουλευτή σε νέες δηλώσεις, με τις οποίες διέψευσε τα περί προσχώρησής του στον ΛΑΟΣ. Το σίριαλ πάντως θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι καθώς ο κ. Μανώλης στις 9 Σεπτεμβρίου με την έναρξη των εργασιών του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του από βουλευτής. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που διατυπώνει παρόμοια απειλή. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος καλούσε τον πρωθυπουργό σε κυβερνητική συνεργασία «εδώ και τώρα» και προειδοποιούσε ότι δεν θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόταση του γίνει παραμονές εκλογών.

Παίρνουν μέτρα…
Υλοποιώντας προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση κινεί τις διαδικασίες για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι κ. Παυλόπουλος και Δένδιας ζήτησαν τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά και εκείνες που έχουν διατυπωθεί από τους κ. Αλαβάνο και Βενιζέλο. Θετικά ανταποκρίθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας όμως ότι η πρωτοβουλία έρχεται εκ των υστέρων και αφού έχουν παραγραφεί οι ευθύνες πολιτικών σε σειρά υποθέσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανοίγει τον διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης – την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακομματική σύσκεψη υπό τον Χρ. Μαρκογιαννάκη και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί τη διάταξη με την οποία μπαίνει τάξη στον τομέα των καρτοκινητών τηλεφώνων, αφού οι εταιρείες θα κρατούν τα στοιχεία των κατόχων τους.
ΑΠΟ τη μια τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, από την άλλη η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα και η χώρα μας θα είναι κέντρο… διερχομένων προσωπικοτήτων. Ερντογάν, Χ. Κλίντον, Σ. Λαβρόφ κ.α. Αντιδράσεις ωστόσο προκαλεί η… ειδική άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Μιλόσοσκι, να ταξιδέψει στην Κέρκυρα με αεροσκάφος που θα φέρει το τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό και πολλοί φοβούνται ότι θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο. Από αύριο, στο μεταξύ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, ξεκινά νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί διαδοχικά Σκόπια και Αθήνα.

Ισορροπίες τρόμου!
ΣΕ τεντωμένο σχοινί κινούνται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ενώ σε κρίση βρίσκονται και οι σχέσεις Αλαβάνου-Τσίπρα. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο δεύτερος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων, αλλά όχι και πολιτικής ενώ ο κ. Αλαβάνος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, χαρακτήρισε «μικρό σεισμό» το εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνώρισε ότι έγιναν σημαντικά λάθη, δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του κ. Τσίπρα, αλλά όλα πρέπει να επανεξεταστούν υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών. Γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μερική «αποδοκιμασία» του τελευταίου. Δύο μέρες μετά ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής και κατά συνέπεια από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πάντα θα κριθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και αν επιμείνει στην απόφασή του, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Νέο χτύπημα
ΚΑΤΑ τα λοιπά, η τρομοκρατία… ρίχνει ξανά τη σκιά της στην Αθήνα. Η δολοφονία του αστυνομικού την περασμένη Τετάρτη στα Πατήσια ήρθε να υπενθυμίσει ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι σοβαρό. Πόσω μάλλον που ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν της Αντιτρομοκρατικής και ήταν επιφορτισμένος με τη φύλαξη μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ). Το γεγονός προκάλεσε την καταδίκη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη διάλυση της Αντιτρομοκρατικής και κατά την… πάγια συνήθειά του ζήτησε τις παραιτήσεις των αρμοδίων υπουργών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διακομματική, που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Στην κυβέρνηση, αλλά και τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, επικρατεί έντονη ανησυχία για νέο χτύπημα από την πλευρά των τρομοκρατών. Η εκτέλεση του άνδρα της Αντιτρομοκρατικής ήταν η δεύτερη επίθεση σε βάρος αστυνομικού μέσα στο 2009. Είχε προηγηθεί αυτή, στις 9 Ιανουαρίου, εναντίον άνδρα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.


Σχολιάστε εδώ