Ρυθμιστής τα μικρά κόμματα της εκλογής του Προέδρου

Ορισμένα νέα δεδομένα καθώς και μια (σκόπιμα;) υποβαθμισμένη, αν όχι αγνοημένη αριθμητική παράμετρος, σχετιζόμενη με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγούν -πρέπει να οδηγήσουν- σε αναπροσαρμογή εκτιμήσεων. Ίσως και σε ακύρωση ορισμένων προβλέψεων, ακύρωση που δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό το πρώτο θέμα του «Π» την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο «Καίγεται ο Σεπτέμβρης» (ως μήνας εκλογικών εξελίξεων) και «Απομακρύνεται ο Μάρτης» ως χρόνος βέβαιων εκλογών.

ελικά αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και, μάλιστα, πολύ σοβαρά είναι το εξής:
– Ρυθμιστές της προεδρικής εκλογής είναι τα μικρότερα κόμματα κι όχι το ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει τον αριθμό «121» που θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου.
– Τα μικρότερα κόμματα μπορούν ή μαζί με την κυβέρνηση να βγάλουν Πρόεδρο ή μαζί με το ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου.
– Ακριβώς γι’ αυτό ορισμένα σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά την ευφορία εκ του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, πλέον προβληματίζονται πολύ, κατά πόσον η στρατηγική του «πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου» είναι πράγματι σοβαρή ή χρειάζεται επαναπροσαρμογή. Μεταξύ αυτών και στελέχη του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου…
Μέχρι στιγμής υπάρχει το δεδομένο ότι ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής του Κάρ. Παπούλια.
Βέβαια, αυτό δεν επαρκεί. Μαζί με τη ΝΔ συγκεντρώνονται 161 ψήφοι (151 της ΝΔ και 10 του
ΛΑΟΣ).
Αν όμως στις 161 ψήφους προστεθούν και οι 22 ψήφοι του ΚΚΕ, τότε συγκεντρώνεται προεδρική πλειοψηφία 183 ψήφων.
Κάτι τέτοιο δεν είναι μεν δεδομένο, αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί.
Όπως δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα και οι 14 ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθούν σε μια προεδρική πλειοψηφία.
Απ’ την άλλη, για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, απαιτείται στις 102 ψήφους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προστεθούν οι 22 του ΚΚΕ– οι 14 του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν.
Σε κάθε περίπτωση γίνεται φανερό αυτό που επισημάναμε. Ότι, δηλαδή, τα μικρότερα κόμματα κρατούν τα «κλειδιά» των εξελίξεων κι όχι το ΠΑΣΟΚ.
Και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το τι θα πράξουν, πλην του ΛΑΟΣ που έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Αν υποθέσει κάποιος ότι θα λειτουργήσουν με κριτήριο το αν τα συμφέρουν οι εκλογές τον Μάρτη, τότε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών παραπέμπουν, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ότι μάλλον δεν τα συμφέρουν…
Και κάτι άλλο:
– Ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποιο πρόβλημα με την επανεκλογή Παπούλια. Αντιθέτως, δημόσια έχουν εκφραστεί πάρα πολύ θετικά για τον νυν Πρόεδρο και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.

Παπούλιας: «Ναι» σε νέα εκλογή – «Όχι» σε παιχνίδια!
Στα προαναφερθέντα θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένα άλλα δεδομένα, που επίσης δημιουργούν νέες συνθήκες στην προσέγγιση του τι θα γίνει ή τι μπορεί να γίνει τον Μάρτη του 2010:
– Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας αποφάσισε πλέον ότι θα αποδεχθεί την πρόταση για την επανεκλογή του. Υπήρχαν μέχρι πρόσφατα ενδοιασμοί, σχετιζόμενοι με την κατάσταση της υγείας του, αλλά ξεπεράστηκαν.
– Απ’ την άλλη μεριά, ο Κάρ. Παπούλιας έχει εκφράσει την κατηγορηματική του άρνηση να ενταχθεί η επανεκλογή του σε μικροκομματικά παιχνίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αρνηθεί τη θέση «πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου», άποψη στην οποία συνεχίζει να επιμένει το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είναι δεδομένο το τι θα πράξει τον Μάρτη σε περίπτωση που η αυτοδυναμία δεν είναι εξασφαλισμένη…
– Ο Κ. Καραμανλής, πιο κατηγορηματικά από κάθε άλλη φορά, στη συνέντευξή του, την Παρασκευή, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου, για τον οποίον εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια.
– Συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ», ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την επανεκλογή του Κάρ. Παπούλια!
Στρατηγική τετραετίας – Φθινόπωρο ο ανασχηματισμός…
Απ’ τη συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή και σε συνδυασμό με αποκλειστικές μας πληροφορίες, προκύπτουν ακόμα και ορισμένα άλλα δεδομένα, τα οποία επίσης επιβεβαιώνουν το πρωτοσέλιδό μας της περασμένης Κυριακής.
Κατ’ αρχήν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές.
Και αυτό φυσικά ισχύει βασικά για το φθινόπωρο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα ακόμα και απ’ το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι ο Καραμανλής και με βάση το τι θα πράξει τον Μάρτη, έχει σχεδιασμό εξάντλησης της τετραετίας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι και θα του βγει αυτός ο σχεδιασμός, αλλά πάντως το εννοεί.
Έτσι όλα δείχνουν ότι πλέον ο ανασχηματισμός μετατίθεται για το φθινόπωρο, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που έχουν γίνει για άμεσες αλλαγές στην κυβέρνηση, αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Υπάρχει περίπτωση βέβαια να γίνουν τώρα ορισμένες αλλαγές σε επίπεδο διοικητών οργανισμών, αλλά μέχρις εκεί.
Επιπλέον:
– Αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος με διαρροές που αναφέρονται σε πρόσωπα και ρόλους (π.χ. για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο ή τον Β. Μεϊμαράκη).
– Όταν θα πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό, θα απευθύνει και αυστηρό διάγγελμα και θα επαναλάβει με έμφαση αυτό που είπε και προχτές, ότι δηλαδή «όποιος θέλει ας ρίξει την κυβέρνηση,
αναλαμβάνοντας και την ευθύνη».
– Σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν κάτι «στραβώσει» με την πρόταση για τον Κάρ. Παπούλια (κάτι που πάντως δεν φαίνεται, όπως προαναφέραμε) τότε θα προτείνει άλλο πρόσωπο προερχόμενο επίσης απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι ο Κ. Σημίτης! Ήδη, μάλιστα, έχει συζητήσει για δύο ονόματα…


Σχολιάστε εδώ