Ρυθμίζονται εκκρεμότητες χιλιάδων ασφαλισμένων

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κοντογιάννης, είτε με νομοσχέδιο είτε με σειρά τροπολογιών σε άλλα νομοσχέδια, θα δώσουν απάντηση σε ανοιχτά ζητήματα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα βασικότερα, με τους πιο πολυπληθείς παραλήπτες, είναι:
= Η αύξηση της βασικής σύνταξης στους αγρότες. Το ποσόν της αύξησης θα κυμανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από 18 έως 20 ευρώ μηνιαίως.
=Η αύξηση κατά 14-15 ευρώ στο ΕΚΑΣ (δηλαδή έως 50 λεπτά ημερησίως) σε συνδυασμό
=Με διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ από 4 σε 7 ώστε να αρθούν οι αδικίες που παρατηρούνται σε βάρος όσων οι συντάξεις αποκλίνουν κατά ελάχιστα ευρώ από το «επίσημο» όριο. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσόν του ΕΚΑΣ:
=Θα διαμορφωθεί στα 245 ευρώ από τα 235 που είναι σήμερα, ενώ με βάση τις νέες κλίμακες θα δοθούν μικρότερα ποσά σε όσους οι βασικές τους συντάξεις κυμαίνονται γύρω στο βασικό όριο. Τα ποσά αυτά υπολογίζεται ότι θα προσδιοριστούν στα 20, 30 και 45 ευρώ.
Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει και σε άλλα ασφαλιστικά ζητήματα, κρίσιμης σημασίας επίσης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Χαρακτηριστικά:
– Συστήνεται επιτροπή (πιθανότατα δεν θα μετέχουν εκπρόσωποι των συνδικάτων), η οποία θα μελετήσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και αφορούν λίστα επαγγελμάτων που προτείνεται να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η επιτροπή «δεσμεύεται» να καταθέσει πόρισμα με τα συμπεράσματα της μελέτης τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και βεβαίως:
– Το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση, το οποίο θα επιχειρηθεί να βρεθεί στο επίκεντρο οργανωμένης συζήτησης πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Απασχόλησης θα περάσουν από αναλογιστική αρχή, προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος της νέας ρύθμισης, εφόσον τελικά αποφασιστεί η αντιμετώπιση ενός ασφαλιστικού προβλήματος που «βασανίζει» πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους.
Και ενώ, όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα, τέλος Ιουνίου εξαντλούνται οι πόροι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, στα διοικητικά τους συμβούλια ξεκίνησαν οι συζητήσεις προκειμένου να καταρτιστούν οι ενιαίοι κανονισμοί υγειονομικής περίθαλψης στα νέα Ταμεία όπως ενοποιήθηκαν με τον ν. 3655/08.
Υπενθυμίζεται ότι ελλειμματικοί είναι όλοι οι κλάδοι Υγείας των μεγάλων Ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ. Οι τέσσερις μεγάλοι αυτοί ασφαλιστικοί φορείς, που καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων, παρουσιάζουν ετήσιο έλλειμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ