Προβληματισμός για την αποχή και στο ΚΚΕ

Συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα έχει ξεκινήσει το ΚΚΕ, προκειμένου ανά περιοχή και ανά κλάδο να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών (8,40%), το οποίο κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κρίνεται, στις συνθήκες που έγιναν οι ευρωεκλογές, θετικό.

Βέβαια τα στελέχη του Περισσού στην ανάλυση του αποτελέσματος δεν παραγνωρίζουν ότι η πρωτοφανέρωτη αποχή έπληξε και το ΚΚΕ, αφού σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 το κόμμα έχασε 150.000 ψήφους. Κάνουν λόγο για χιλιάδες νέους ψηφοφόρους που προσέγγισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του 2004 και στις βουλευτικές του 2007, αλλά οι οργανώσεις του κόμματος δεν κατόρθωσαν να τους προσεγγίσουν και να αναπτύξουν μαζί τους έναν «αγωνιστικό δεσμό», με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να επιλέξουν την αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Έτσι ένα από τα πρώτα καθήκοντα που τίθενται στις κατά τόπους οργανώσεις του ΚΚΕ είναι να βρουν αυτούς τους ψηφοφόρους και να αποκαταστήσουν επαφή μεταξύ τους, αφού στο άμεσα ορατό διάστημα έρχονται και οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος κάνουν την εκτίμηση ότι η αποχή, που σε ένα βαθμό καλλιεργήθηκε σκόπιμα, επηρέασε και το ΚΚΕ και περιόρισε τις δυνατότητες να εκφραστεί υπέρ του κόμματος η αγανάκτηση των λαϊκών δυνάμεων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνουν βέβαια ότι η διοχέτευση της αγανάκτησης μέσω της αποχής δεν φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αφού η αποχή παροπλίζει και περιθωριοποιεί λαϊκές δυνάμεις, πολύ περισσότερο όταν είναι επιλογή που, εκτός από τη συμμετοχή στις εκλογές, κρατάει εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα και την οργανωμένη πάλη. Τονίζουν ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό ιδεολογικό πρόβλημα» που απαιτεί συζήτηση μέσα στο κόμμα και τη λήψη πρόσθετων μέτρων, και απευθυνόμενοι στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ που επέλεξαν την αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τους καλούν «να σκεφθούν πολύ τη στάση τους και ότι στέρησαν από το ΚΚΕ μια πρόσθετη δυναμική και ένα πολύτιμο εφόδιο να δώσουμε μαζί της μάχες που έρχονται από καλύτερες θέσεις».

Ωστόσο, πέρα από τον προβληματισμό για την αποχή και ψηφοφόρων του ΚΚΕ –που συνήθως προσέρχονται μαζικά στις κάλπες–, τα στελέχη του κόμματος κρατούν το γεγονός ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές η επίθεση από διάφορα κέντρα με σκοπό να οδηγήσουν το ΚΚΕ σε πολιτική και εκλογική ήττα και να το εκτοπίσουν από την τρίτη θέση δεν πέρασε όπως είχε σχεδιαστεί. Το ΚΚΕ, λένε, είναι καθαρά τρίτο κόμμα με δύο ευρωβουλευτές και «χιλιάδες ψηφοφόροι είναι πιο έμπειροι και δοκιμασμένοι, χιλιάδες εργαζόμενοι έφτασαν μέχρι ένα σημείο και παρόλο που δεν επέλεξαν το ΚΚΕ, διατηρούνται τα νήματα που τους συνδέουν με το κόμμα μας».

Στους παράγοντες που επηρέασαν στην τελική έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ηγεσία του ΚΚΕ «κατεβάζει», προς τις οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, την εκτίμηση ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ευρωεκλογές του 2004, όταν το ΚΚΕ είχε πάρει 9,5% και είχε εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές έναντι του 8,40% και δύο ευρωβουλευτών στις τωρινές εκλογές. Στις εκλογές του 2004, λένε, οι εθνικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν, το πρόβλημα της διακυβέρνησης είχε λυθεί, η κατάσταση είχε αποφορτιστεί, οι συνθήκες ήταν πιο χαλαρές και ως εκ τούτου ήταν μεγαλύτερες οι δυνατότητες κομματικής επιλογής «από πλατιές λαϊκές δυνάμεις που πιέζονται από τον δικομματισμό. Η ΝΔ είχε αναλάβει την κυβέρνηση, τα φτερά του ΠΑΣΟΚ ήταν πεσμένα και τα ψεύτικα διλήμματα ήταν σε υποχώρηση».

Όπως είναι φυσικό, στον Περισσό, μετά την ανακούφιση του εκλογικού αποτελέσματος που επιβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ είναι καθαρά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, παρακολουθούν με ενδιαφέρον και προσεκτικά την –εν εξελίξει– κρίση στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εάν αυτή κορυφωθεί, όπως δείχνουν τα καταιγιστικά γεγονότα, τότε το ΚΚΕ μπορεί να προσδοκά την υποδοχή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ