Πού το πάει ο Μεϊμαράκης;

ΤΙ ΡΟΛΟ παίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Το ερώτημα αυτό θέτουν επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, υπουργοί και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ διάφορες κινήσεις και δηλώσεις του υπουργού Άμυνας έχουν προκαλέσει τη δυσφορία του Κώστα Καραμανλή, την οποία και κατέστησε σαφή με τις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες.
Το βέβαιο είναι ότι αυτήν τη φορά ο κ. Μεϊμαράκης δεν εκτελεί χρέη… «λαγού» του πρωθυπουργού, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά μάλλον παίζει προσωπικό παιχνίδι και επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του εντός της Νέας Δημοκρατίας, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.
Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της παράταξης ζητά σταθερά και επίμονα, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, να μην περιληφθούν στα ψηφοδέλτια όσοι βουλευτές ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα (Βατοπέδι, Ζήμενς, άγονες γραμμές κ.ά.), η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη να πάει κόντρα στο ρεύμα προκάλεσε ερωτηματικά και απορίες. Πόσω μάλλον που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του να μπουν στις λίστες και να αποφασίσει ο λαός για το πολιτικό τους μέλλον, εξαιρώντας μόνο τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο υπουργός Άμυνας προέβη σε αυτήν την τοποθέτηση θέλοντας να προστατεύσει τον Γ. Βουλγαράκη, αλλά ακόμη περισσότεροι θεωρούν ότι έχει πιο προσωπικά κίνητρα, που είναι μάλιστα τόσο ισχυρά ώστε να ρισκάρει ακόμη και μια κόντρα με τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος με την κινητικότητα που αναπτύσσει τελευταία ο κ. Μεϊμαράκης και δεν δίστασε να τον… «αδειάσει» όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν σχετικά με τις δηλώσεις του για τις λίστες. «Τον τελικό λόγο τον έχω εγώ», τόνισε εμφανώς εκνευρισμένος. Σημειώνεται ότι τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας τις είχε κάνει στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Mega, όπου εμφανίσθηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το συγκεκριμένο κανάλι του ασκούσε για μήνες «ανελέητη κριτική» για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν είναι ωστόσο το μόνο θέμα που έχει προκαλέσει τη δυσφορία του Μαξίμου. Έχει ενοχλήσει και η επιμονή του κ. Μεϊμαράκη, με δημόσιες δηλώσεις αλλά και παρασκηνιακές διαρροές, να επιβάλει την άποψή του για δυναμικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο προσώπων «εδώ και τώρα» από την πλευρά του πρωθυπουργού. Η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «οι πολίτες δεν περιμένουν κινήσεις εντυπωσιασμού, εκείνο που περιμένουν είναι περισσότερη δουλειά» είχε ως αποδέκτη, μεταξύ άλλων, και τον υπουργό Άμυνας.
Σύγχυση επικρατεί και ως προς τις άμεσες φιλοδοξίες του κ. Μεϊμαράκη, με αποκλειστική ευθύνη του ιδίου, καθώς σε ορισμένους συνομιλητές του λέει ότι θα επέστρεφε στη Ρηγίλλης, στη θέση του γραμματέα, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και σε άλλους εκμυστηρεύεται ότι επιστροφή του στο κόμμα θα σήμαινε υποβάθμιση για τον ίδιο και ότι προτιμά να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Το είχε ζητήσει και μετά τις εκλογές του 2004, αλλά δεν το είχε πάρει, ενώ αμφίβολο είναι αν κι αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημά του.
Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με το πρωθυπουργικό γραφείο προκλήθηκαν μετά το περίφημο ραντεβού του με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στο «Βυζαντινό», όταν αμέσως μετά αμφότεροι έδιναν «κοινή γραμμή» στους δημοσιογράφους για την ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών του κ. Καραμανλή (ανασχηματισμός, αλλαγές στο κόμμα), αφήνοντας να φανεί ότι λειτουργούν ως «ομάδα» που επιχειρεί κατ’ αυτόν τον μάλλον παράδοξο τρόπο να προωθήσει τις θέσεις της. Αλλά και για τον κ. Σπηλιωτόπουλο το κλίμα δεν είναι τόσο καλό στο Μαξίμου, καθώς ο κ. Καραμανλής έχει «στραβώσει», όπως λένε, με τις διαρροές από την πλευρά του υπουργού Παιδείας ότι, όπου να ‘ναι, αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.


Σχολιάστε εδώ