ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ, ΑΚΟΥΣ;

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι δημόσιες τουαλέττες, τα WC, δεν μπορούν να λείπουν σε μια μεγαλούπολη. Κι όμως αυτό συμβαίνει στην Αθήνα. Το δίκτυο που υπήρχε στο παρελθόν, σχεδόν σε κάθε μεγάλη πλατεία, έχει εγκαταλειφθεί στη συντριπτική του πλειοψηφία.
Έτσι ο κάτοικος, ο ξένος, ο περαστικός, που θα αναζητήσει στο διάβα του τουαλέτα στην Αθήνα, θα αναγκαστεί να καταφύγει ή σε πολυκατάστημα ή σε κάποια καφετέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και είναι οξύτατο το πρόβλημα και επιτείνεται ακόμη περισσότερο με τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες και τους άστεγους στα διάφορα σημεία της πόλης και στο κέντρο της. Αναδεικνύεται δε, σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν σχέση με την υγιεινή της πόλης και με την καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της.
Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος. Θέληση χρειάζεται και επιμονή. Στο παρελθόν άλλωστε οι δημοτικές αρχές της Αθήνας το είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία. Οι τουαλέτες που υπήρχαν ήταν καθαρές γιατί διέθεταν προσωπικό που τις φρόντιζε. Υπάγονταν, εξ όσων είναι γνωστά, στον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Τι συνέβη και έπαψαν να λειτουργούν; Γιατί τις έκλεισαν; Δεν χρειάζονταν; Αν είχαν προβλήματα μπορούσαν να ανακαινισθούν. Αν χρειάζονταν προσωπικό, μπορούσε να εξευρεθεί. Αν υπήρχαν θέματα ασφαλείας, μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Φαίνεται όμως ότι λειτούργησε η λογική του «πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι».
Δεν είναι όμως έτσι. Ο δήμαρχος οφείλει να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, άπτεται άμεσα της υγιεινής. Ήδη σε διάφορα σημεία της Αθήνας αναδίδεται έντονη η οσμή των ούρων, ενώ δεν είναι σπάνιες, ιδίως τα βράδια, οι απαράδεκτες για σύγχρονη μεγαλούπολη εικόνες ατόμων που επιχειρούν σε κάποια απόμακρη γωνία να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Τις βλέπουν οι περαστικοί, ακόμη και τα μικρά παιδιά, και αισθάνεσαι μερικές φορές ότι ακόμη και η αιδώς υποχωρεί μπροστά στην αδήριτη ανάγκη.
Είχε επιχειρηθεί σωστά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης WC στην Αθήνα. Αγοράστηκαν τότε, αν θυμάμαι καλά, και εγκαταστάθηκαν χημικές τουαλέτες. Δεν φαίνεται όμως να πέτυχε η όλη επιχείρηση. Έφταιγε ο σχεδιασμός; Δεν γινόταν σωστά η συντήρηση;
Ας αναζητήσουν τα αίτια οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων. Ένα πάντως είναι βέβαιο. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί άλλο να συνεχισθεί. Είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη.
Για ποια ανάπτυξη της Αθήνας μιλάμε, για ποια προσέλκυση τουριστών όταν δεν παρέχουμε στοιχειώδεις υποδομές όπως την απλούστερη όλων, την ύπαρξη δημόσιων WC;
Και αν αλήθεια η Δημοτική Αρχή της Αθήνας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, τότε μπορεί να λύσει τα μεγαλύτερα; Ζοφερές οι σκέψεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Το ενδιαφέρον μας προκάλεσε προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας μεταξύ του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων για την υλοποίηση υποστηρικτικών υπηρεσιών για την άρτια και έγκαιρη υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων, ποσού ύψους 780.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19%.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της σύμβασης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ), όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δράσεων που απαιτούνται για την ωρίμανση και περαιτέρω
υλοποίηση των έργων του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτά αναλύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου. Ως υποστηρικτικές δράσεις θεωρούνται όλες οι απαραίτητες
ενέργειες, όπως ενδεικτικά αναφέρονται ακολούθως:
= Συντονισμός εμπλεκόμενων φορέων και διευθύνσεων.
= Καθολικός σχεδιασμός εναπομεινουσών δράσεων.
= Αποτύπωση απαιτούμενων ενεργειών για την ωρίμανση επιλεγμένων έργων.
= Παρακολούθηση υλοποίησης δράσεων.
= Επικαιροποίηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών και δράσεων.
= Οργάνωση και συγκέντρωση στοιχείων για την τεκμηρίωση των προγραμματισμένων έργων.
= Εκπόνηση απαιτούμενων οριζόντιων προπαρασκευαστικών εργασιών κατά ομοειδείς ομάδες έργων.
= Υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.
Και διερωτάται κανείς: Όλα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν χωρίς επιπλέον κόστος οι υπάλληλοι του Δήμου
Αθηναίων; Δεν φτάνουν; Δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις; Δεν υπάρχει επάρκεια; Τι ακριβώς συμβαίνει και για να υλοποιηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων απαιτείται σύμβαση κόστους 928.200 ευρώ από το
αποθεματικό του;
Θα μας απαντήσει κανείς;
ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ