Πιέσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για επανεισδοχή λαθρομεταναστών
Αρκετές από τις ελληνικές προτάσεις και αιτιάσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης υιοθετήθηκαν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε κάποιους πόντους, αφού παρά το τείχος αδιαφορίας που βρήκε αρχικά, κατάφερε, ύστερα από σκληρά παζάρια και συμμαχίες στην «παράταση» της Συνόδου Κορυφής (νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής), να «περάσει» κάποια σημαντικά θέματα στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου.
Συγκεκριμένα, γίνεται ονομαστική αναφορά στην Τουρκία σε ό,τι αφορά στις συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών, κάτι για το οποίο πίεζε η Αθήνα εδώ και καιρό. Κι αυτό παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας, η οποία πίεζε να μην υπάρξει ονομαστική αναφορά σε αυτήν στο κείμενο των Συμπερασμάτων.
Επίσης, το θέμα «επανεισδοχής», ιδιαίτερα με την Τουρκία και τη Λιβύη, γίνεται τρόπον τινά υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέσω της Κομισιόν για συμφωνίες «επανεισδοχής» συνολικά με την ΕΕ και όχι διμερώς με τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της Frontex, που θα «φρουρεί» τα σύνορα.
Ο Κ. Καραμανλής τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Επιμείναμε, μαζί με άλλους εταίρους μας του ευρωπαϊκού νότου, να υπάρξει ιδιαίτερο, ξεχωριστό κεφάλαιο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο. Τόσο με επιστολή δική μου προς τον προεδρεύοντα τσέχο πρωθυπουργό, όσο και με τις παρεμβάσεις που έγιναν από την υπουργό Εξωτερικών και από εμένα στο Συμβούλιο, ζητήσαμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Θα μπορούσα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι ίσως η κορύφωση μιας επίμονης, μακράς προσπάθειας. Βεβαίως, ξέρουμε όλοι ότι δεν έχουν όλοι οι εταίροι την ίδια προσέγγιση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Για την Ελλάδα όμως και ήταν και είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες. Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, η χώρα φέρει το μεγαλύτερο βάρος απ’ όλους τους εταίρους μας».
Τόνισε επίσης πως στη Σύνοδο αποφασίστηκαν τα εξής:
= Θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα, βασιζόμενη στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και στη δίκαιη κατανομή των βαρών.
= Θα ενισχυθεί η συνεργασία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την ενδυνάμωση του ρόλου της Frontex. Είναι σημαντικό ότι ο Οργανισμός αυτός θα εμπλέκεται ουσιαστικά στις κοινές πτήσεις επιστροφών των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
=Θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις βασικότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.
=Τίθεται ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών. Αυτό αφορά, βεβαίως, την Τουρκία και τη Λιβύη. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η Τουρκία ενισχύεται με κονδύλια από την ΕΕ, στο πλαίσιο της ενταξιακής της προετοιμασίας και ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων της, αποδίδει και τη σοβαρότητα με την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει το θέμα αυτό. Θα πρέπει συνεπώς η Τουρκία να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο.
=Επισημαίνεται ότι, μέχρι να συναφθούν οι συμφωνίες αυτές μεταξύ Ένωσης και χωρών προέλευσης ή διέλευσης, οι χώρες που έχουν υπογράψει ήδη σχετικές διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να τις εφαρμόζουν πλήρως. Πρόκειται για μια σαφέστατη υπόδειξη προς την Τουρκία, η οποία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες μας.
Επίθεση από ΠΑΣΟΚ
Πάντως το ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς και στη διαπραγματευτική πολιτική του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας πως ο κ. Καραμανλής απέτυχε να αποτυπώσει στο κείμενο Συμπερασμάτων ικανοποιητικές θέσεις για τη χώρα μας, σύμφωνα με όσα επεσήμαναν ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες «κατώτερες των προσδοκιών και αναγκών της χώρας μας». Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, μόνο μια προαιρετική αναφορά και επισήμανση της ανάγκης για επιχειρήσεις «τύπου Frontex».