Πάνε για κουκούλωμα οι χρυσές προμήθειες του ΟΤΕ!

Μετά τα 100 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς αλλά όλα δείχνουν ότι ποτέ δεν θα μάθουμε τους παραλήπτες τους, το πολιτικό σύστημα της χώρας κάνει γενική πρόβα… κουκουλώματος και για την υπόθεση των 54 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχασε ο ΟΤΕ πολύ πιο πρόσφατα, από τις «χρυσές συμβάσεις» με Siemens και Intracom για την τεχνική υποστήριξη των συστημάτων τους, που είχαν εγκατασταθεί με τις δύο διαβόητες πλέον προγραμματικές συμφωνίες.

Οι δικαστικές αρχές έκαναν το καθήκον τους, έστω και με τους γνωστούς βραδείς ρυθμούς της Θέμιδος, και κάλεσαν τον Π. Βουρλούμη και άλλα δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, που ενέκριναν τις πληρωμές στους εθνικούς προμηθευτές, σε απολογία για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Την Παρασκευή όλοι οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εξηγεί γιατί αυτή η υπόθεση δεν είναι μία από τις πολλές που αφορούν τον ΟΤΕ και κατέληξαν από νωρίς σε κάποιο αρχείο: Τα στοιχεία και οι μαρτυρικές καταθέσεις δείχνουν ότι οι συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης για τα «δεδουλευμένα» της περιόδου 2003-04, που αποτέλεσαν τη «χρυσή συνέχεια» των προγραμματικών για τους προμηθευτές, υπερκοστολογήθηκαν κατά 13,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις απόλυτα στοιχειοθετημένες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για το πραγματικό τους αντικείμενο.

Αυτή η υπερκοστολόγηση προκάλεσε ντόμινο που «φούσκωσε» το τίμημα και των συμφωνιών για την περίοδο 2005-07, οι οποίες έκλεισαν τον Ιούλιο του 2005, με αποτέλεσμα να φθάσει το αντικείμενο στα 80 εκατ. ευρώ, στο διπλάσιο των τεκμηριωμένων εκτιμήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΤΕ. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημιά στον ΟΤΕ, που φέρεται συνολικά να φθάνει το ποσό των 54 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι το… πάρτι προμηθευτών συνεχίσθηκε και μετά την απομάκρυνση από τον κ. Βουρλούμη των… «ατίθασων» δυνάμεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης, καθώς και των «απείθαρχων» μελών του διοικητικού συμβουλίου. Για την περίοδο 2008-10 συμφωνήθηκε, χωρίς εσωτερικές αντιρρήσεις και πρόσθετες δικαστικές επιπλοκές, να λάβουν οι εθνικοί προμηθευτές άλλα 66 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος του κ. Βουρλούμη ήταν πρωταγωνιστικός στην προώθηση των συμφωνιών και το «ΠΑΡΟΝ» έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε άλλα ρεπορτάζ στις μεθοδεύσεις που ακολούθησε. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όμως, μια σημαντική αποκάλυψη του «Π», που ίσως δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τις δικαστικές αρχές: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, τον Δεκέμβριο του 2004, και ενώ ο προφυλακισμένος σήμερα «ταμίας» της Ζήμενς Πρ. Μαυρίδης διαπραγματευόταν με τον Οργανισμό τα ποσά για το 2003-04, έλαβε επιστολή του, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, με την οποία τον ενημέρωνε ότι η Ζήμενς αποδεχόταν την πρόταση για τίμημα 18 εκατ. ευρώ, έναντι των 12 εκατ. ευρώ που είχαν εκτιμήσει οι υπηρεσίες του ΟΤΕ.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στα στοιχεία για το «κυρίως σκάνδαλο» Ζήμενς που βρίσκονται στα χέρια του ανακριτή Ζαγοριανού περιλαμβάνονται στοιχεία για τη διακίνηση 6 εκατ. ευρώ από τον κ. Μαυρίδη, τον Ιανουάριο του 2005, αμέσως μετά τη συμφωνία με τον κ. Βουρλούμη για τα 18 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφέρθηκε από ελβετικό λογαριασμό του κ. Μαυρίδη στην Dresdner, σε άλλο λογαριασμό του στην Αθήνα, στη Societe Generale. Μέχρι στιγμής, η δικαστική έρευνα δεν έχει αποκαλύψει με τι σχετιζόταν αυτή η μεταφορά κεφαλαίων, όπως και αν συσχετίζεται ενδεχομένως με τη διαπραγμάτευση που είχε προηγηθεί με τον κ. Βουρλούμη, όπως έχουν επισημάνει μετά την αποκάλυψη του «Π» και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σημάδια… συγκάλυψης

Τα σημάδια της απροθυμίας κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ να φτάσουν το… μαχαίρι της κάθαρσης στο κόκαλο έγιναν αυτήν την εβδομάδα πιο ευδιάκριτα από κάθε άλλη φορά:

• Παρότι ακόμη και υπουργοί έχουν απομακρυνθεί στο παρελθόν για την ανάμειξη στενών τους συνεργατών σε δικαστικές υποθέσεις (π.χ. ο Σ. Τσιτουρίδης), ο κ. Βουρλούμης παραμένει στο «τιμόνι» του ΟΤΕ με τη στήριξη της κυβέρνησης, αν και έχει κληθεί σε απολογία για κακούργημα, ενώ εκκρεμεί και η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Γερμανού. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom επισκέφθηκε τον υπουργό Μεταφορών αυτήν την εβδομάδα, μετά την κλήση του σε απολογία, για να διαπραγματευθούν θέματα του ΟΤΕ! Και όλα αυτά ενώ σε λίγες ημέρες συγκαλείται γενική συνέλευση του ΟΤΕ, όπου οι δύο βασικοί μέτοχοι (Δημόσιο και Telekom) θα είχαν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τον κ. Βουρλούμη, έστω για λόγους ηθικής τάξεως, ώστε να μην παραμένει στην κορυφαία θέση του Οργανισμού ένα πρόσωπο βεβαρημένο με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Με όλο το θάρρος και την έπαρση που του δίνει η πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης, ο κ. Βουρλούμης έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζει αδιάφορα, ως «τρέχον θέμα», την κλήση του σε απολογία για κακούργημα, σαν να προσερχόταν στην Τροχαία για να πληρώσει μια κλήση για παράνομο παρκάρισμα!

• Η σκληρή γραμμή του κ. Γ. Παπανδρέου για όλες τις σκοτεινές υποθέσεις, ακόμη κι αν «ματώνουν» το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά, δεν φαίνεται να έχει περάσει στο κόμμα του σε ό,τι αφορά αυτήν την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, παρότι η εξέλιξή της συνδέεται με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και ίσως να αποτελούσε πολιτικό «ατού» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Από κάποιους καχύποπτους μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραπέμπει ακόμη και σε ένοχη στάση, δεδομένου ότι όλα τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αρνηθεί να αρθρώσουν έστω και μια λέξη για το θέμα, αποφεύγοντας ακόμη και να ζητήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την απομάκρυνση του κ. Βουρλούμη από τον ΟΤΕ, τουλάχιστον μέχρι να λήξει η δικαστική έρευνα και να επανέλθει ενδεχομένως άσπιλος στην κοινωνία. Αυτή η σιγή, εκκωφαντική σε μια κοινωνία που απαιτεί επιτέλους να «χυθεί άπλετο φως» έστω και σε μία σοβαρή υπόθεση διαφθοράς, εκθέτει τελικά τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, «αδειάζοντας» το περιεχόμενο των δεσμεύσεών του για εκκαθάριση των σκανδάλων. Την ίδια ώρα, ακόμη και τα συνήθως εξαιρετικά «θορυβώδη» κόμματα της Αριστεράς δείχνουν επίσης να τηρούν ένα δυσερμήνευτο «σιωπητήριο» για την υπόθεση των «χρυσών συμφωνιών».

Με αυτά τα δεδομένα, «ταπεινοί» δικαστικοί λειτουργοί καλούνται άλλη μια φορά να βγάλουν μόνοι το… φίδι από την τρύπα, σε μια υπόθεση όπου το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του μοιάζει να τους δίνει το μήνυμα ότι καλό θα ήταν να καταλήξει στο αρχείο, ή να λήξει με την απόδοση ευθυνών μόνο σε κάποιους «ταπεινούς» υπαλλήλους, όπως φάνηκε να υποδεικνύει ανοικτά, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης, επίσης κληθείς σε απολογία, ως μέλος του τότε διοικητικού συμβουλίου. Έτσι, μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο κ. Βουρλούμης μιλά αδιάφορα για «τρέχον θέμα»…


Σχολιάστε εδώ