Ο Σουλτάνος στην Ακρόπολη

Ο τελευταίος Οθωμανός Σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ο 1ος (όπως τον χαιρέτιζαν οπαδοί του, με μεγάλο πανό σε προεκλογική του συγκέντρωση, τον Μάρτιο του 2008 – «Χουριέτ» 5-3-08), πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της δυτικής αυτοκρατορίας του, στο Γιουνανιστάν, για να επιθεωρήσει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και για να γνωστοποιήσει στους υποτακτικούς τη λίστα των επιθυμιών του.

Η στήλη γράφεται πριν από την εμφάνισή του, αλλά μπορεί ακίνδυνα να προεξοφλήσει την παρουσία φρουράς από αρειμάνιους τούρκους σωματοφύλακες – εκτός των ντόπιων πρακτόρων της τουρκικής ΜΙΤ, που αλωνίζουν απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα για την επισήμανση ληστάρχων και τη χρησιμοποίηση τρομοκρατών, που ενδημούν και πάλι στη δυτική επικράτεια.

Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί και δεν είναι γνωστό αν προβλέπει κόκκινο χαλί, τιμητικό απόσπασμα και μπάντα στο αεροδρόμιο, για την ανάκρουση – όχι ασφαλώς κάποιου τούρκικου αμανέ, σε ανταπόδοση του συρτακιού του Ζορμπά, που επιφυλάσσουν οι Τούρκοι στην υποδοχή των κορυφαίων αξιωματικών του Γιουνανιστάν.

Χαρτονένιες φιγούρες του ντόπιου πολιτικού θιάσου σκιών, έντρομες για τις διαθέσεις του απρόβλεπτου Πατισάχ, θα επιδοθούν στη γνωστή σπαστική γυμναστική της κουρμπέτας και του δουλικού χαμόγελου. Όσο κι αν έτρεξαν στις Βρυξέλλες να υπογράψουν για τούρκο διοικητή στη Λάρισα, επόπτη του Αιγαίου, και έδειξαν πως προχωρούν σταθερά στη διάλυση του ελληνικού στρατού, τρέμουν για ενδεχόμενα νέα φιρμάνια για Θράκη και Δωδεκάνησα, που «ο φίλος μου ο Κώστας και η κυρία Ντόρα δεν προχωρούν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του Τύπου».

Κασιμπασαλής νταής, ανάστημα της «παρακατιανής» και κακόφημης συνοικίας Κασίμπασα της Πόλης, απ’ όπου αναδύθηκε κλωτσώντας μια μπάλα, ο νέος Σουλτάνος χρονολόγησε και προετοίμασε μεθοδικά την επίσκεψή του. Κατά το πρωτόκολλο των σεναρίων του Καραγκιόζη: Με σβουριχτές σφαλιάρες στον οικοδεσπότη.

Τρομοκρατικές πτήσεις τριακόσια μέτρα πάνω από τις στέγες ακριτικών νησιών και, την Πέμπτη, παρενόχληση πυροσβεστικών Καναντέρ στη Σάμο, αποστολή κανονιοφόρου μεταξύ Κέας και Εύβοιας κατά την έναρξη ελληνικής ναυτικής άσκησης, δηλώσεις στην τηλεόραση για τον καταπιεσμένο «λαό του» στη Δυτική Θράκη, έξοδος του ερευνητικού «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο (κατά παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης, που ισχύει μόνο για ελληνικές έρευνες), κουρσάρικες επιδρομές στα χωρικά ύδατα και την οικονομική ζώνη της Κύπρου και εντατικοποίηση της εισβολής μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στα νησιά, με την τουρκική ακτοφυλακή να συνοδεύει δουλεμπόρους της τουρκικής μαφίας, που ελέγχεται από τη μυστική υπηρεσία, τη ΜΙΤ. Σε εφαρμογή της συνταγής του Οζάλ: «Για να τελειώνουμε με την Ελλάδα, φτάνει να στείλουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους από εδώ». (Μετά από λίγο καιρό και μερικές προβοκάτσιες, θα εμφανιστεί και προστάτης της δυναστευόμενης μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Γράψτε το, γιατί η στήλη είχε προαναγγείλει προ διετίας ότι θα εγείρουν θέμα τουρκικής μειονότητας και στα Δωδεκάνησα.) Έτσι προετοίμασε την ψυχολογία του «οικοδεσπότη» ο υψηλός επισκέπτης από το Κασίμπασα.

Αυτά δεν πρόκειται βέβαια να ψυχράνουν το κλίμα της υποδοχής, τα πλατιά χαμόγελα και τις διακηρύξεις φιλίας και σταθερής υποστήριξης στα ευρωπαϊκά πεπρωμένα του κουμπάρου και φίλου Σουλτάνου, ενώπιον όσων ξένων αξιωματούχων προσέλθουν τελικά στα εγκαίνια και πάντως μπροστά στους φακούς της διεθνούς τηλοψίας. Έτσι που να επιβεβαιωθεί και πάλι η αντίληψη ότι ο ντόπιος από χαρτόνι πολιτικός θίασος σκιών πρέπει να πάσχει από ανίατη παράνοια όταν βγαίνει στις ρούγες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και κλαψουρίζει για παραβιάσεις και λαθρομετανάστες, αντί να τα βρει απευθείας με κουμπάρους και στενούς φίλους στην Άγκυρα.

Για το τι θα λεχθεί στη συνάντηση πίσω από τους τέσσερις τοίχους του Μαξίμου ίσως να μάθουμε κάτι, πολύ αργότερα, από νέες ακριτομύθιες του Ερντογάν… Που αυτήν τη φορά ταξιδεύει από εδώ στα Τίρανα, για να παραστεί, με τον κοινό μας φίλο Σαλί Μπερίσα, στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα που συνδέει την Αλβανία με το Κόσοβο. Αυτήν τη φορά δεν θα επισκεφθεί «τον λαό του», την «τουρκική μειονότητα της Θράκης», αλλά θα επαναλάβει και προφορικά το διπλωματικό αίτημα της Αγκύρας για επίσκεψη εκεί του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργού Εξωτερικών και αρχιτέκτονα της νεο-οθωμανικής στρατηγικής, ο οποίος διεμήνυσε την επιθυμία του να μεταβεί οδικώς, διά της Εγνατίας, στην Κέρκυρα, για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, στις 27/28 του μηνός, που θα επιστέψει την προεδρία της κ. Μπακογιάννη.

Μπορεί να ποντάρει κανείς ασφαλώς ότι οι αποδέκτες του αιτήματος θα ανταποκριθούν στις παραδόσεις της ελληνικής φιλοξενίας και δεν θα αρνηθούν την πορεία θριάμβου μέσω Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου στον διαπρεπή θεωρητικό, που ορίζει τις μειονότητες ως προγεφυρώματα της νεο-οθωμανικής επιτροπείας στα Βαλκάνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παράλληλα με τις αβρότητες του νταή από το Κασίμπασα, πυκνώνουν τελευταία και οι υποδείξεις/πιέσεις της μεγάλης συμμάχου (του) για διακανονισμό των «εκκρεμών διενέξεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από τον γοητευτικό… πρεσβευτή κ. Σπέκχαρτ (συνέντευξη στο Mega, ομιλία σε πρόσφατο οικονομικό φόρουμ) και από τον νέο υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον, στην υποεπιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής. Το μισό πετρέλαιο του Αιγαίου είναι για μας, το υπόλοιπο να το μοιραστείτε με τους Τούρκους, είχε πει ο Μπους στον Σημίτη.

Αλλά ουδείς λόγος ανησυχίας. Όπως διακήρυξε η κ. Μπακογιάνη σε προεκλογική συγκέντρωση στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη:

«Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί -και έχει- λόγο και ρόλο στα σημαντικά διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι παρούσα παντού: Ηγέτιδα στα Βαλκάνια, παρούσα από τη Μέση Ανατολή, από τον Καύκασο στην Αφρική και στο Αφγανιστάν, όπου απαιτούν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις. Ο σοβαρός, θετικός μας ρόλος αναγνωρίζεται από όλους… Πείθουμε για τα δίκαιά μας. Πάνω σε όλα τα θέματα που μας αφορούν… Το αποδεικνύουμε με τη συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου της Τουρκίας και της συμπεριφοράς της όσον αφορά στις μειονότητες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις σχέσεις καλής γειτονίας, σε τόσα άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Το αποδεικνύουμε απαντώντας άμεσα και επιτόπου σε κάθε τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο. Υπερασπίζοντας στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια. Το αποδεικνύουμε στηρίζοντας έμπρακτα την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, ώστε να πέσει επιτέλους το τείχος της κατοχής…»

Οι σκιές του Ανδρούτσου και του Καραϊσκάκη εκεί στην Ακρόπολη θα επιδίδονταν χθες στις γνωστές τους άσεμνες επιδείξεις επί τη θέα όχι πλέον των Τούρκων, αλλά και υψηλών επιγόνων…


Σχολιάστε εδώ