Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Αν έχει δοθεί εντολή να απαγορευθεί ο κατάπλους σε ελληνικά λιμάνια της τριήρους-μαϊμού που κατασκεύασαν οι Τούρκοι για να καπηλευθούν ακόμα και τη ναυτική μας παράδοση και αν έχουν δοθεί εντολές στις ελληνικές αρχές στα ευρωπαϊκά λιμάνια να αντιδράσουν σε «περίπτωση που το σκάφος – πρόκληση επιχειρήσει να προσεγγίσει σ’ αυτά», ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
> Την απόσυρση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που νομιμοποιεί τη διακίνηση αδέσποτων ζώων και διαχωρίζει τους κατόχους κατοικιδίων σε διαμερισματούχους και μονοκατοικιούχους, ζητεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αναγέννηση.
>Με ποια διαδικασία ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό έναντι ποσού 1.200.000 ευρώ η διαφημιστική προβολή και ενημερωτική προώθηση του Προγράμματος Ενίσχυσης Ρευστότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων γνωστού και ως «Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ» στην εταιρεία Spot Thomson που ανέλαβε και τη διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, ερωτούν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η σχετική σύμβαση, καθώς και τα τιμολόγια πληρωμής μεταξύ της Spot Thomson και του ΤΕΜΠΜΕ.
>Σε ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές, καθώς και οι ασφαλιστικές οφειλές των εργαζομένων, ερωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
>Κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων ευρώ για τους έλληνες αγρότες, επισημαίνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την υποχρεωτική ψηφιοποίηση όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που η χώρα μας έπρεπε να εφαρμόσει από την 1/1/2005, οι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν και ένα ποσοστό ακόμη και 10%-15% της συνολικής ενιαίας (αποσυνδεμένης) ενίσχυσης της ΕΕ που φτάνει στα 1,75-1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ μαζί με τη συνδεμένη ενίσχυση φτάνουν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
>Εμπαιγμό σε βάρος των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς τις δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για τη μονιμοποίησή τους που δεν εφαρμόστηκαν. Καλεί τον υπουργό να ενημερώσει για ποιον λόγο δεν προχώρησε η μονιμοποίησή τους και σε ποια μέτρα θα προχωρήσει ώστε να αρθεί η αδικία και η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες.
>Να λυθούν τα οξυμμένα προβλήματα του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη ζητά από τον υπουργό Υγείας η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη. Μεταξύ αυτών, η σύσταση νέου Οργανισμού, η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού μέσω οκτάμηνων συμβάσεων και προγραμμάτων Stage και η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
>Σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, που ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές Κεραμεικού, Μεταξουργείου και Ψυρρή ζητά λύσεις από τον υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη. Σημειώνει ότι η παραμονή τους σε περιοχές όπως η πλατεία Θεάτρου είναι πλέον αδύνατη, η ποιότητα ζωής τους καθημερινά υποβαθμίζεται, ενώ τα προβλήματα, αντί να επιλύονται, συνεχώς διογκώνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
>Σοβαρό πρόβλημα γκετοποίησης στον Πειραιά βλέπει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος και ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει μέτρα. Σημειώνει ότι οι μεγάλες διαστάσεις του λαθρομεταναστευτικού φαινομένου και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου στον Πειραιά αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες του προβλήματος, το οποίο χρήζει άμεσης αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
>Σχετικά με τους εργαζόμενους της Εγνατίας που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεισήμισι μήνες ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, Μ. Παντούλας, Β. Αργύρης, Α. Μερεντίτη, Χρ. Χόιδος, Α. Αθανασιάδης, Γ. Βλατής, Τ. Μαντατζή, Π. Σγουρίδης, Α. Χατζή Οσμάν και Γ.Πεταλωτής. Θεωρούν αδιανόητο να παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι εργάστηκαν νύχτα και μέρα, γιορτές και καθημερινές, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, για να προλάβει η κυβέρνηση να κάνει την προεκλογική της φιέστα και να μην έχουν τη στοιχειώδη ευαισθησία να πληρώνουν την εργασία τους.
>Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά Ηρακλείου, τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2009, αναγκάστηκαν να «βάλουν λουκέτο» 494 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για 5 βιομηχανικές, 130 βιοτεχνικές, 207 εμπορικές και 152 επαγγελματικές επιχειρήσεις. Το ισχυρότερο πλήγμα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την αγορά δέχονται τα εμπορικά καταστήματα, των οποίων η κίνηση έχει υποστεί καθίζηση, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει χαθεί τουλάχιστον ένα 30% του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας και οι προβλέψεις για ανάκαμψη δεν είναι καθόλου ευοίωνες.
>Έναν χρόνο αφότου οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες διαβιούν μετανάστες εργαζόμενοι σε φραουλοκαλλιέργειες στη Νέα Μανωλάδα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αποτέλεσαν αντικείμενο πανελλήνιας κατακραυγής, εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, σε αυτοσχέδια παραπήγματα, προσφέροντας φτηνή εργασία στους παραγωγούς φράουλας της περιοχής, καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα και ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβαίνοντες τη νομοθεσία.
>Να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της απουσίας μελών εφορευτικών επιτροπών κατά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας. Σημειώνει ότι τα περισσότερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν προσήλθαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και ερωτά γιατί το υπουργείο δεν ενημέρωσε τα μέλη των εφορευτικών για τις υποχρεώσεις τους.


Σχολιάστε εδώ