Να αυξηθεί η συμμετοχή των Ταμείων για να μην είναι μειοψηφία το Δημόσιο

Το μεγαλύτερο, ίσως, «κατόρθωμα» του κ. Αράπογλου είναι ότι επί των ημερών του το Δημόσιο μετατράπηκε σε… θλιβερή μειοψηφία στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής, σε τέτοιο βαθμό που θεωρητικά είναι πλέον δυνατόν να επιδιώξει μια κυβέρνηση την αντικατάσταση του κ. Αράπογλου, αλλά να μην έχει αρκετές μετοχές στη γενική συνέλευση για να επιβάλει τη θέση της!
Τα ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχονται από την κυβέρνηση (ΝΠΔΔ) έχουν πλέον σήμερα μόνο το 12,75% των μετοχών, μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2006 για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Finansbank. Στο τέλος του 2003, τα Ταμεία είχαν το 17,1% και μαζί με τη συμμετοχή της ΔΕΚΑ (7,5%) και λοιπών φορέων του Δημοσίου (3,9%) έλεγχαν με άνεση τη γενική συνέλευση. Σήμερα, οι ξένοι επενδυτές, με ποσοστό 42,5%, και οι έλληνες επενδυτές ιδιωτικού τομέα, με 26,1%, ελέγχουν την καταστατική πλειοψηφία της Εθνικής (πάνω από τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου).
Με το ποσοστό που ευθέως επηρεάζει το Δημόσιο σε τόσο χαμηλό επίπεδο και με δεδομένο ότι οι συνελεύσεις της ΕΤΕ λαμβάνουν αποφάσεις με μικρή συμμετοχή (παρόντες είναι από 33,4% μέχρι 40% των μετόχων, αφού οι περισσότεροι δεν δέχονται να δεσμεύσουν τις μετοχές τους), είναι φανερό ότι μπορεί πλέον, θεωρητικά τουλάχιστον, να σχηματισθεί μια πλειοψηφία που θα ψηφίσει αντίθετα με τα ασφαλιστικά ταμεία και θα μπλοκάρει τις επιδιώξεις του Δημοσίου. Αυτό ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλες εποχές!
Μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να αυξηθεί πάλι η συμμετοχή των Ταμείων πάνω από το ελάχιστο όριο του 20%, είναι να δοθεί εντολή στα πιο εύρωστα Ταμεία να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία της αύξησης κεφαλαίου για να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους, με σχετικά χαμηλό κόστος. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Θα ήταν σκόπιμο, πάντως, να απαντούσαν οι αρμόδιοι υπουργοί σε ένα απλό ερώτημα: Είναι σε θέση σήμερα να επιβάλει το κράτος τις θέσεις του σε μια γενική συνέλευση της Εθνικής; Είναι σε θέση να αποπέμψει, για παράδειγμα, τον κ. Αράπογλου ή μήπως θα πρέπει να ψάχνει για συμμάχους να υπερψηφίσουν τις προτάσεις της; Μήπως, ουσιαστικά, εκχωρήθηκε άνευ ανταλλαγμάτων το μάνατζμεντ της Εθνικής στον κ. Αράπογλου και στους φίλους του και πλέον το Δημόσιο έχει περιορισθεί σε ρόλο παθητικού θεατή;


Σχολιάστε εδώ