Επεισόδια και προπηλακισμοί στο υπ. Απασχόλησης

Την περασμένη Δευτέρα έγινε στο υπουργείο Απασχόλησης, παρουσία της υφυπουργού Σοφίας Καλαντζάκου και στελεχών του υπουργείου, προγραμματισμένη τριμερής σύσκεψη, με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών στους 160 περίπου εργαζόμενους της Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που ανήκει στον όμιλο.
Στη συνάντηση παρέστησαν από την πλευρά των εργαζομένων το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα», ενώ από την πλευρά της εργοδοσίας, ο γερμανός πρόεδρος Horst Meyer μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Dr Meyer Ηλία Μπίσια, ο διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Αkio ito, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιρειών.
Η σύσκεψη διεξήχθη, κατά κοινή ομολογία, σε ήπιο και πολιτισμένο κλίμα και συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα, προκειμένου η εργοδοσία να κοινοποιήσει εγγράφως τα σχέδια και τις προθέσεις της αναφορικά με τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
Δυστυχώς, το καλό κλίμα της συνάντησης αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο ισόγειο και στην κεντρική είσοδο του υπουργείου από ομάδα εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι συγκεντρωθέντες εργαζόμενοι προχώρησαν στον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου, εγκλωβίζοντας για περίπου δύο ώρες τους προέδρους των δύο εταιρειών και τη συνοδεία τους.
Κατόπιν της ρητής προφορικής διαβεβαίωσης του επικεφαλής αξιωματικού της αστυνομικής δύναμης που περιφρουρούσε το κτίριο ότι η έξοδός τους θα γίνει με ασφάλεια και υπό την προστασία της Αστυνομίας, βγήκαν πρώτοι από το υπουργείο οι δικηγόροι της εταιρείας, μετά από ομηρία περίπου μιάμισης ώρας.
Κατά την έξοδό τους, και παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, δύο άγνωστα άτομα από τον χώρο των συγκεντρωμένων έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν αναίτια και απρόκλητα, και με πρωτοφανή σκληρότητα, κατά του δικηγόρου της εταιρείας Ηλία Μπίσια, τον οποίο προπηλάκισαν και γρονθοκόπησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματισμός έγινε μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας, η οποία παρακολούθησε την εξέλιξη της επίθεσης ως απλός θεατής, χωρίς να προβεί στη σύλληψη των υπαιτίων.
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση μελών του προεδρείου του σωματείου των εργαζομένων «Τρίαινα» και της μετέπειτα, παρέμβασης της Αστυνομίας, αποφεύχθηκε η γενίκευση της βίας, ενώ οι γερμανοί πρόεδροι των δύο εταιρειών φυγαδεύτηκαν εκ των υστέρων από το υπουργείο, εν μέσω προπηλακισμών από τους συγκεντρωθέντες.
Για τα επεισόδια ενημερώθηκαν τόσο η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας το γεγονός ότι στο ισόγειο και στην κεντρική είσοδο ενός υπουργείου διαδραματίζονται σκηνές βίας με θύματα συνηγόρους, και μάλιστα εν ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους, υπό την παρουσία της Αστυνομίας.
Η ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας, η ολιγωρία και η ανεξήγητη ανοχή των οργάνων της τάξης είναι μείζονα ζητήματα που κλονίζουν ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και πρέπει επιτέλους να απασχολήσουν σοβαρά την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.


Σχολιάστε εδώ