Επεβλήθη στον Αράπογλου η αύξηση κεφαλαίου!

Απόδειξη ότι την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου δεν την είχε προγραμματίσει ο κ. Αράπογλου, αλλά ήταν αναπόφευκτη μετά το καμπανάκι από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί το γεγονός ότι στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, ο κ. Αράπογλου όχι μόνο δεν μίλησε για αύξηση κεφαλαίου, αλλά θριαμβολογούσε ότι όλα είναι μια χαρά.
Ο κ. Αράπογλου εξαρχής μποϊκοτάριζε το «πακέτο» των κρατικών ενισχύσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκχώρηση προνομιούχων μετοχών στο Δημόσιο, παρότι οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές του (Alpha και Eurobank) είχαν λάβει το μερίδιο που τους αναλογούσε (περίπου 1 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα), σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, για το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα χρειαζόταν κάθε τράπεζα, ώστε να ξεπεράσει την περίοδο της κρίσης. Αιτία αυτής της άρνησης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν η προσπάθεια του κ. Αράπογλου να ξεφύγει γρήγορα από τα «δεσμά» της κρατικής εποπτείας και να μοιράσει το συντομότερο πάλι γενναιόδωρα μπόνους στα στελέχη και μερίσματα στους μετόχους.
Προκαλώντας ένταση ακόμη και στις σχέσεις του με την κυβέρνηση, αλλά και με τη διοίκηση της ΤτΕ, ο κ. Αράπογλου επέμενε ότι η Εθνική έχει επαρκή κεφάλαια και αρνήθηκε μέχρι τέλους να δεχθεί το 1,6 δισ. ευρώ, που είχε προϋπολογισθεί ως «μερίδιο» της Εθνικής από το σύνολο των κεφαλαιακών ενισχύσεων, ύψους 5 δισ. ευρώ. Δέχθηκε μόνο τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 1,25 δισ. ευρώ είχε μείνει αδιάθετο. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο κ. Αράπογλου, ερωτηθείς σχετικά από το «Π» στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, αρνήθηκε ακόμη και ότι είχαν υπολογισθεί από την ΤτΕ σε 1,6 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής, σαν να είχαν περισσέψει… εκ παραδρομής τα 1,25 δισ. ευρώ!
Μέχρι και τα τέλη Μαΐου, τα στελέχη της ΕΤΕ επέμεναν ότι η τράπεζα είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης σε κεφαλαιακή επάρκεια: Ενημερώνοντας στις 29 Μαΐου τους αναλυτές των ξένων οίκων, ο υποδιοικητής Ανθ. Θωμόπουλος, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας, διαβεβαίωνε ότι «η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει ισχυρή, από τις υψηλότερες στην Ευρώπη» και τόνιζε ότι μετά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Δημόσιο, αλλά και την πώληση ιδίων μετοχών, ο δείκτης βασικής κεφαλαιακής επάρκειας πλησίαζε το 11%, ποσοστό όντως εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.
Στροφή 180 μοιρών
Οι διαβεβαιώσεις αυτές, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς αυτήν την περίοδο είναι σπάνιο φαινόμενο οι τράπεζες με τόσο ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, που δεν υπάρχει κίνδυνος να ζητήσουν από τους μετόχους τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Κάπως έτσι, η μετοχή της Εθνικής συνέχισε την άνοδό της, ξεπερνώντας και τα 20 ευρώ.
Με μια μεθόδευση, όμως, που θα ταίριαζε μάλλον σε διοίκηση τριτοκοσμικού ταμιευτηρίου και όχι στην κορυφαία τράπεζα χώρας της Ευρωζώνης, η διοίκηση Αράπογλου τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια των επενδυτών της: Μόνο δύο εβδομάδες μετά τις διαβεβαιώσεις Θωμόπουλου, «ανακάλυψε» ότι τελικά χρειάζεται 1,25 δισ. ευρώ και θα τα αντλήσει από τους μετόχους της, πουλώντας όπως όπως νέες μετοχές, στη χαμηλή τιμή των 11,30 ευρώ, δηλαδή με έκπτωση σχεδόν 50% από την τρέχουσα κατά την ώρα των ανακοινώσεων.
Έτσι, οι «σοβαροί τεχνοκράτες» της διοίκησης Αράπογλου, ενώ περηφανεύονταν για την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, εμφανίσθηκαν μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες να ζητούν εσπευσμένα κεφάλαια από τους μετόχους σε τιμή ευκαιρίας – η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άραγε, γιατί δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει αυτές τις κραυγαλέα παραπλανητικές, όπως αποδείχθηκε, επίσημες διαβεβαιώσεις;
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», στην πραγματικότητα η ανακολουθία της διοίκησης Αράπογλου, που θα αποτελούσε ακόμη και λόγο αποπομπής της υπό άλλες συνθήκες, οφείλεται στις αυστηρές υποδείξεις που έγιναν από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού έβαλε και… το δαχτυλάκι της η διοίκηση μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας:
• Με την ανοχή της προηγούμενης διοίκησης της ΤτΕ, η Εθνική «φούσκωνε» τα κεφάλαια της τράπεζας, χρησιμοποιώντας τη θυγατρική CPT Investments, που έχει στήσει από κοινού με την Credit Suisse στον φορολογικό παράδεισο των Νησιών Κέιμαν, όπως έχει αποκαλύψει το «Π». Στη θυγατρική αυτή, η ελβετική τράπεζα είχε τοποθετήσει κεφάλαια σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, τα οποία η διοίκηση της ΕΤΕ άθροιζε στα κεφάλαια του ομίλου της, πρακτική οριακά ανεκτή από εποπτική άποψη και απαράδεκτη με τις σημερινές συνθήκες κρίσης.
• Μεγάλη ιδιωτική τράπεζα επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το ίδιο τέχνασμα για να εμφανίσει αυξημένη κεφαλαιακή βάση, αλλά η σημερινή διοίκηση της ΤτΕ, με επικεφαλής εποπτείας τον κ. Ι. Γούσιο, την απέτρεψε. Όπως ήταν φυσικό, αμέσως ζητήθηκε και από τη διοίκηση της ΕΤΕ να προσαρμοσθεί αναλόγως και, αν χρειαζόταν, να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το «απόθεμα» του κρατικού πακέτου. Η διοίκηση της Εθνικής προτίμησε να προσφύγει στην αγορά για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων, καταφέρνοντας από την πλευρά της και ένα «χτύπημα» στις ανταγωνιστικές τράπεζες, που μετά τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις της Εθνικής θα αργήσουν αρκετά να βρουν ευκαιρία για τις δικές τους αυξήσεις κεφαλαίου. Για να αντιληφθεί κανείς την… αλλεργική αντίδραση που προκαλεί στον κ. Αράπογλου και τους… σωματοφύλακές του οποιαδήποτε σκέψη αύξησης της κρατικής συμμετοχής στην Εθνική, έστω και προσωρινά με προνομιούχες μετοχές, αρκεί να αναλογισθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας προτίμησε να πληρώσει «τσουχτερό» τίμημα στους αναδόχους της αύξησης (επικεφαλής των οποίων είναι η Credit Suisse, μόνιμος συνεταίρος της ΕΤΕ) για να εγγυηθούν την κάλυψη του ποσού, παρά να πληρώσει, όπως όλες οι άλλες τράπεζες, απόδοση 10% για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, στερώντας και ετήσια έσοδα της τάξεως των 125 εκατ. ευρώ από το κράτος!
Πρόκειται, άραγε, για ένα καλό «δωράκι» προς τον κ. Χρ. Μεγάλου, καλό φίλο του κ. Αράπογλου και κορυφαίο στέλεχος της C.S. στο Λονδίνο, ή πράγματι η διοίκηση της Εθνικής ανησυχεί ότι δεν θα βρει αγοραστές για τις νέες μετοχές της, ούτε στην προνομιακή τιμή των 11,30 ευρώ, πράγμα προφανώς εξαιρετικά ταπεινωτικό για μια κορυφαία τράπεζα;
Γεγονός είναι ότι με τις μεθοδεύσεις του ο κ. Αράπογλου ταπείνωσε διεθνώς την κορυφαία ελληνική τράπεζα, προκάλεσε σοβαρούς κραδασμούς στο χρηματιστήριο, ζημιώνοντας χιλιάδες επενδυτές που έγιναν οι «παράπλευρες απώλειες» των ενεργειών του, δημιούργησε στους επενδυτές διεθνώς σοβαρές αμφιβολίες για την πραγματική κατάσταση και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της χώρας και «τορπίλισε» αναίτια τις δυνατότητες των άλλων τραπεζών να αντλήσουν σύντομα κεφάλαια από την αγορά, για να προσφέρουν περισσότερες πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αν εξαρχής ο κ. Αράπογλου είχε δεχθεί την κρατική βοήθεια που προσφέρθηκε σε όλες τις τράπεζες, όλες αυτές οι παρενέργειες θα είχαν αποφευχθεί. Αυτό θα προϋπέθετε, όμως, ότι ο διοικητής της ΕΤΕ, που ανεξήγητα συνεχίζει να καλύπτεται πλήρως πολιτικά από την κυβέρνηση, έχει κάποιο ενδιαφέρον για το συλλογικό συμφέρον, πέραν των δικών του επιδιώξεων…


Σχολιάστε εδώ