«Είστε τυχεροί που επισκέπτεστε τα σπίτια σας ως τουρίστες»!
Ο κ. Φερχόιγκεν αποκάλεσε τον τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ «Πρόεδρο» και είπε ότι πρέπει να είναι ευτυχισμένοι οι ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που τους επιτρέπεται από τον στρατό κατοχής να επισκέπτονται τα σπίτια τους στον βορρά ως τουρίστες επιδεικνύοντας διαβατήρια! Όπως επισήμανε ο κ. Φερχόιγκεν προς την πρόσφυγα ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου: «Είσαι τυχερή που μπορείς να επισκέπτεσαι την οικία σου. Εγώ στη Γερμανία δεν μπορούσα καθόλου. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη όπου κάποιοι δεν μπορούν να επισκεφθούν την οικία τους».
Ο τουρκικός στρατός
Πέραν δε τούτων τόνισε τα ακόλουθα:
= Εάν οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονταν το Σχέδιο Ανάν, θα παρέμεναν 600 τούρκοι και έλληνες στρατιώτες για συμβολικούς, κατά την εκτίμησή του, λόγους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι συζήτησε με τους Τούρκους και είναι έτοιμοι να δεχθούν ό,τι προνοούσε το Σχέδιο Ανάν στα θέματα της ασφάλειας, που θα συζητηθούν, κατά την άποψή του, στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών. Βεβαίως, ο κ. Φερχόιγκεν δεν ανάφερε ότι στα θέματα της ασφάλειας το Σχέδιο Ανάν περιελάμβανε τις ξένες εγγυήσεις και ειδικότερα αυτές της Τουρκίας με δικαίωμα επέμβασης. Όπως του διέφυγε το γεγονός ότι, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου με την Τουρκία, η Άγκυρα μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να διαθέσει δυνάμεις σε περίπτωση κρίσης για κατάληψη του νησιού. Στην ουσία το ελληνικό στρατιωτικό άγημα θα είναι εγκλωβισμένο στη στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας.
=Την ΕΕ δεν την παραπλάνησε ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, επεσήμανε επίσης ο κ. Φερχόιγκεν αλλά ένας άνδρας, υπονοώντας τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος είπε μαζί με το 76% των Ελληνοκυπρίων «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν.
Οι αντιδράσεις
Χαλαρές ήταν οι αντιδράσεις ΔΗΣΥ και
ΑΚΕΛ. Το μεν ΑΚΕΛ ήταν ικανοποιημένο γιατί ο κ. Φερχόιγκεν στήριξε τις συνομιλίες επισημαίνοντας ότι εμπιστεύεται τον κ. Χριστόφια σε ό,τι αφορά την τελική λύση του Κυπριακού. Ο δε ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει η Κύπρος να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους αξιωματούχους. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ θεωρούν τις δηλώσεις Φερχόιγκεν απαράδεκτες και προκλητικές και τον ίδιο τον Επίτροπο αμετανόητο οπαδό του Σχεδίου Ανάν.
Η Λευκωσία πάντως δεν προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας, διά της διπλωματικής οδού, γεγονός που υποδηλοί και την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συζητεί επί του Σχεδίου Ανάν, με στόχο μια νέα έκδοσή του και χωρίς το όνομα του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ.