Δραματικό καλοκαίρι για τα κανάλια
Καυτές προβλέπονται οι εξελίξεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περικοπές στα συμβόλαια και στο κόστος παραγωγής, η μείωση της ελληνικής παραγωγής, η εξαφάνιση των τηλεοπτικών δημιουργών που τα ίδια τα κανάλια είχαν αναγάγει σε σταρ, δεν έλυσαν το πρόβλημα της τηλεόρασης. Όπως όλα δείχνουν, μέσα στο καλοκαίρι το καμπανάκι κινδύνου χτυπά πλέον σε Μαρούσι και Κάντζα, αλλά και στη Μεσογείων με μικρότερες εκεί αναταράξεις. Για τον Alpha το μόνο ζητούμενο είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, κάτι που σημαίνει νέο κύμα εθελουσίας εξόδου – ήδη είναι το μόνο που ακούγεται στους διαδρόμους του κτιρίου. Δεν αποκλείονται και νέες απολύσεις, χωρίς το προκάλυμμα της εθελουσίας εξόδου. Με την ίδια μέθοδο θεωρείται πως θα επιχειρηθεί η έξοδος προσωπικού από τον ΑΝΤ1 όπου η εντολή είναι να γίνουν νέες περικοπές σε όλα τα τμήματα και τις διευθύνσεις. Όσο για το Mega, επιχειρείται καταρχάς μείωση στις υψηλές αμοιβές στελεχών και παρουσιαστών, πιθανώς στο 10%, αλλά και στο κόστος παραγωγής εκπομπών.
Σε πρώτο πλάνο η επίθεση περικοπών γίνεται στο τεχνικό προσωπικό, στον «αδύναμο κρίκο» του εργατικού προσωπικού. Τα κανάλια κόβουν τα link και τα συνεργεία, προτιμώντας να δουλεύουν με εξωτερικούς συνεργάτες που στοιχίζουν πολύ λιγότερο. Δεν αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο να επανεμφανιστεί η πρόταση για κοινά συνεργεία όλων των καναλιών. Γι’ αυτό το θέμα πάντως ήδη η Ένωση Τεχνικών προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε δεύτερο επίπεδο αναμένονται απομακρύνσεις είτε εθελουσίως είτε υποχρεωτικά των δημοσιογράφων, με πρώτο θύμα τις εκπομπές. Στον Alpha δεν αποκλείουν περαιτέρω μείωση του ειδησεογραφικού τμήματος, αφού η ενημέρωση περιορίζεται σε ένα δίωρο πρόγραμμα κάθε ημέρα και το δελτίο ειδήσεων στις 7 μ.μ., το οποίο μπορεί και να μικρύνει σε διάρκεια, να γίνει δηλαδή 45 λεπτών. Συζητείται να βγαίνει και ένα νυχτερινό δελτίο διάρκειας 10 λεπτών στις 11 το βράδυ.
Στον ΑΝΤ1, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται μεγάλες πιέσεις στο τμήμα ενημέρωσης από όπου ζητούνται δραματικές περικοπές, αν και ο όμιλος έχει κερδίσει 620 εκατ. ευρώ από την πώληση της Nova Televisia. Μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί μόνο πρόταση για απολύσεις προσωπικού στην τηλεόραση. Από την πλευρά της ιδιοκτησίας υποστηρίζεται ότι ήδη μπήκαν στο κανάλι 70 εκατομμύρια ευρώ για να στηριχθεί οικονομικά την περίοδο της κρίσης,
αλλά πρέπει να γίνουν και αιματηρές περικοπές. Η πρόταση να μετακινηθεί το δελτίο στις 7 το απόγευμα και να πάψει ο ΑΝΤ1 να έχει παρουσία στις ειδήσεις, απορρίφθηκε από τους ιδιοκτήτες αλλά το κλίμα μεταξύ των υποστηρικτών της μετάβασης σε καθαρή ψυχαγωγία και όσων υποστηρίζουν την ενημέρωση είναι βαρύ. Σύμφωνα με ενδείξεις, οι περικοπές θα προχωρήσουν και σε άλλες εταιρείες του ομίλου, ενώ ορισμένες ίσως να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.
Το κλείσιμο της «Diva»
Χωρίς δουλειά περίπου 25 εργαζόμενοι από το κλείσιμο του περιοδικού «Diva» που κυκλοφορούσε από τη Δάφνη Επικοινωνίες του ομίλου ΑΝΤ1. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της μείωσης των διαφημιστικών του εσόδων, αν και θα διατηρηθεί η τετραμηνιαία έκδοση της «Diva» για τον γάμο. Η ΕΣΠΗΤ σε ανακοίνωσή της «θεωρεί ανεξήγητη τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ενέργεια της εργοδότριας εταιρείας», και κρίνει με βάση την ανακοίνωση της «Δάφνης» πως «δεν υπάρχει αντικειμενική αιτιολόγηση στην απόφαση της αναστολής έκδοσης του περιοδικού ”Diva”». Η ΕΣΠΗΤ ζητάει την απορρόφηση και μεταφορά όλων των εργαζομένων στα άλλα περιοδικά της εταιρείας και ΜΜΕ του ομίλου ΑΝΤ1.