Γκρίζα η στάση της ΕΕ για τις «γκρίζες ζώνες»

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι λειτουργοί της ΕΕ (εκτελώντας προφανώς ανάλογες πολιτικές οδηγίες) τηρούν «γκρίζα» στάση ως προς τις υπό τουρκική αμφισβήτηση περιοχές του ανατολικού Αιγαίου. Όπου δηλαδή η Άγκυρα συντηρεί τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η Άγκυρα επιμένει, όπως και σε περιπτώσεις που αποδέχεται την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών, αυτή να πραγματοποιείται μόνο από την περιοχή του Έβρου. Κάτι που φυσικά ποσώς ενοχλεί τους τεχνοκράτες των Βρυξελών ούτε και δημιουργεί ζητήματα σ’ επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μερικές των οποίων και θεωρούν ως «ελληνικό μπελά» τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο. Εξάλλου θεωρούν και τις αραιά και πού ελληνικές διαμαρτυρίες και διαβήματα, ως περίπου τυπικά.

Αυτός είναι και ο λόγος αποθρασύνσεως της Τουρκίας, η οποία και κλιμακώνει, αντί να περιστέλλει, τις παραβιάσεις πάνω από νησιά του κεντρικού ελληνικού αρχιπελάγους, στην περιοχή του οποίου κι έβγαλε το «Πίρι Ρέις», ενώ ετοιμάζεται για κλιμακούμενες ομοειδείς προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Αρχής γενομένης από την περιοχή της Κύπρου, όπου έως και χθες Σάββατο, συνεχίζονταν ευρύτατα αεροναυτικά γυμνάσια, με στήριξη και άλλων δυνάμεων. Η Τουρκία ενθαρρύνεται από τις εσωτερικές αγκυλώσεις στην Ελλάδα και την αποσάθρωση του πολιτικού συστήματος κι επιπλέον από τις νέες, τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες και περισπούν (αλλά και διασπούν) τον Ελληνισμό, προχωρώντας σε προετοιμασία νέων τετελεσμένων σε προεπιλεγμένες περιοχές. Αφού ήδη και οι συστηματικές παραβιάσεις, έχουν αποβεί θέμα ρουτίνας, που δεν προκαλούν πλέον καμιά ουσιαστική αντίδραση της Αθήνας.

Πέραν αυτού κι ενώ στο θέμα της Κύπρου διαφαίνονται στον ορίζοντα καταλυτικές εξελίξεις, με απόπειρες εκβιαστικής επιβολής τελικής λύσεως (παραπλήσιας εκείνης με το Σχέδιο Ανάν), η Άγκυρα θέτει ευθέως και πάλι θέμα μεριδίου στη Ζώνη Οικονομικής Εκμεταλλεύσεως τόσο της Κύπρου, όσο και των ανατολικών περιοχών της Ελλάδος (Δωδεκάνησα) με τον τουρκικό στόλο να κινείται μεταξύ κυπριακών ακτών (της Πάφου) και του Καστελλορίζου.

Δεν είναι καθόλου άσχετο μάλιστα το ότι η Άγκυρα θέτει ευθέως (στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε πρώτη φάση) θέμα τουρκικής μειονότητος στη Ρόδο και την Κω, καταγγέλλοντας, με τη βοήθεια και κάποιων ευρωπαίων κοινοβουλευτικών, ακόμα και ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ, «καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» σ’ αυτά. Τα δύο νησιά (και βασικά τη Ρόδο) έχουν θέσει στους νέους χάρτες της Τουρκίας εθνικιστικές οργανώσεις στην Ανατολία, οι οποίες και συνδέονται με το πολιτικοστρατιωτικό Κεμαλικό κατεστημένο. Την περασμένη μάλιστα βδομάδα, ο χάρτης της νέας Τουρκίας στάλθηκε στον Πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να είναι καθόλου περιστασιακά και άσχετα μάλιστα με την προγραμματισμένη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, κατά την οποία και θα είχε ατύπως κάποιες συνομιλίες, τόσο με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όσο και με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.


Σχολιάστε εδώ