Αιχμάλωτη των παραγόντων πλέον η ελληνική διαιτησία!

Με βάση το δόγμα «ό,τι είναι νομότυπο είναι και ηθικό», η διοίκηση του νεαρού προέδρου Σοφοκλή Πιλάβιου, κουνώντας προειδοποιητικά το δάχτυλο, α λα… Παυλίδη, για οικονομική ενίσχυση των 57 λιμοκτονούντων Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, πέρασε τα πάντα με συντριπτική πλειοψηφία που θα ζήλευε ακόμα και ένας Πινοσέτ στις δόξες του! Υπερβολές; Κάθε άλλο! Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, χρησιμοποιώντας το θεσμικό «οπλοστάσιό» της και τις πλάτες της UEFA, επέβαλε τη βούλησή της παραδίδοντας το Σώμα της Ελληνικής Διαιτησίας στους παράγοντες του αθλήματος κι εξανεμίζοντας τα ελάχιστα δικαιώματα ανεξαρτησίας που της είχαν απομείνει στο επίπεδο των τοπικών Συνδέσμων και της ΟΔΠΕ. Ο πολυετής κύκλος αυτών των θεσμοθετημένων οργάνων από την εποχή του Σωτήρη Ασπρογέρακα, του Φάνη Γεωργίου και άλλων ηγετικών εκπροσώπων της διαιτησίας, μέχρι τον τελευταίο πρόεδρο Χρήστο Μήτα, έκλεισε οριστικά και μάλλον αμετάκλητα. Οι αρμοδιότητες που είχαν κυρίως στον τομέα της επιμόρφωσης και της -κάθε Δευτέρα- εκπαίδευσης των διαιτητών, αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της σύμβασης διαιτησίας της UEFA.

Αυτό πιο απλά σημαίνει ότι το έργο και τα έσοδα των Συνδέσμων στο σύνολό τους (παραγωγή, εκπαίδευση, επιμόρφωση διαιτητών, παρατηρητών, εκπαιδευτών και άλλων στελεχών), περιέρχεται στον τομέα που πρόκειται να συσταθεί σύντομα στην ΕΠΟ, με υπεύθυνο τον Κύρο Βασάρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αφού η προοπτική να αναλάβει πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕΔ), «κάηκε» μετά την οργανωμένη όσο και σθεναρή αντίδραση του μπλοκ όπου πρωταγωνιστεί ο Παναθηναϊκός. Η ΟΔΠΕ και οι Σύνδεσμοι Διαιτητών δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αντιδράσουν, παρά τους κάποιους «λεονταρισμούς» που ακούστηκαν παραμονές της ΓΣ της 13ης Ιουνίου. Ούτε τον λόγο για έναν χαιρετισμό δεν έδωσαν στον κ. Μήτα, όταν το ζήτησε από τον προεδρεύοντα της συνέλευσης!

Το ζήτημα ελέγχου της διαιτησίας, μαζί με αυτό της διεύρυνσης της εκλογικής βάσης με την προσθήκη των 16 ψήφων της Super League και των δύο της Ένωσης Β΄, Γ΄ Εθνικής, ήταν το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε με άνεση ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Μια νίκη με σημασία για το μέλλον του στην κορυφή της ηγεσίας της ΕΠΟ, καθώς εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητείται από τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γκαγκάτση. Τώρα το ερώτημα που (θα) αναμένει απάντηση είναι: ΠΩΣ θα λειτουργήσουν στην πράξη οι νέες ισορροπίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας και ΠΩΣ θα τσουλήσει η «αχίλλειος πτέρνα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως είναι η διαιτησία; Καλά τα πήγε ο «γκόλντεν μπόι» στο εναρκτήριο παιχνίδι, αλλά το κυρίως ματς μόλις αρχίζει…


Σχολιάστε εδώ