Ίση αμοιβή για ίση εργασία

Ίση αμοιβή για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και έργο – ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους (μόνιμοι ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή) είναι το κεντρικό αίτημα που θα προβάλει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ μετά τη συνεδρίαση του γενικού της συμβουλίου την Παρασκευή.
Διττός ο στόχος του αιτήματος: Η εξουδετέρωση των «πλεονεκτημάτων» των ελαστικών μορφών εργασίας και το χτύπημα στη φθηνή εργασία.
Αντεπίθεση προετοιμάζουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ μετά το τέλος των ευρωεκλογών και μέσα σε ιδιαιτέρως φορτισμένο πολιτικό κλίμα. Έτσι:
= Αρχές της εβδομάδας συνεδριάζει η ΕΕ της ΓΣΕΕ και πιθανότατα την επόμενη Παρασκευή θα συνέλθει η ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας.
Οι απολύσεις, η γενικευμένη, σχεδόν, εφαρμογή από τους εργοδότες της τετραήμερης απασχόλησης με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και η ανεργία είναι μερικά από τα καυτά θέματα της «ατζέντας» της συνεδρίασης.
= Από την άλλη, οι προτάσεις, οι διεκδικήσεις και η παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ (με νομική εκπροσώπηση) ως προς τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, τα προβλήματα στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και οι εξελίξεις στον ΟΠΑΔ, οι εργασιακές σχέσεις και η ανασφάλιστη εργασία, και τέλος η εισοδηματική πολιτική και η πορεία του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων είναι ζητήματα που η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ θα επαναφέρει εντός των ημερών στο προσκήνιο.
Πάντως, και οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων αναμένεται να καθορίσουν πλαίσιο κινητοποιήσεων, το οποίο όμως μετατίθεται προς το τέλος Αυγούστου και θα κορυφωθεί πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ