άλλες τυπολογίες

• Στις 24 και 25 Ιουνίου αποφασίστηκε να γίνει το έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η απόφαση ελήφθη από την προσωρινή διοίκηση της ομοσπονδίας και συναντά σφοδρή αντίδραση από την επίσημη ΠΑΣΚΕ της ΕΡΤ η οποία με ανακοίνωσή της απειλεί πως θα πάρει πρωτοβουλίες για να μη γίνει το συνέδριο. Αιτία είναι η συμμετοχή των σωματείων από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, τα οποία η ΠΑΣΚΕ ΕΡΤ δεν θέλει πια στην ομοσπονδία των εργαζομένων. Η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, από τη δική της πλευρά, δήλωσε πως προσέφυγε στη διαιτησία για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2009, μετά την άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Επίσης δηλώνει πως «τα σωματεία που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ και τη ΔΑΚΕ (3 σε σύνολο 10), δεν έχουν στείλει τις προτάσεις τους για ΣΣΕ στην ΠΟΣΠΕΡΤ».
• Έναν κύκλο δράσης από τα πνευματικά δικαιώματα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και από κει στην τηλεθέαση δημιουργεί η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Ο φορέας εκπροσώπησης των σταθμών εθνικής εμβέλειας έχει δημιουργήσει ήδη την εταιρεία Τηλεοπτικά Δικαιώματα για την εκπροσώπηση των πνευματικών δικαιωμάτων των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας κι ακολούθησε ο Ψηφιακός Πάροχος, η εταιρεία που θα επιχειρήσει τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Παράλληλα η ΕΙΤΗΣΕΕ μετέχει στις διεργασίες για τη σύσταση της μη κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρείας Μετρήσεων (ΑΕ-ΜΕΤ). Στο σχήμα αυτό συμμετέχουν με ποσοστά έως και 35% οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έως και 15% η ΕΡΤ και από 25% η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ) και ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ). Στο σχήμα η ΕΙΤΗΣΕΕ διορίζει τρία μέλη, η ΕΔΕΕ και ΣΔΕ από δύο μέλη (σύνολο τέσσερα ) και η ΕΡΤ ένα μέλος. Η ΑΕΜΕΤ θα έχει την ευθύνη της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μέτρηση της τηλεθέασης.
• Ο συνάδελφος Γεώργιος Γκίλσον είναι τελικά ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «Athens News» στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και όχι, όπως γράφτηκε, η Αικατερίνη Τζιλιβάκη.
• Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Ιουνίου 2009, στο Κέντρο Τύπου της ΓΓΕ-ΓΓΕ (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα). Στο συνέδριο κάνουν εισηγήσεις δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των ΑμεΑ, πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναλυτικά στις διευθύνσεις www.minpress.gr και www.ameamedia.gr. Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ, η ERT online, το Πρίσμα+, η ΝΕΤ 105,8, η «Ραδιοτηλεόραση» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

• Προειδοποιητική απεργία για αύριο, Δευτέρα 22 Ιουνίου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Περιοδικός Τύπος Α.Ε. μετά την άρνηση της εργοδοσίας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ύστερα από επτά μήνες καθυστερήσεων στις καταβολές μισθών και αλλεπάλληλες υποσχέσεις οι οποίες αναιρούνται στη συνέχεια, οι περίπου 120 εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται χωρίς να έχουν πληρωθεί τους μισθούς Απριλίου και Μαΐου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τίτλοι των περιοδικών συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά, ενώ η εργοδοσία δίνει υποσχέσεις ότι θα πληρώσει δύο μισθούς τον… Αύγουστο που η εταιρεία είναι κλειστή! Οι τέσσερις συνδικαλιστικές ενώσεις -ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ και Λιθογράφων- προχώρησαν σε καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της αντίδρασής τους.

• Διαγωνισμό ύψους 6 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια προκηρύσσει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προώθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ και τη διάδοση των πληροφοριών για το περιβάλλον, μέσω οπτικοακουστικών Μέσων. Ο ανάδοχος θα βοηθήσει τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος σχετικά με τη βέλτιστη χρήση της τηλεόρασης. Το αντικείμενο αφορά την παραγωγή υλικού βίντεο για μετάδοση στην τηλεόραση και τη διασφάλιση της ευρείας διάδοσής του.

• Ως την πλέον προσοδοφόρα πώληση που επιτεύχθηκε στον χώρο των media, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΑΝΤ1 Θ. Κυριακού τη συμφωνία πώλησης του βουλγαρικού τηλεοπτικού σταθμού Nova Televizia στον Όμιλο Modern Times, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σε εκδήλωση για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές MBA.
• Ο Θ. Κυριακού συμπλήρωσε πως η συμφωνία αποτελεί ένα τέλειο δείγμα μεγιστοποίησης της μετοχικής αξίας και εκμετάλλευσης των επενδύσεων, την ίδια ώρα που σχεδιάζονται περικοπές στον ΑΝΤ1 TV. Παράλληλα, ο κ. Κυριακού εξέθεσε τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης και ανάπτυξης του ομίλου, ενώ αναφέρθηκε στις τεράστιες αλλαγές που επιτελούνται στον χώρο των media, τονίζοντας ότι σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, κλειδί για την επιτυχία είναι η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερου προϊόντος.

• Δεν ανέστειλε την κυκλοφορία του το γνωστό περιοδικό «L’ Officiel». Συνεχίζει να κυκλοφορεί και πάει πολύ καλά.

• Συνωστισμός γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου. Αυτή την Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 10.00, στην έδρα της εταιρείας (Εθνάρχου Μακαρίου και Δημητρίου Φαληρέως 2) πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της «Καθημερινής». Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, η «Ναυτεμπορική» συγκαλεί τη συνέλευσή της στα γραφεία της (Λένορμαν 205) στις 13.00 και στις 15.00 το Mega στο Χίλτον. Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένες 3 γενικές συνελεύσεις. Στις 12.00 καλεί τους μετόχους της η Χ. Κ. Τεγόπουλος στην έδρα της (Μίνωος 10-16) και στις 15.00 οι Αττικές Εκδόσεις (λεωφόρος Κηφισίας 40, Μαρούσι) και την ίδια ώρα το Alter στα γραφεία του (Αγ. Παρασκευής 36-38, Περιστέρι). Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου πραγματοποιείται στις 10.00 η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Πήγασος στην έδρα της εταιρείας (Μπενάκη 5, Μεταμόρφωση Χαλανδρίου). Την Τρίτη στις 11 είναι η συνέλευση των Τεχνικών Εκδόσεων (Ιωάννου Μεταξά 80, Κορωπί) και στις 16.00 η γενική συνέλευση της, προ εξόδου από το ΧΑ, ΙΜΑΚΟ.
• Ως επιχειρήσεις «ειδικού σκοπού» θα λειτουργούν οι δημοτικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τροπολογία που σκοπεύει να υποβάλει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης. Με την ΚΕΔΚΕ και τον Νικήτα Κακλαμάνη συναντήθηκαν μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών των δήμων. Όπως ενημερώθηκαν από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ, η βασική ιδέα της τροπολογίας είναι η δυνατότητα αδειοδότησης κατά παράκαμψη του νόμου Ρουσόπουλου, καθώς και η δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης των σταθμών από τους δήμους. Η διάταξη θα εγκριθεί από την ΚΕΔΚΕ την 1η Ιουλίου και μετά θα προωθηθεί προς ψήφιση στον αρμόδιο υπουργό.
• Άλλη μια επιτροπή του Δημοσίου ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας συνέστησε την Επιτροπή Μελέτης Θεμάτων και Προώθησης Δράσεων για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, με πρόεδρο τον Αναστάσιο Θ. Βουτσικάκη, δημοσιογράφο, και μέλη τους Νικόλαο Γ. Οικονόμου, δημοσιογράφο, Αντώνη Οραήλογλου, δημοσιογράφο, Γιάννη Καμαρινό, φοροτεχνικό, Νικηφόρο Δάλλα, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Γιάννη Γιαννακόπουλο επιχειρηματία, Ιωάννα Μουράτη, επιχειρηματία, Ιωάννη Ραπτίδη, επιχειρηματία και Mαρία Βαξεβανίδου, μόνιμη υπάλληλο της γραμματείας.
• Ψάχνει και δεν βρίσκει χώρο ο «Ψηφιακός Πάροχος». Κανένα από τα κανάλια δεν δέχεται να φιλοξενήσει στα σημεία εκπομπής τις εγκαταστάσεις του, ενώ το ίδιο συνέβη και με την έδρα, γι’ αυτό και η νέα εταιρεία αναγκάστηκε να νοικιάσει κτίριο…

• Αλλαγές στο Star. Η Ελεονώρα Μελέτη θα ξεκινάει στις 7.00 και θα τελειώνει την εκπομπή της στις 11.00, στη συνέχεια η Πετρούλα με συνταγές μαγειρικής, το δελτίο ειδήσεων με τον Θ. Δρακάκη μετακινείται στις 12.00 και στις 13.00 αναλαμβάνει η Χ. Λαμπίρη. Το απόγευμα το δίδυμο Μπακοδήμου – Σεργουλόπουλου.
• Καινούργια εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης και ακροαματικότητας στην Ελλάδα. Η GfK Hellas ξεκινάει από αύριο έως και τις 5 Ιουλίου την πρώτη της πειραματική έρευνα μέτρησης της απήχησης του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, με το σύστημα mediawatch, το οποίο υπό τη μορφή ρολογιού καταγράφει τους ήχους της τηλεόρασης και του ραδιόφωνου. Η GfK είναι εδώ και λίγο καιρό εγκατεστημένη στην Κύπρο και τώρα για λογαριασμό ιδιώτη επιχειρείται η έρευνα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η μόνη έρευνα τηλεθέασης που πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα, καταγράφοντας τις συνήθειες των τηλεθεατών, καθώς πλέον αναζητείται και η διείσδυση του ίντερνετ.
• Η αίτηση θεραπείας της Three Dee Ραδιοφωνική για τον Εν Λευκώ ήταν μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του ΕΣΡ. Η ανεξάρτητη αρχή, εντελώς αιφνιδιαστικά, έκρινε το 2008 πως ήταν άκυρη η μεταβίβαση των μετοχών του σταθμού από τον Κ. Καββαθά στη Three Dee του Α. Λυμπέρη το 2007.

• Για το άνοιγμα της αγοράς του Στοιχήματος φαίνεται πως έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Σε μια τέτοια προοπτική οι τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρούνται πολύτιμοι, γι’ αυτό και τόσο το Sport TV όσο και το Nine βρίσκονται σε στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη ημέρα. Ως γνωστόν το Nine μετοχικά ανήκει στον κύκλο συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά, όμως περιλαμβάνεται στο 66,66% των ηλεκτρονικών του ΜΜΕ που θα μεταβιβαστούν στο RTL.
Ως τώρα, αναφέρουν πηγές, η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί για λόγους που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

• Η «Derbynews» είναι στα περίπτερα, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «Derby». Διευθυντής ο Κώστας Γκόντζος, διευθυντής σύνταξης ο Κώστας Τσαγκαράκης και αρχισυντάκτης ο Κώστας Πιτιακούδης. Ο NovaΣπορ FM, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στο εγχείρημα που υποστηρίζεται μόνο από δημοσιογράφους, διαφημίζει δωρεάν την εφημερίδα.
• Γεγονός και η Unimedia. Είναι ο πρώτος περιφερειακός όμιλος ΜΜΕ που έχει σκοπό τον εμπορικό συνασπισμό και την κοινή εκπροσώπηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας. Στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που έχει κεφάλαιο 10.800 ευρώ συμμετέχουν οι Γιάννης Καραμολέγκος, Κωνσταντίνος Καραμολέγκος, Ηρακλής Κισσανδράκης, Γιώργος Μαούλης, Γιάννης Βαρδαλαχάκης, Κωνσταντίνος Μπάκης και Ειρήνη Γιουλβάνη.


Σχολιάστε εδώ