Deal 75 εκατ. Κόκκαλη – Αγγελόπουλων αλλάζει το σκηνικό στο πρωτάθλημα!

Ο σκληρός ανταγωνισμός άρχισε από πέρσι όταν συστάθηκε η πρώτη πολυμετοχική ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία, ο Παναθηναϊκός, που είχε -και έχει ακόμα- ως βασικό στόχο του να αντιμετωπίσει το «αιώνια» αντίπαλο δέος. Να όμως που ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε τελικά να μπει στον πειρασμό ανάλογου εγχειρήματος, ξεκινώντας με την παραχώρηση μέχρι και του 40% του μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ στους αδελφούς Αγγελόπουλους.

Κίνηση που δεν είχε αποκλείσει προ μηνών το «αφεντικό» των Πειραιωτών, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άνοιγμα των Βαρδινογιάννηδων σε ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, με δεδομένη όμως την «παναθηναϊκή» ιδεολογία τους. Και ήταν πράγματι έτσι με τους συμμέτοχούς του Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Νικόλα Πατέρα, που ανέλαβε και την προεδρία της ΠΑΕ. Βεβαίως ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Ομίλου, κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Κόκκαλης θα αντιγράψει το μοντέλο της πολυμετοχικότητας των «πρασίνων». Προφανώς, θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στην πειραϊκή ΠΑΕ, με κυρίαρχη επιδίωξη την αποφυγή της «πολυφωνίας», που συνήθως δημιουργεί εντάσεις και τριβές. Στην πρώτη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, πάντως, δεν υπήρξαν διαφωνίες. Το ζητούμενο ωστόσο -και σ’ αυτήν την περίπτωση- (θα) είναι το «ζεστό» χρήμα και η απαιτούμενη ρευστότητα, που θα προσφέρει ευκολία ενεργειών για ποιοτικές μεταγραφές στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Για το μπάσκετ δεν γίνεται λόγος αφού οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν από πέρσι αποφασίσει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο έπειτα από συμφωνία με τον κ. Κόκκαλη. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να συνδυαστούν οι κινήσεις αυτές και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι να μπουν και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, καταβάλλοντας το ποσόν των 75 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% του πλειοψηφικού πακέτου. Μεγάλο deal για την ελληνική πραγματικότητα, που ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα και καθιστά πανίσχυρο το «ερυθρόλευκο» μπλοκ, απέναντι στον άλλο πόλο, όπου υπάρχουν ακόμα εγγενή ζητήματα εσωτερικής ηρεμίας – αλλά και το θέμα του γηπέδου.

Βεβαίως, ο Σωκράτης Κόκκαλης βλέπει μακρύτερα αυτήν την εταιρική σχέση με τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Από τη στιγμή που είναι σίγουρος ότι πρόκειται, εκτός από οικονομικά παντοδύναμη οικογένεια, για «βαμμένους Ολυμπιακούς» δεν αποκλείεται το σενάριο της μελλοντικής μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ στους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Και όσοι γνωρίζουν τον πρόεδρο δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Κόκκαλης, προκειμένου για τον Ολυμπιακό, δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ιδεολογία παρά στο χρήμα του συνομιλητή του. Γι’ αυτό και απέρριψε άλλες προτάσεις από τέσσερις-πέντε γνωστούς επιχειρηματίες που ήθελαν να αγοράσουν μέρος των μετοχών. Σε κάθε περίπτωση το βήμα αυτό θα προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στους «ερυθρόλευκους», σε μια χρονική στιγμή που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ομάδα τους με παίκτες υψηλής εμπειρίας, με απώτερο στόχο μια καλύτερη πορεία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Άλλωστε, είναι το μόνο που λείπει από τις επιτυχίες στη μακρά παρουσία του Κόκκαλη στην ηγεσία του ιστορικού συλλόγου.


Σχολιάστε εδώ