Ψυχρολουσία στον ΣΥΝ!

Ούτε οι πλέον απαισιόδοξοι στην Κουμουνδούρου δεν περίμεναν το 4,7% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (είχαν θέσει ως ψυχολογικό όριο προς τα κάτω το 6%) και τώρα πλέον είναι όλα ανοιχτά για το μέλλον τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ίδιου του ΣΥΝ, που αποτελεί τον κορμό αυτής της συμμαχίας.

Η διάσταση πλέον μεταξύ των τάσεων είναι «δομική» και η κατάσταση στο κόμμα θυμίζει ζευγάρι, που ουσιαστικά έχει χωρίσει, αλλά συγκατοικεί τυπικά μέχρι να βγει το διαζύγιο. Βέβαια, όλοι ξορκίζουν τη διάσπαση αλλά οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικές ιδιαίτερα στην πορεία προς τις βουλευτικές, αφού με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζήσει τις γνωστές, από το πρόσφατο παρελθόν, «ψυχοφθόρες υπαρξιακές αγωνίες» του τύπου: «Μπαίνουμε, δεν μπαίνουμε στη Βουλή».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, που συνεδρίασε, δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διαφορές ενώ παρόμοιο αναμένεται να είναι το σκηνικό και στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θα αναπτυχθούν οι παράλληλοι μονόλογοι των διαφορετικών τάσεων. Πλέον μετά την «καρπαζιά» του εκλογικού αποτελέσματος (εκλέγεται μόλις ένας ευρωβουλευτής έναντι του στόχου για τρεις) έχουν ανοίξει όλα τα θέματα από το δίδυμο της ηγεσίας Τσίπρα- Αλαβάνου (ο οποίος μέχρι τώρα σιωπά) μέχρι και την ίδια την υπόσταση του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του ΣΥΝ.

Ήδη η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του Φώτη Κουβέλη έσπευσε να τοποθετηθεί δημόσια κάνοντας λόγο για εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί επανεξέταση του στίγματός του, ενώ αισθητή ήταν η παρέμβαση του Λεωνίδα Κύρκου ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει ότι ο ΣΥΝ «εξαφανίστηκε» μέσα στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ «με τις ποικιλώνυμες Συνιστώσες του, οι οποίες αυθαδίασαν σε βαθμό που ήθελαν να επιβάλλουν τις απόψεις τους».

Μπορεί μέχρι τώρα να μην τίθεται ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ωστόσο η κριτική που γίνεται είναι έντονη αφού οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην πλειοψηφία τάσεις «αριστερισμού» που θόλωσαν το ευρωπαϊκό στίγμα που διαχρονικά είχε η Ανανεωτική Αριστερά.

Πλέον προβληματίζονται για τον ρόλο τους μέσα στο κόμμα αφού εκτιμούν ότι η ηγεσία τους έχει περιθωριοποιήσει και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν αξιοποιήθηκαν τα στελέχη της, αλλά αντίθετα δόθηκε βήμα σε διάφορες «αριστερίστικες φωνές».

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία του ΣΥΝ -μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσε το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος- αποφεύγει να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα ως ήττα και στελέχη της σε μια προσπάθεια συμψηφισμού δηλώνουν ότι δεν έχασε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα τα κόμματα (εκτός του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων) αφού υπολείπονται κατά χιλιάδες ψήφους από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Τονίζουν δε, ότι η ηγεσία του ΣΥΝ κατά την προεκλογική περίοδο κινήθηκε με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος και δεν προχώρησε αυτόνομα ενώ κινούμενοι στη γραμμή «Καραμανλή» αναφέρουν ότι το 30% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 2007, προτίμησαν την αποχή και ως εκ τούτου «μπορούμε να ξανακερδίσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους».

Σε ένα «ψήγμα» αυτοκριτικής αναφέρουν ότι η ανακίνηση του θέματος της θητείας των βουλευτών δημιούργησε πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος ενώ και το εσωκομματικό δημοψήφισμα, με το οποίο εκτοπίστηκε ο Δ. Παπαδημούλης στην τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, δημιούργησε την εικόνα ότι στο εσωτερικό του ΣΥΝ κυριαρχεί η μάχη «της καρέκλας».

Δεν λείπουν και στελέχη της πλειοψηφίας που αυτοκριτικά αναφέρουν ότι έπρεπε η ηγεσία να προτείνει στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου τον Δ. Παπαδημούλη αφού έτσι θα «εγκλώβιζε» την εσωκομματική αντιπολίτευση και θα της αφαιρούσε τη δυνατότητα κριτικής για διωγμό των διαφωνούντων.

Παράλληλα διακινούνται ψίθυροι ότι τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έκαναν «λευκή απεργία» κατά την προεκλογική περίοδο ενώ «σαν έτοιμοι από καιρό» οι διαφωνούντες έσπευσαν το βράδυ της Κυριακής στα κανάλια να κριτικάρουν την ηγεσία για το αποτέλεσμα σχεδόν επιχαίροντας για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος δέχεται κριτική για το γεγονός ότι «καπέλωσε» τον Αλέξης Τσίπρα αποκλείοντάς τον από το τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέκος Αλαβάνος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για το τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι με βάση την ιδρυτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του σχήματος είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ.


Σχολιάστε εδώ