Το «σύνδρομο του θυρωρού»

Κι αυτό γιατί στην πολιτική μας ζωή ενέσκηψε το σύνδρομο της πολυκατοικίας και οι πολιτικοί επιδίδονται στο σπορ του real estate. Στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είδε αρκετούς από τους… ενοίκους να εγκαταλείπουν την… πολυκατοικία είτε προσωρινά προκειμένου να πάνε για μπάνια είτε μόνιμα για να εγκατασταθούν στο λυόμενο του ΛΑΟΣ. Από την άλλη, ο Γ. Καρατζαφέρης, που νόμιζε πως κατοικούσε στο ισόγειο, αφού του διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να του αναθέσουν καθήκοντα θυρωρού ή διαχειριστή, αποφάσισε να μετακομίσει στο διπλανό οικόπεδο κι ετοιμάζεται να χτίσει.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κ. Καραμανλής ήταν πολύ περισσότερο σαφής στην αυτοκριτική του, συγκριτικά με τη δήλωσή του στο Ζάππειο. Αναγνώρισε ότι έχει διαταραχθεί η σχέση της ΝΔ με την κοινωνία και κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να διορθώσουν ό,τι πικραίνει, απογοητεύει και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή έθεσε σε άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (χαρακτήρισε ανεύθυνο το αίτημα του ΠΑΣΟΚ), αλλά και συνεργασίας με τον Γ. Καρατζαφέρη. Μεταξύ των βουλευτών επικρατεί αμηχανία και απογοήτευση και αρκετοί ζητούν αλλαγές προσώπων σε κυβέρνηση και κόμμα προκειμένου-πέραν των άλλων- να δείξει η κυβέρνηση ότι πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και παίρνει μέτρα. Θέμα ανασχηματισμού δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ωστόσο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο αλλαγών στο κόμμα.

Κάνουν ταμείο…

Επισήμως στο ΠΑΣΟΚ… πανηγυρίζουν για την «καθαρή νίκη», ανεπισήμως όμως προβληματίζονται. Πρώτον, για την αποχή και δεύτερον, για το ποσοστό που συγκέντρωσαν και από το οποίο προκύπτει ότι δεν δικαιώθηκε η προσπάθειά τους να προσδώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές. Τους επόμενους μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, ενώ ο Γ. Παπανδρέου προεξοφλεί ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα μπορέσει να κάνει τις ανατροπές που απαιτούνται και προβλέπει (ξανά…) πρόωρες εκλογές.

Στον Περισσό το μόνο θετικό που κρατούν από τις ευρωεκλογές είναι η τρίτη θέση. Από εκεί και πέρα ξεκινούν τα αρνητικά. Το κόμμα έχασε περί τους 150.000 ψήφους και το κυριότερο έναν ευρωβουλευτή (από τρεις που είχε, έμεινε με δύο). Στο ΚΚΕ, η αποτίμηση των αποτελεσμάτων γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο βασικότερη αιτία για την υποχώρηση των ποσοστών θεωρείται η αδιάλλακτη στάση της Αλέκας Παπαρήγα, κατά την προεκλογική περίοδο, ως προς τον έλεγχο των οικονομικών του Κόμματος. Επιπλέον, πλήγμα φαίνεται ότι προκάλεσαν οι «επιθέσεις» του Θ. Πάγκαλου για εμπλοκή του ΚΚΕ στην υπόθεση της εταιρείας «Γερμανός».

Διχάζονται

Στον ΣΥΡΙΖΑ… πήραν το μήνυμα, αλλά κάθε πτέρυγα το προσεγγίζει με τον δικό της τρόπο. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα υποστηρίζει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν χάθηκε κάθε ελπίδα για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η πλευρά των Ανανεωτικών μιλά για αποτυχία και ζητά σαρωτικές αλλαγές τόσο στην πολιτική, όσο και στη στρατηγική του κόμματος. Αρκετοί φοβούνται ότι το 4,7% στις ευρωεκλογές αποτελεί ίσως προμήνυμα για μεγαλύτερη αποτυχία στις εθνικές εκλογές. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Λ. Κύρκου, που έκανε λόγο για «ταπεινωτική ήττα».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποφάσισε να ασχοληθεί με το real estate. Μετά το τελεσίγραφο Καραμανλή ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι… εγκαταλείπει την πολυκατοικία και μετακομίζει στο διπλανό οικόπεδο για να χτίσει… νέα πολυκατοικία. Παράλληλα έκανε άνοιγμα σε όσους βουλευτές και στελέχη της ΝΔ θελήσουν μετά τις εθνικές εκλογές να προσχωρήσουν στον ΛΑΟΣ.

Όσον αφορά τους Οικολόγους, μέχρι πρότινος ήταν ένας ακαθόριστος πολιτικός σχηματισμός. Την περασμένη Κυριακή όμως συγκέντρωσαν τις ψήφους Οικολόγων και μη, πολιτών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική των άλλων κομμάτων ή να… κάνουν πλάκα. Η είσοδός τους λοιπόν στην Ευρωβουλή τους αναγκάζει να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά τα πράγματα. Να γίνουν κανονικό κόμμα, δηλαδή. Αν κι εφόσον θέλουν να παραμείνουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Νέο πακέτο

ΤΗΝ ίδια ώρα η οικονομία κινείται με τους δικούς της ρυθμούς. Την επομένη των εκλογών, ο Γ. Παπαθανασίου ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο, όπου διαβεβαίωσε το ECOFIN και τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2010. Τα ερώτημα είναι αν το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο η τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στο υπουργείο Οικονομίας ελπίζουν πάντα στην περαιτέρω χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες αρκετών ευρωπαϊκών κρατών.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο «μέτωπο» των σκανδάλων… Ο φυγόδικος Χρ. Καραβέλας, μέσω των δικηγόρων του, θέτει… όρους για την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ζητά δηλαδή να εξετασθεί αν ζημιώθηκε ο ΟΤΕ από τις συμφωνίες που υπέγραψε επί των ημερών του με τη «Ζήμενς». Με εντολή του αρμόδιου ανακριτή συνελήφθη ο Δ. Δενδρινός, ανώτατο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας μέχρι το τέλος του 2008, κατηγορούμενος για εμπλοκή στην αγορά του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, του γνωστού C4I.

ΔΕΝ… χάνει το κουράγιο του ο Μ. Νίμιτς. Στις 22 Ιουνίου, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ξεκινά νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Θα συναντηθεί στη Γενεύη με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ενώ το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου θα επισκεφθεί διαδοχικά Σκόπια και Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ