Το «κόμμα» της αποχής
Φιλότιμη προσπάθεια καταβάλλεται από ορισμένους διαμεσολαβητές της κοινής γνώμης, να μας πείσουν ότι το «κόμμα της αποχής», με τη μη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία, εξέφρασε συνειδητή διαμαρτυρία. Προφανώς, η δική μας άποψη που λέει ότι η συνειδητή διαμαρτυρία εκφράζεται με την ψήφο, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική (άκυρο ή καταψήφιση), και όχι με ραχάτι και παραλία είναι ανορθολογική! Όπως ανορθολογική είναι και η ρήση που διατύπωσε το 430 π.Χ. ο Περικλής του Ξανθίππου ότι «μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν…», που σημαίνει, «γιατί μονάχοι εμείς, αυτόν που δεν παίρνει καθόλου μέρος σ’ αυτά, τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά άχρηστο»!
• Προφανώς, το έλλειμμα του διακυβεύματος της εξουσίας, η απαξίωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και το λεγόμενο «ιδιωτικό όραμα», δηλαδή η πάρτη μου και όσα κλείνει η πόρτα μου (που εκφράστηκε με το ραχάτι της παραλίας), έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στη μεγιστοποίηση της αποχής, όπως ρόλο έπαιξε και η «προπαγάνδα» υπέρ της παραλίας και κατά της κάλπης από ορισμένα ΜΜΕ και ορισμένες εκπομπές. Κάπως έτσι συγκροτήθηκε το «κόμμα της αποχής» και χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Espresso» με τους κοσμικούς, που επέλεξαν αντί για κάλπη τριήμερο στη Μύκονο, εκτός κι αν δεχτούμε ότι η Τζούλια Αλεξανδράτου, η Εβελίνα Παπαντωνίου, η Όλγα Φαρμάκη, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας και οι ποδοσφαιριστές Σεϊταρίδης και Κυργιάκος διασκέδασαν στη Μύκονο ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πολιτικού συστήματος!
• Ας μιλήσουμε σοβαρά. Η αποχή που καταγράφηκε οφείλεται πρωτίστως στην απαξίωση της ευρωκάλπης και στο ραχάτι του τριημέρου – προφανώς, στις εθνικές εκλογές, όταν θα μπει πιεστικά το διακύβευμα της εξουσίας, το «κόμμα της αποχής» θα συρρικνωθεί στα συνήθη όριά του. Γι’ αυτό μη σπεύδουν οι βιαστικοί επαΐοντες να βαφτίσουν τα χόρτα… κρέας και το ραχάτι της παραλίας… «επαναστατική πράξη». Αν κάποιος πολίτης ήθελε να καταγράψει συνειδητή διαμαρτυρία, θα έκανε τον κόπο να αφήσει την παραλία, να πάει στην κάλπη κι αν δεν του άρεσε κανένα από τα τριάντα διαφορετικά ψηφοδέλτια, μπορούσε να ρίξει άκυρο. Και 2 εκατ. άκυρα ψηφοδέλτια, όντως συγκροτούν πολιτική διαμαρτυρία.