Σε πρώτο πλάνο περνά το κυνήγι των φοροφυγάδων!

Στόχος, να απαλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που θα προηγηθούν από τις προσεχείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων και να εμφανισθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ως σκληρές μεν, αλλά δίκαιες.

H εκτίμηση που επικρατεί στους κύκλους του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη «σφραγίδα» Σουφλιά, είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν πολιτικά την αναγκαιότητα των νέων επιβαρύνσεων στην έμμεση φορολογία, που ήδη έχουν «αφομοιωθεί» από την κοινή γνώμη με τις συνεχείς διαρροές των τελευταίων μηνών, αν παράλληλα η κυβέρνηση επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όχι πλέον με διακηρύξεις, αλλά με πράξεις ορατές από όλους.

Έτσι, ήδη από αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθούν και επίσημα οι γνωστές σε όλους αλλαγές στην έμμεση φορολογία τσιγάρων, ποτών, καυσίμων και κινητής τηλεφωνίας, με εισπρακτικό στόχο που δεν θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να… δείξει δόντια στους φοροδιαφεύγοντες:

= Η πιο «ορατή» παρέμβαση που έχει ήδη δρομολογηθεί από την Πέμπτη, είναι η έξοδος στην αγορά ειδικών ελεγκτικών συνεργείων αποτελούμενων από εφοριακούς από τις ΔΟΥ πολλών νομών, όπου εκτιμάται ότι παρουσιάζεται η μεγαλύτερη έξαρση φοροδιαφυγής. Τα διμελή ή τριμελή συνεργεία θα εξαπολυθούν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ευβοίας, Χαλκιδικής, Κερκύρας, Κεφαλληνίας και Πρέβεζας, με στόχο τον προληπτικό έλεγχο φορολογικών παραβάσεων, κυρίως δηλαδή την έκδοση αποδείξεων. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, που εκτιμάται ότι αυτήν την περίοδο καλύπτουν αρκετές χρηματοδοτικές τους ανάγκες με τη φοροδιαφυγή, αλλά και ο τομέας της διασκέδασης, ημερήσιας και νυχτερινής, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει αυτήν την περίοδο εκρηκτική αύξηση της φοροδιαφυγής. Επίσης εξορμήσεις γίνονται σ’ όλες της μαρίνες κατά των κατόχων θαλαμηγών και κότερων.

= Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα συνεχίσει με σημαντικά αποτελέσματα την εκστρατεία της κατά των απατεώνων που δραστηριοποιούνται στον… ευγενή τομέα της διακίνησης εικονικών τιμολογίων, βασιζόμενη κυρίως στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Ήδη αυτήν την εβδομάδα άλλα δύο κυκλώματα έπεσαν στην «τσιμπίδα» του πρώην ΣΔΟΕ και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί συνολικά τους τελευταίους μήνες. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι το μεγάλο μέρος αυτών των προστίμων είναι απίθανο να εισπραχθούν, αφού επιβάλλονται σε επιχειρήσεις-φαντάσματα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μελλοντικές εισπράξεις του Δημοσίου η επίδειξη πυγμής σε αυτά τα κυκλώματα, ώστε να αναχαιτιστεί η δραστηριότητά τους. Εξάλλου, η ΥΠΕΕ θα επικεντρώσει την ελεγκτική της δυναμικότητα και στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, που μετά και τις νέες αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης θα έχουν πρόσθετα κίνητρα ανάπτυξης των… εργασιών τους.

Συμφωνία παρασκηνίου

Η επόμενη δοκιμασία της οικονομικής πολιτικής έρχεται το φθινόπωρο, εφόσον βεβαίως δεν ενεργοποιηθούν τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού που το «Π» έχει πληροφορία ότι αποκλείεται, εάν οι προσεχείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα αποδειχθούν ικανές να προσφέρουν αρκετούς «πόντους» στο κυβερνών κόμμα.

Αν τελικά οι εκλογές διεξαχθούν την άνοιξη, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα επόμενα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Με τα σημερινά δεδομένα, αν δηλαδή διατηρηθεί ο στόχος της μείωσης κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού είναι ήδη τεράστιες, το «φορο-πακέτο 2» θα πρέπει να είναι πολύ πιο «βαρύ». Ενδέχεται δε να περιλαμβάνει και την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες.

Γνωρίζοντας ότι μια εισπρακτική επιδρομή τέτοιας έκτασης θα είχε ολέθριες πολιτικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση έχει ήδη διαπραγματευθεί άτυπα με την Κομισιόν και τους «ισχυρούς» της Ευρωζώνης παράταση του χρόνου προσαρμογής ως το 2011, που θα αφήσει περιθώρια για ηπιότερες παρεμβάσεις, με χαμηλότερο πολιτικό κόστος. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, που τηρείται προς το παρόν μυστική, για να μη γεννηθούν προσδοκίες μεγάλης χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής, είναι να έχει το φθινόπωρο η κυβέρνηση να επιδείξει κάποια βήματα προόδου στη μείωση των ελλειμμάτων και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ευνοϊκή συμφωνία: «Οι αγορές ομολόγων παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και δεν μπορεί να εμφανισθεί το Ecofin να επιβραβεύει μια παντελώς αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική», τονίζουν χαρακτηριστικά έμπειρα τραπεζικά στελέχη.

Πωλήσεις-εξπρές

Οι βασικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι το οικονομικό επιτελείο, καθώς παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον και για ισχυρούς ευρωπαϊκούς ομίλους, είναι τρεις ιδιωτικοποιήσεις μείζονος σημασίας. Παρότι το ΠΑΣΟΚ τις χαρακτηρίζει ήδη ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι είναι σφάλμα να επιχειρούνται μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει μέσα στο καλοκαίρι:

= Το 5% του ΟΤΕ, που βάσει της περσινής συμφωνίας με την Deutsche Telekom έχει προβλεφθεί να πουληθεί εντός του έτους στην τιμή των 27,5 ευρώ. Ήδη ο κ. Π. Βουρλούμης έλαβε οδηγίες να «παγώσει» το σχέδιο εθελουσίας εξόδου, που θα προκαλούσε τριβές με τους συνδικαλιστές, ώστε να προωθηθεί με μεγαλύτερη ευκολία η πώληση του 5%, που θα καταστήσει την Telekom πρώτο μέτοχο, με ποσοστό 30% και θα περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 20%. Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί, πάντως, ότι θα αντιδράσει σθεναρά, ιδιαίτερα σε αυτήν την ιδιωτικοποίηση.

=Ποσοστό άνω του 20% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, για το οποίο ενδιαφέρεται η γαλλική Suez, ήδη μέτοχος με (εμφανές) ποσοστό 5%. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μη μεταβιβάσει και το μάνατζμεντ της εταιρείας, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, ώστε να καμφθούν με μεγαλύτερη ευκολία οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

=Στρατηγικό «πακέτο» μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, για την οποία στην πρώτη γραμμή των… μνηστήρων βρίσκονται οι γίγαντες φυσικού αερίου της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ο εισπρακτικός στόχος από τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις είναι το 1 δισ. ευρώ, ποσό μάλλον αμελητέο σε σχέση με το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας. Όμως, ο προφανής πολιτικός στόχος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν άλλωστε, είναι να ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που θα έχουν το φθινόπωρο τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ