Πώς πήρε το «πράσινο» φως η εξαγορά του 66,66% του Alpha στο RTL Group

Είναι η έγκριση (2/12/2008) της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την είσοδο της γερμανικής πολυεθνικής στο Alpha Media Group κατά 66,66% (Alpha TV, Channel 9 Θεσσαλονίκης, Παλμός, Alpha 989, Plus Productions). Προηγήθηκε (17/10/2008) μια ακόμη έγκριση αυτής της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών του Alpha στον Δ. Κοντομηνά, ο οποίος στη συνέχεια πούλησε το 66,66% του καναλιού στο RTL.
Το πλέον αποκαλυπτικό στοιχείο από την απόφαση που δημοσιεύει σήμερα το «Π» για την είσοδο του RTL στο Alpha Media Group είναι το ότι ενώ ουδείς εκ των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που ρωτήθηκαν για την εξαγορά, «θεώρησαν ότι είναι πιθανή η δημιουργία αρνητικών επιπτώσεων στη λειτουργία του ανταγωνισμού», στη διαδικασία παρενέβη η ETCO, συμφερόντων Στάθη Τσοτσορού. Η εταιρεία δήλωσε πως «οι εγκριτικές αποφάσεις νομιμοποίησης των μεταβιβάσεων των μετοχών της ALPHA TV στη WAKEROCK από το ΕΣΡ δεν έχουν εκδοθεί» και υποστήριξε ότι θα έπρεπε «να προηγηθεί η αποκατάσταση της νομιμότητας στη μετοχική σύνθεση και τη λειτουργία της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης, σε συνεργασία με το ΕΣΡ και τις λοιπές Δημόσιες Αρχές και κατόπιν να ακολουθήσουν οι σύμφωνα με το νόμο εγκριτικές Αποφάσεις της Επιτροπής σας».
ETCO: «Δήθεν ”έλεγχοι” του ΕΣΡ»
Κατά την ETCO, το ΕΣΡ δεν έχει εγκρίνει ακόμα τις συναλλαγές με τις οποίες η WAKEROCK απέκτησε τις μετοχές της Alpha TV. Η ETCO ισχυρίστηκε πως «οι μεταβιβάσεις αυτές βρίσκονται στο καθεστώς της “εν τοις πράγμασι” νομιμοποίησης διά των πολυετών δήθεν “ελέγχων” του ΕΣΡ, παρά το ότι έχει από ετών τεκμηριωθεί, έχουν μάλιστα συνταχθεί και σχετικές εκθέσεις από τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΣΡ για το ότι οι μεταβιβάσεις αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και κατά συνέπεια η κατοχή των μετοχών δεν είναι σύννομη, ενώ οι μεταβιβάσεις έπρεπε να απορριφθούν»!
Η ETCO κατέληξε λέγοντας πως «τυχόν εγκριτική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγκέντρωση μετοχών της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση οι οποίες ενδεχόμενα δεν κατέχονται νόμιμα και μεταβιβάζονται σε εταιρεία που δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για προφανείς μελλοντικές εμπλοκές». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε όμως τη μεταβίβαση αναφέροντας πως οι αρμοδιότητές της ορίζονται ρητά τόσο στον ν. 703/77, όσο και στον 3952/2007 δηλαδή «κατά πόσο μία συγκέντρωση επιχειρήσεων μπορεί να επηρεάσει τον ανταγωνισμό στην αγορά». «Τις αρμοδιότητες αυτές η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί προφανώς να ασκεί με την επιφύλαξη άσκησης των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ για έλεγχο των περιορισμών από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω ΜΜΕ σύμφωνα με τα άρθρα 5 παρ. 12 του ν. 3592/2007 (βλ. Απόφαση ΕΑ 415/V/2008)». Τώρα, ως προς την ουσία του ανταγωνισμού, η Επιτροπή έκρινε πως «τα μερίδια των επιχειρήσεων της Alpha Media Group (Alpha TV, Channel 9 Θεσσαλονίκης, Alpha 989, Παλμός, Plus Productions) είναι χαμηλά και δεν θίγεται ο πραγματικός ή δυνητικός ανταγωνισμός στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».
Επιπροσθέτως, συνεχίζει η επιτροπή, «η εν λόγω αγορά χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά μέσων ενημέρωσης, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης».


Σχολιάστε εδώ