ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα και τις μετακινήσεις – συσπειρώσεις και την αποχή ανά κόμμα, που δημοσίευσαν μερικές εταιρείες δημοσκοπήσεων προκύπτουν τα ακόλουθα, σύμφωνα και με τους πίνακες 1, 2, 3, 4 και 5:

1. Μεγάλη αποχή είχαν οι ψηφοφόροι του 2007 όλων των κομμάτων. Συγκεκριμένα τα ποσοστά της συνειδητής αποχής ανά κόμμα εκτιμήθηκαν ως εξής: ΝΔ 30,0%, ΠΑΣΟΚ 25,0%, ΚΚΕ 22,0%, ΣΥΡΙΖΑ 32,0%, ΛΑΟΣ 16,0% και Οικολόγοι Πράσινοι και Λοιπά κόμματα 25%, σε σχέση πάντα με τους ψηφοφόρους του 2007 που είχαν ψηφίσει έγκυρο. Συνολικά, σε σχέση με το 2007 η αποχή ήταν μεγαλύτερη κατά 2.031.769 στα έγκυρα και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 κατά 995.395 αντίστοιχα.

2. Ο δικομματισμός επιβίωσε, αλλά υποχώρησε σημαντικά κατά 11,01% ή κατά 2.188.414 ψήφους σε σχέση με το 2007 και αντίστοιχα κατά 8,11% ή κατά 1.182.406 ψήφους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004. Η μεγάλη αποχή τού δίδει κάποιες ελπίδες μερικής ανάκαμψης, χωρίς όμως να μπορεί να επιβιώσει μόνος του, όπως μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι άρχισε να κυοφορείται η μετεξέλιξη του δικομματισμού σε διπολισμό. Αργά ή γρήγορα η ΝΔ θα προσπαθήσει να συνεννοηθεί με τον ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ με τους Οικολόγους-Πράσινους και ένα μέρος του ΣΥΝ, καθόσον μαζί με τους Οικολόγους και τα Λοιπά κάτω από 3,0%, στις προσεχείς εθνικές εκλογές χρειάζεται (με το σύνολον των εκτός Βουλής στο 7,0%) ποσοστό 39,70% για οριακή αυτοδυναμία 151 εδρών.

3. Η ΝΔ υπέστη μια μεγάλη ήττα, εξαντλώντας και το χαρτί του Κ. Καραμανλή.

4.Το ΠΑΣΟΚ δεν επέτυχε να διαμορφώσει σοβαρό θετικό ρεύμα. Η νίκη του θα αποδειχθεί πύρρειος αν στις επόμενες εκλογές δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, για την οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 700.000 πρόσθετους ψήφους με μια επίσης σχετικά αυξημένη πρόσθετη αποχή από το 2007.

5. Το ΚΚΕ συντήρησε τα ποσοστά του, αλλά έχασε πάνω από 150.000 ψήφους. Το να συμπεριφέρεται μόνο σαν μετερίζι αντίστασης στο σύστημα προβάλλοντας κυρίως τον στρατηγικό του στόχο, χωρίς να προσδιορίζει ενδιάμεσους στόχους και να αποκτά κοινωνικό βάθος για ένα δικαιότερο και παραγωγικότερο σύστημα, δεν του προσδίδει ελπίδες για να παίξει αποφασιστικότερο ρόλο.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά ήττα. Από τους ψηφοφόρους του, το 2007 συσπείρωσε μόνο τον σκληρό του πυρήνα, που συνεχίζει να αποτελείται από 150.000 ψηφοφόρους. Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του για τη φυσιογνωμία του κόμματος δεν συντίθενται. Έτσι δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά ούτε και τακτική με την προβολή συγκεκριμένων στόχων. Η αοριστία, η έλλειψη ιδεών, η ανεπάρκεια σοβαρών ανθρώπων που έχουν ζυμωθεί με την κοινωνία μέσα από την εργασία τους, δεν προοιωνίζεται κανένα ελπιδοφόρο μέλλον. Η προσέλκυση περιθωριακών στοιχείων ούτως ή άλλως δεν του προσέδωσε τίποτα, αλλά και στους νέους δεν πήγε καλύτερα.

7. Ο ΛΑΟΣ με συνθήματα την ασφάλεια των πολιτών, τη δραστική μείωση των μεταναστών, τα εθνικά θέματα και δευτερευόντως την καλύτερη διαχείριση του συστήματος και τη μείωση των κερδών των τραπεζών, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κομμάτι της λαϊκής Δεξιάς και δεν φαίνεται πως θα το χάσει. Η μετακίνηση της ΝΔ προς τα δεξιά μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα, αλλά τότε και η ΝΔ θα χάσει από τον κεντρώο χώρο.

8. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ακαθόριστο συνολικό πολιτικό προφίλ, μπορεί να κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα υπερβούν το 3,0% στις επόμενες εθνικές εκλογές.

9. Τα λοιπά κόμματα αύξησαν συνολικά τις δυνάμεις τους, αλλά γενικά μόνον σαν δεξαμενές ψήφων διαμαρτυρίας μπορούν να χαρακτηριστούν. Από τις πιο σοβαρές παρουσίες μπορούν να χαρακτηρισθούν το κόμμα των Παπαθεμελή – Ζουράρι, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

10. Τα άκυρα-λευκά έμειναν στα ίδια ποσοστά, αλλά μειώθηκαν σαν απόλυτοι αριθμοί, λόγω της αποχής.

149 έδρες
Με βάση τα παραπάνω, ένας απολογισμός που μπορεί να κάνει κανείς για τις εθνικές εκλογές, με τα κόμματα να παίρνουν τα εξής ποσοστά, ΠΑΣΟΚ 40%, ΝΔ 35%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 7, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,5% και υπόλοιπα κόμματα 2,5%, το ΠΑΣΟΚ παίρνει 149 έδρες.


Σχολιάστε εδώ