Παρέμβαση των κρατικών τραπεζών ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την πρακτική των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται φθηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να κερδοσκοπούν εκ του ασφαλούς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με πολλαπλάσια απόδοση καυτηρίασε αυτήν την εβδομάδα και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Σε ενημέρωση των οικονομικών συντακτών, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι το Δημόσιο πρέπει να αξιοποιήσει τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο (Εθνική, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και για να ασκήσει πίεση στα υψηλά περιθώρια κέρδους των τραπεζών από τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που, όπως τόνισε, πιθανόν να οφείλονται και σε εναρμονισμένες πρακτικές.

Σε ερώτηση του «Π» για το αν θα ήταν σκόπιμο να αυξήσει στην παρούσα συγκυρία το Δημόσιο τη συμμετοχή του στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 80% από ιδιωτικά κεφάλαια, η κ. Κατσέλη επανέλαβε τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, όταν είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου της Εθνικής, χωρίς να αποκλείσει ή και να προαναγγείλει την αύξηση της κρατικής συμμετοχής στην τράπεζα, από μια μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν κρίνει σκόπιμο να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση εναρμονισμένων, καταχρηστικών πρακτικών από τις τράπεζες, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει ως κατασταλτικό μέτρο, αλλά χρειάζονται και συντονισμένες προληπτικές παρεμβάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου εποπτείας των τραπεζών.


Σχολιάστε εδώ