πάρε δώσε

• Ευελπιστούσαν ότι το Διοικητικό Εφετείο θα μείωνε ή και θα εξάλειφε τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ στο γάλα. Όμως, οι τρεις ισχυρότερες γαλακτοβιομηχανίες (Vivartia-ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΓΕ) δεν είδαν τελικά τις επιθυμίες τους να πραγματοποιούνται, καθώς στο Εφετείο «στάθηκε» η απόφαση της Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για τις οριζόντιες εναρμονισμένες πρακτικές (παράνομες συμφωνίες για τη μείωση της τιμής αγοράς από τους παραγωγούς), με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών προστίμων, τα οποία μειώθηκαν ελαφρώς.

• Το ενδιαφέρον τώρα είναι τι ακριβώς θα συμβεί με τη ΜΕΒΓΑΛ, που βρίσκεται υπό τη σταθερή «πολιορκία» της ΔΕΛΤΑ για την εξαγορά της. Με ζημίες σχεδόν 2 εκατ. ευρώ το 2007 και κέρδη 330.000 ευρώ πέρυσι, αλλά και τον ανταγωνισμό στις τιμές να κορυφώνεται με πρωτοβουλία Βγενόπουλου στο γάλα και το γιαούρτι, η βορειοελλαδική βιομηχανία θα έχει αρκετές δυσκολίες να αντιμετωπίσει το πρόστιμο και μένει να δούμε αν θα οδηγηθεί, θέλοντας και μη, στην… αγκαλιά του ισχυρού ανταγωνιστή της.

• Κοντά στα 200 εκατ. ευρώ κινήθηκαν πέρυσι τα κέρδη της Marfin Investment Group, ενώ οι μέτοχοί της θα πάρουν σύντομα «ζεστά» μετρητά σχεδόν 150 εκατ. ευρώ. Μόνο που ο «μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας», αντί να μοιράσει αυτά τα χρήματα ως μέρισμα και να πληρώσουν οι μέτοχοί του τον νέο φόρο του 10% επί των μερισμάτων, αποφάσισε να μοιράσει μετρητά από το «απόθεμα» κεφαλαίων της και όχι από τα κέρδη, ώστε οι μέτοχοί της να μείνουν αφορολόγητοι. Καλό για τους μετόχους, κακό για το δημόσιο ταμείο…

• Στο μεταξύ, ο Βγενόπουλος μετέτρεψε την εμφάνισή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, την Πέμπτη, σε μια μακρά και επικριτική διάλεξη για το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στη Μεγαλόνησο, γι’ αυτό και προχωρά στη μεταφορά της έδρας της Marfin Popular Bank στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ