Νέα μέτρα για τον ΦΠΑ στα εστιατόρια
Έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει η κατάρρευση των εισπράξεων από ΦΠΑ στον τομέα των εστιατορίων, που σε καμία περίπτωση, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε αντίστοιχη πτώση της κατανάλωσης, αλλά αποδίδεται στη γενικευμένη διάθεση φοροδιαφυγής από τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, που έχει ενταθεί ιδιαίτερα με την έξαρση της οικονομικής κρίσης.
Αυτό φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τη σύγκριση ανάμεσα στις αποδόσεις ΦΠΑ από τις μεγάλες αλυσίδες μαζικής εστίασης, που κατά κανόνα συμμορφώνονται επαρκώς με την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων και τις πενιχρές αποδόσεις από τα μικρομεσαία εστιατόρια. Αν δεν υπήρχε η γενικευμένη φοροδιαφυγή, εκτιμούν αρμόδια στελέχη, θα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες ξαφνικά σταμάτησαν να τρώνε σε εστιατόρια και έγιναν μέσα σε λίγους μήνες φανατικοί οπαδοί των fast food, πράγμα που βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από κανένα άλλο στοιχείο.
Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει μόνο σε μαζικούς ελέγχους εστιατορίων από τα ειδικά συνεργεία προληπτικών ελέγχων των ΔΟΥ, που συγκροτούνται για να αρχίσουν εφόδους από τον Ιούλιο, αλλά προσανατολίζεται να προχωρήσει στην απαγόρευση των γνωστών δελτίων παραγγελίας, που όλο και περισσότερο υποκαθιστούν την απόδειξη λιανικής και μένουν «αθέατα» από την εφορία, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ΦΠΑ.
Στο εξής, σύμφωνα με το σχέδιο, τα εστιατόρια θα είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν απευθείας την απόδειξη λιανικής, ταυτόχρονα με τη λήψη της παραγγελίας, και οι αποδείξεις θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε τραπέζι, πριν ο πελάτης πληρώσει τον λογαριασμό. Δελτία παραγγελίας θα απαγορευθεί να δίνονται σε πελάτες και θα μένουν μόνο στο κατάστημα.
Πάντως, η κατάρρευση της καταναλωτικής ζήτησης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα αγαθά, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την καθήλωση των εισπράξεων του ΦΠΑ, που αποτελεί τη σοβαρότερη πηγή κινδύνων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Είναι ενδεικτικό, ότι τα στοιχεία που έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το πρώτο τρίμηνο του έτους έδειξαν ότι ύστερα από πολλά χρόνια η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,1%, ενώ μείωση κατά 17,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τετράμηνο οι εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%, από 14 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ. Όμως, με την πρόσθετη επίπτωση που έχει η αυξημένη φοροδιαφυγή, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ των εισαγόμενων αγαθών υποχωρούν περισσότερο από 40%!
Ν. Χ.