Μεγάλη τουρκική επιδρομική άσκηση
Με πρόσχημα τη διεξαγωγή ασκήσεως διάσωσης (με χρήση τελευταίου τύπου ηλεκτρονικών μέσων και διαστημικών ακόμη διευκολύνσεων) η Τουρκία θα προχωρήσει σε γυμνάσια με τον γενικό τίτλο «Αετός», ειδικότερα μέσα στις περιοχές όπου εκτείνονται ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι τυχαία, καθώς αυτές συμπίπτουν με την ανακοινωθείσα πρόθεση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε παραχώρηση νέων αδειών έρευνας κι εξορύξεως υδρογονανθράκων.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κατοχικής πλευράς αφού ο εγκάθετος της Άγκυρας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, απέστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διαμαρτυρόμενος και προειδοποιώντας ταυτοχρόνως «για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν».
Κι επειδή από πλευράς της η Λευκωσία δεν έκανε πίσω, η Άγκυρα προειδοποίησε και πάλι ότι θα παρέμβει σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να υπερασπίσει τα δικά της δικαιώματα (!) και το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο!
Όπως αναφέρουν ενημερωμένοι κύκλοι, προσκείμενοι προς το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: Η Τουρκία διατηρεί μονάδες του Ναυτικού της στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, οι οποίες και περιπολούν στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Μεγαλονήσου, έτοιμες για εφαρμογή πειρατικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο πολιτικής κανονιοφόρων που έχει και προσφάτως εφαρμόσει, παρεμποδίζοντας ερευνητικό σκάφος στην κυπριακή οικονομική ζώνη.
Η Τουρκία επιτηρεί ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Πάφου και Καστελλορίζου, θεωρώντας ότι αυτή ανήκει γεωπολιτικά στη δική της ζώνη. Και υπό το φως αυτών που προετοιμάζει, διατυπώνονται σοβαροί φόβοι εντάσεων κι ενδεχομένως έως και θερμών κρίσεων, οι οποίες μάλιστα θα εξαρτηθούν και απ’ όσα θα συμβούν στις Βρυξέλλες. Εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που θα κληθεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για τελωνειακή ένωση. Πρόνοιες που απαιτούν άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων της Τουρκίας σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που η Άγκυρα δεν δέχεται, διότι αυτό θα σημάνει αναγνώριση του κυπριακού κράτους και κατά συνέπειαν αποαναγνώριση του «ψευδοκράτους».
Η Άγκυρα όμως, υποστηρίζεται άμεσα και από τη Βρετανία και από τη σουηδική προεδρία που αναλαμβάνει και η οποία θα εκδηλώσει σειρά πρωτοβουλιών ενισχύσεως των Τουρκοκυπρίων, ώστε «να βγουν από την απομόνωση»! Ήδη ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών κινείται δραστήρια, ενώ η Αθήνα δυστυχώς λόγω εσωτερικών αγκυλώσεων, μένει εν πολλοίς αδρανής, όπως επιβεβαιώνουν με δυσφορία ακόμη και πρέσβεις αρμοδίων Διευθύνσεων του υπουργείου εξωτερικών.