ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ «ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ»

Αρκετοί από τους ιεράρχες που θεωρούνταν «Ιερωνυμικοί» και διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για να εκλεγεί ο Αρχιεπίσκοπος ήδη έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών. Όπως έχουμε πολλές φορές σημειώσει, οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Ζακύνθου Χρυσόστομος δηλώνουν χολωμένοι με τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Ο μεν Ιωαννίνων διότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ακολουθεί κατά γράμμα όλα όσα είχε ο ίδιος στο μυαλό του ότι θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή που εξελέγη στον θρόνο της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Όταν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφερόταν στην αναγκαιότητα να υπάρξει εφαρμογή της συνοδικότητας στην Εκκλησία της Ελλάδος, επί της ουσίας εννοούσε ότι θα πρέπει να μοιράζεται ο ίδιος με τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο το τιμόνι της Εκκλησίας» σχολιάζει σκωπτικά κληρικός του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος. Ο Αρχιεπίσκοπος αν και έχει μέχρι σήμερα παραχωρήσει στον Θεόκλητο πολλά προνόμια (διαχείριση οικονομικών της Εκκλησίας, ταπεινωτικές υποχωρήσεις προς όφελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.λπ.) δεν δείχνει να του κάνει -ακόμη- το χατίρι της «συγκυβέρνησης».

Από την άλλη, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ενώ αρχικά ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα (αλλαγές προσώπων, αναδιάρθρωση φορέων της Εκκλησίας κ.λπ.), τα οποία δεν του «πέρασαν» και ήταν καταφανώς δυσαρεστημένος, αυτήν την περίοδο τηρεί τις αποστάσεις του και έχει ρίξει το βάρος του στη Μητρόπολη Αττικής. Όπερ σημαίνει να μεριμνήσει για να άρει το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον Νικόδημο Γκατζιρούλη στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου και να «φροντίσει» για να εκλεγεί κληρικός της δικής του επιλογής (και του Μητροπολίτη Μεσογαίας) στην τεράστια και βαρύνουσας σημασίας κενή Μητρόπολη.

Και άλλος δυσαρεστημένος

Ο νεώτερος στον κατάλογο των Ιεραρχών που δεν συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λέγεται ότι είναι ο «βενιαμίν» της Ιεραρχίας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Πολλοί ίσως θυμούνται το χτύπημα «κάτω από τη μέση» που είχε επιχειρήσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εναντίον του αντιπάλου του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου, όταν υποστήριζε με σθένος την υποψηφιότητα του Ιερωνύμου και είχε αναφέρει ότι του ασκούν αφόρητες «πιέσεις» για να υποστηρίξει τον Ευστάθιο, υπόθεση που τελικά ποτέ δεν αποδείχτηκε… Σήμερα, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, εκ των φανατικότερων υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου, που έδωσε αγώνα για να εκλεγεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις επιλογές του. Συχνά τον τελευταίο καιρό τις αναφέρει τόσο σε έμπιστους συνεργάτες του όσο και σε άλλους αρχιερείς. Ο Μεσσηνίας, λένε στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, είναι λάβρος κατά του διευθυντή της ΕΚΥΟ Αντώνη Ζαμπέλη και μερικών άλλων προσώπων που περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι σε πρόσφατη συγκέντρωση αρχιερέων (στην εορτή άλλου αρχιερέα) ο Χρυσόστομος δήλωσε απογοητευμένος και ενοχλημένος με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο κ. Ζαμπέλης και την τακτική του να μην υπολογίζει τους αρχιερείς κάνοντας, όπως λένε οι κακές γλώσσες, «του κεφαλιού του», χωρίς να τους ενημερώνει παρά μόνο εκ των υστέρων. Άλλοι αρχιερείς, που είναι πιο προσεκτικοί και δεν «ανοίγονται» μπροστά σε τρίτους, λέγουν ότι ο διευθυντής της ΕΚΥΟ ενώ έχει επιδείξει ιδιαίτερη σπουδή για τα θέματα της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» (τη «Φιλαδελφία», όπως λένε πως τη… βάπτισε) για τα πεπραγμένα στην άλλη εταιρεία της Εκκλησίας, τη ΣΥΜΕΑΝ, στην οποία ήταν μέλος του ΔΣ και γνώριζε όλη τη λειτουργία της, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική διαρροή στα «φιλικά» δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους που κάθε Κυριακή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις… Την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας και της συμπεριφοράς που λέγεται ότι επιδεικνύει ο διευθυντής της ΕΚΥΟ επιβεβαιώνει και η αγανάκτηση που, όπως λένε, εκφράζει ο νέος διευθυντής της ΣΥΜΕΑΝ, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ιερωνύμου και του κ. Ζαμπέλη. Ο κ. Λιάκος φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε στενούς συνεργάτες του ότι προτιμά να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών παρά να μείνει και να εργαστεί στην Εκκλησία υπό αυτές τις συνθήκες και ότι θα ήταν πολύ πιο αποδοτικός στο έργο του αν συνεργαζόταν με τον Μακαριστό Χριστόδουλο…


Σχολιάστε εδώ