Μέχρι 30 του μήνα οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στο ΙΚΑ

Επιχειρήσεις, δήμοι και Δημόσιο «φεσώνουν» το ΙΚΑ με 3,8 δισ. ευρώ ετησίως -ένα ΙΚΑ, το οποίο έχει σημαντικά επιβαρυνθεί από τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων των ΔΕΚΟ και Τραπεζών, τα οποία ενσωματώθηκαν σε αυτό μετά τις ενοποιήσεις του ν. 3655/08. Για πολλοστή φορά -παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων- βρίσκεται σε εξέλιξη «πρόγραμμα» ρύθμισης των οφειλών προς το ΙΚΑ, που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Μηνύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί θα είναι σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, η απάντηση σε όσους παραλείψουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται ετησίως σε περίπου 8 δισ. ευρώ στο σύνολο των Ταμείων.

Οι ευνοϊκοί όροι που παρέχονται στους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου στο αρμόδιο υποκατάστημα της έδρας της επιχείρησής τους, περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Εφάπαξ εξόφληση των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί: α) Των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009), β) Των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

2. Υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί: α) Των κεφαλαιοποιημένων προσθετών τελών κατά τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009), β) Των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής, το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσόν των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100,00 ευρώ. Σημειώνεται επίσης:

• Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.


Σχολιάστε εδώ